Slobodná matka a vybavenie formalít na úradoch.

leuska0910
28. jan 2020

Ahojte, dúfam, že je tu niekto, kto mi poradí.
Som slobodná matka a vraj potrebujem o tom potvrdenie, aby som mala predĺženú materskú. To tlačivo som si stiahla z netu,
a odniesť ho mám na Úrad práce, či do Sociálnej poisťovne?
Pred alebo po skončení 6 mesačnej klasickej materskej?
A rodičovský príspevok sa rieši u koho? Potrebujem vraj k tomu papier, že mi skončila materská, ten si pojdem vybaviť kam? Úrad, či sociálka? Ten tam aj odovzdám?
Je ešte niečo?
Ďakujem za odpovede, z týchto idiotských papierovačiek som totálny debil..😩

veronikaszabova
28. jan 2020

@leuska0910 pojem slobodna matka v praxi neexistuje, ide o osameleho rodica. Narok na dlhsi MP mas o 3t, ak zijes v domacnosti sama s dietatom.

Matersku riesi socialka, nie Upsvar.

RP vybavujes na Upsvar - rodny list, OP, potvrdenie odkedy dokedy si poberala MP

fokuska
28. jan 2020

@leuska0910 Ako bolo spomenute - dlhsia materska sa netyka slobodnych matiek, ale OSAMELYCH. Osamela matka si vtedy ak nemas manzela, partnera, priatela a byvas sama. Akonahle byvas s rodicmi, alebo niekym inym, tak uz logicky nie si osamela.

A podla tvojho prispevku v inej diskusii mas priatela uz dlho, takze ak ste sa odvtedy nerozisli a nebyvas uplne sama, tak osamelanie si...

erikaa09
28. jan 2020

@fokuska len sa opytat ak byva ta mamicka vo svojom alebo v podnajme je osamela matka ok ma priatela ale ten ma inde trvale bydlisko ako pridu nato ze aj on tam byva ? Moze predsa povedat ze chodi tu jeden kamos ale este je to cerstve tak neriesi. Ci ako sa budu pytat susedov ???

fokuska
28. jan 2020

@erikaa09 Ano, je mozne preverovat to aj u susedov ak niekoho pravidelne vidat s tym istym chlapom, travia spolu cas, pripadne sa casto zdrziava v byte, ukazuju sa spolu na verejnosti, prezentuju spolu na socialnych sietach a pod... navyse ak bude uvedeny v rodnom liste, dieta bdue mat priezvisko po nom, ale nebudu mat urcene vyzivne... tak vsetko to vyzera akosi podozrivo na to, ze by mamicka mala byt osamela.

Ta dlhsia materska je pomoc pre tie co to naozaj potrebuju, nie pre tie co oklamu system, pretoze sa nevydali, tak si myslia, ze maju narok.

erikaa09
28. jan 2020

@fokuska neviem ako je natom mamicka ci ma dieta v rodnom liste otca a tak len ma to zaujapo. Ci sa to preveruje aj u sesedov a tak

fokuska
28. jan 2020

@erikaa09 Len hovorim, ze kazda z tych veci napovie o tom, ci je matka skutocne osamela.
A ako pisem mozu si to prist preverit a aj sa povypytovat susedov, rodicov a pod.

leuska0910
autor
28. jan 2020

@fokuska ok, dakujem, nevedela som, ze je to takto👍

fokuska
28. jan 2020

@leuska0910 Za malo... ma to vysvetlene aj socialna poistovna na svojej strane 🙂