Ahojte, mám takú otázočku, neviem sa nikde dopátrať tak verím že máte skúsenosti a budete také zlaté a poradíte mi 🙂
Som Slovenka, momentálne pracujúca a žijúca na SVK (trvalý pobyt SVK) a môj budúci manžel je Čech žijúci v CZ (trvalý pobyt tiež v CZ - živnostník), plánujeme bábätko a tak sme sa nejako bavili a materskej a o pôrodnom príspevku. Chceme vedieť či nebude problém keď sa dieťatko narodí na Slovensku a požiadame tak aj o pôrodný príspevok na SVK (či nebude teda problém že on je čech a má tam aj trvalý pobyt) ,alebo sa jedná len o matku???
A ďalšia vec, nebude problém keď budem poberať materskú dovolenku na SVK ale prechodný pobyt budem mať v CZ? Chcem tam počas materskej s dieťatkom byť, nakoľko jemu by sa ťažko chodilo na SVK keďže denne pracuje v CZ. Musí byť dieťa poistené na SVK? Alebo keď chceme aby chodilo potom do škôlky a do školy v CZ tak bude lepšie ho poistiť už priamo tam? Vôbec sa v tomto nevyznám a bez peňiažkov nechceme zostať, tak premýšlame čo bude najlepšie pre nás všetkých a hlavne aby sme boli spolu 🙂
Ďakujeme 🙂
Aha .. ale čo ak budem na rizikovom tehotenstve? Viem že potom je možné na PN dať aj prechodný pobyt, a kedže budem chcieť byť s manželom tak pravdepodobne chcem byť v CZ, bude im to robiť problém? .. My ešte nevieme či budeme na SVK alebo v CZ, asi skôr v CZ, ale to až po 3 rokoch, t.j. po materskej. Myslíte že im to tam bude vadiť???
Veď pracujem, trvalý pobyt mám, poistená som na SVK. To by im malo stačiť, či? Ďakujem!
Ahoj,sme takmer rovnaky pripad ako ty a ani po odvolani som porodne nedostala,nakolko musis dat cestne prehlasenie,kde sa ako rodina zdrzujete.a kedze my sa zdrzujeme hned za hranicami v Cr,tak uz ich nezaujima,ze na Sr mam pobyt,pracujem tu a platim dane a dieta je slov.obcan...smutne.ma ersku zo sr dostanes,aj pridavky,ale rodicak nie...pa
Ahoj kamikstepik, a vy ste pracujúca, žijúca na SVK? či to máte v čr?
@hanislava Ahoj,som Slovenka na materskej,teda rodicovskej,trvaly pobyt na sr,prechodny v cr,prac.zmluva na sr.manzela mam tak ako ty.
@kamikstepik ale už kedže máš prechodný pobyt v CZ tak ti to nedali? Aj ked si rodila na SVK? alebo si rodila v CZ?
@hanislava Papierovo ich pobyt nezaujima,oni sa pytaju na bydlisko:proste musis dat pravdu,kde realne prave zijete vacsinu casu,chapes...vraj to aj kontroluju.t.z.ze som neriskovala dat tam,ze zijeme v mieste mojho trvaleho pobytu,ktory mam stale na sr. rodila som v cr,ale ani to nie je podstatne.skor je dolezity pediater.ale kedze som vedela,ze je to marne,dala som si uz aj mudr.tu v cesku...
@kamikstepik Ale tak ako oni zistia kde žijeme? Ved ja som stále na SVK a on sem chodí na víkendy, to im nemôže vadiť. a ked ja budem aj sem chodiť k pediatrovi a ku všetkým dr. tak im nemá čo vadiť! ... a to že on je čech a je tam a je tu len na víkendy, to je to isté ako keby je na týždňovkách.. a oni nemôžu predsa vedieť kde budeme.. či?
@hanislava jasne,ak budes ty a dieta tu,tak to mas v pohode.muza neriesia az tak...cestne prehlasis a hotovo.kuknu ta v systeme...ja uz som mala prechodny v cr,tak to skumali viac.
@hanislava vsak jak jsem ti psala, kdyz bude mit dite pediatra na SK a bude tu i pijistene tak nikoho nezajima jak casto jezdis do CR
ja jsem Ceska, trvaly pobyt mam jak v CR tak i v SR a nikdo to neresil, protoze praci, pojisteni a vsechny Dr. mame na SK a v CR jsem klidne i 3 tydny na dovolene 🙂
Holky a môžem si teda ten prechodný nahlásiť alebo radšej nie? 🙂 teraz mám v tom chaos :D
@hanislava asi by to vadit nemelo, ale jestli to chceš kvuli te PN, tak nevim jestli ti Dr. dovoli se zdržovat na adrese mimo SK, to jak by te potom z uradu mohli dojít skontrolovat 🙂 nevim jak daleko do CR to mas, ale mne Dr. už ke konci zakazoval cestovat a to to mám jenom 2 hodiny cesty
@katriona1 ja to mám len hodinku a pol :D no hej hej kvôli tej PN som to chcela, teda ak to bude treba.. čo samozrejme neviem, a tu na SVK nechcem celý čas byť, to je to .. tak neviem, či im to tam potom nebude robiť problémy... a tak ku koncu sa mi asi ani nebude chcieť moc cestovať, ale v tom priebehu tehu by som rada bola skôr tam.. a podla mna by sociálka nemala mať problém prísť za hranice 20km :D či?
@hanislava tak to si nejsem jistá jestli s tím nebude mít problém, ale to bys spíš mela poslat dotaz na sociálku, abys vedela jestli je to vubec mozne, abys potom ten prechodný pobyt nevybavovala zbytečne, u me muj trvaly pobyt v CR nikdo nerešil, ale zase i manžel pracuje na SK a všechno mame tady, takže o nasem centru zajmu nejsou žádne pochybnosti
jo a ješte jsem si uvedomila, kdy jsem byla jednou na poprve na PN, tak jsem jeste na SK nemela ani prechodny pobyt, mela jsem jenom trvaly v CR a jako adresu kde se budu zdržovat jsem nahlásila normálne nas podnájem a nikdo to neresil jestli tam mám nejaký pobyt
Si tam jednoducho prechodny nehlas. Tu máš trvalý a basta...načo už riešiš PN..ved pises ze planujete dieta..nie ze uz si na rizikovom..možno bude všetko ok a ty na rizikove ist nemusis.A až nastupis na materskú nikoho nemusí zaujimat kde si ( kde sa zdrzujes)ty mozes v CR dovolenkovat 😉 ...na kontrolu dr.dojdes na svk aj podobné věci a basta
@hanislava Ano ja ta chapem že zvazujes...ale na to máš ešte čas. ..zbytečně sa stresovat..eště nevies čo jak bude !
Každopádně moja rada by bola všetko si vybavit tu..proste to nejako do porodu vydrzat na svk..aniž bys hlasila prechodne v cr..pretože potom ti nedaju ani pridavky na svk a v čr ti nedají lebo tam je to inak- nieje to tam automatické na každé dieta ako tu.
Z matetskou a rodicakom tiež bude problem..
A zakial budeš 3roky alebo kolko na materskej tak tam kludne mozes byt s mužom a nikdoto nemusí riesit..ak si budes na svk hlídať Dr.kontroly a tak ..
Horsie je to už s většími dětmi. .protože ja uz mam deti velké. .a tam už je jedno kde máme pobyt..tam sa už riesi stred zájmu- co je škola-školka ! takže až budú navštěvovat skolu v CR tak automaticky mi na slovensku všecko zaniká! Aj prídavky...což je trochu smutné a vtipné. .protože beztak vyžadujú dokončit povinnu sk.dochádzku aj na svk..ale to už je na dlho a z iného..to este ty nemusis riesit. Ja len preto ti to pisem lebo som presla podobným. .od malička sme pendlovali medzi uradama na svk a cr tak vim jak to chodí
@hanislava podívej pokud mas v pohode práci a nemusis kvuli ni jit jakoze na rizikove, tak to opravdu nema cenu resit, protože kdybys skutečne mela nejaký zdravotni problem, tak Dr. budes asi težko vysvetlovat, ze budes na poradnu a kontroly dojiždet z CR a v pripade zdrav. komplikaci muzes chodit k dr. klidne každý týden, takže dopredu se tim nijak nestresuj a res to az to bude aktuálni 🙂
@hanislava svobodne rozhodnout se muzes ve vsem, ale dokud budes zamestnaná na SK tak nemužes tady zrušit pojištení a prihlásit se v CR, to potom dej výpoved v práci, odhlas si všechno na SK a prihlas v CR a tam potom res i rodičovský i pridavky, vsak tak to mám já akorát opačne, v CR jsem všechno zrušila a ted už nekolik let mám všechno tady na SK, kdybych se jednou chtela vrátit, tak zruším vše na SK a pôjdu do čech, nikdo me nikde nedrží a cestovat sem a tam môžu bey omezeni na jak dlouho chci
@katriona1 jj tak som to myslela, že tu by som už nemala nič ani zamestnanie, ale všetko v CR a aj dieťa by malo všetko v CR ... tam by nebol potom problém, to celé prehlásiť, mám na to nárok aj v CR nie? :D Baby veľľmi pekne vám dakujem .. ste zlaté že mi to máte trpezlivosť vysvetliť 🙂 :*
@hanislava jasne, že to mužeš mit v CR, akorát tam nedostanes ty pridavky na dite, to je vše, jinak všechno mužes mit tam, akorát to bude chvíli trvat než si vše vybaviš a obeháš urady, tady ale slo o tvojí uvodní otázku jak dostat porodné na SK, takže jestli chceš to porodné na SK bez problému dostat tak proste počkej aspon než ti skončí MD a potom teprve res výpoved a zmenu pojistení, já osobne bych počkala do 3 roku ditete a az potom dala výpoved a resila papírový presun do CR, protože dokud tu budes mit zamestnání mela bys narok i na pripadnou druhou MD, kdyz budes nezamestnaná tak dostanes uz potom jenom RD z CR a navic kdyz dás výpoved tak ti na SK stopnou i prídavky i rodičák a budeš si to muset hned vybavovat v CR, i když zase v CR je ten rodičák o neco vyssí
@hanislava Po materskej ak už teda aj-tak na svk" nič " - teda materskú-rodicak dostavat nebudes ..a najdes si tam práci už to neni taky problem..proste si tam deti prehlasis k dr.a je ( neviem teraz kedze mas muza čecha-zdrav.poistovnu si zisti aj pred porodom..tam je nejaky nárok myslim aj na pripoistenie dietata..cize poistene by mohlo byt popri otcovi v Cr už aj teraz- ale tiez je to zložite..to si treba zistiť dokonca aj manzelka moze byt pripoistena- ale ja som si to nevybavovala lebo to fakt bolo na dlho vsetko a o nervy takže ti presne nepoviem ale odporúčali mi to) a na svk si ho normalne zahlas po porode do akej poistovne chces ty..
No splátky k téme:na slovensku ti zanikne nárok na prídavky ( to je tych 23 € či kolko) ked teda potom už budes chcet byt v CR das si tam pobyt a dieta tam pojde do školky.
Zrušit už potom musíš aj zdrav.poistenie na svk a dieta riadne nahlasit v CR - teda kompletně vymenit dr.už navštěvovat len v CR
Na prt je to potom až v škole -dieta musíš zahlasit aj na svk do školy - keďže bude mat slovenské občanství. .bude muset mať riadne ukoncenu aj povinnu šk.dochádzku. .ale to sa dá. .proste sa dohodnes v škole - budú vám posielat materiály e-mailom co preberaju atd.a budete chodit na preskúšania (aspon u nás to tak funguje )
fuu neviem ešte ci aom niečo zabudla!
Každopádně hlavu hore a moja rada rieš to až to príde u budeš to musiet riesit..lebo inak sa zrutis..na mna ked to vychrlili všetko som myselal ze ma porazí a bolo mi do placu..takže hlavu hore všetko si to utried a rieš čo musíš "teraz v danej" situácii. .a dá sa to
to s tou školou aj mna dostalo.. a ved kde je napísané aké občianstvo dieťa musí mať, kedže ja som slovenka a muž čech, tak viem že sa dá dať aj slovenské a aj české občianstvo a dieťa si už potom vie samé vybrať aké občianstvo chce mať ked bude väčšie, a kedže bude potom chodiť do školy v čechách tak prečo by malo chodiť aj do školy na SK? to je čo za hlúpost???
@katriona1 No meli by to byt tak ze tam kde má občanství tam musí mít ukonceni p.š.docházku. ...takže jestli má dítě obojí melo by mít i v cr i na svk
..jestli má slovenské občanství a žije v CR kde chodí do skoly musi met dochádzku ukoncenu aj na svk páč je slovák!ja sem citala ze někteří to neresa..prej to nikdo nekontroluje..ale zas je to dobre jestli že sa chces vratit spatky do státu tak nejsú potom žádné papirovacky.a tak..stejne tak potom jestli chce jit na střední. .
my sme taky zvažovali jestli sa to oplati. .protože ja si myslim ze tu základní ti uznaju takovú aj makovú..Ale nam to teda velice odporúčali aj ve škole že je to spiš plus jak mínus..no a na uráde práce nam to teda jako prikazovali ze to byt musí ..ale jak rikam nektere baby sa na to vykašlali a nikdo to pri nijak nehlida .
Jestli chces dostat na SK porodne musis tu mit stred zajmu, coz znamena, ze dite tu musi byt pojistene a mit tu sveho pediatra, ale pozdeji kdyz se budes chtit usadit v CR to muzes zmenit, pri naroku se posuzuje hlavne matka, takze nevadi, ze je otec Cech a praacuje tam a i ten prechodny pobyt v CR bych resila az potom co dostanes porodne at je jasne, ze centrum zajmu mas na SK