Ahojte mamičky, mám 26 rokov a skončenú VŠ, dnes som sa bola zaevidovať na úrade práce. Doteraz som nikde nepracovala a keďže v decembri rodím, momentálne sa do práce ani nechystám. Materskú dostávať nebudem, len rodičovský príspevok, keďže nemám odpracované dni. Viete mi povedať, na aké príspevky mám nárok? Na úrade mi povedali, že môžem požiadať o dávku v hmotnej núdzi, ale sú ešte aj iné príspevky, o ktoré môžem požiadať? Ďakujem
@lalinko2010 s rodičmi
@martinap735 tak potom len základnú dávku v hmotnej núdzi. cca 61eur.
Ak si prehlasis trvaly pobyt mimo rodicov tak aj na byvanie
Nic viac.
@elizita To je odrbavanie systému.
@elizita narok na prispevok na byvanie vznikne len pokial najomna zmluva podla obc. zakonnika na jej meno, alebo je vlastnik/spoluvlatnik nehnutelnosti, pripadne v zariadeni ma prenajatu izbu, nestaci len zmenit pobyt a nemat vztah k nehnutelnosti.A netreba zabudat ze davku v hmotnej nudzi si treba odrobit 32hod. aktivacnej cinnosti.
Okrem hmotnej núdzi, mas narok este na príplatok pre tehotné.
@martinap735 S otcom dieťaťa žijete spolu? Ak áno, mohol by materskú poberať on, (ak pracuje), keďže ty na ňu nemáš nárok. V prípade otcov je tuším materská dovolenka 28 týždňov.
@misinka0611 a preto mame take zakony ako mame. Lebo kazdy chce vybabrat aby dostal viac. Bude to uz len horsie...
@marlenka222 Trafila si klinec po hlavičke 👏 Autorka doteraz neodviedla do štátu nič na odvodoch, otehotnela tak nemoze čakať príspevky. Zákony platia pre každého rovnako 🙂 Ako potom k tomu prídu mamičky ktore pracovali a odviedli nie malé peniaze? 😅 Musí si počkať na rodičovský bohužiaľ.
@lalinko2010 ale pokial byva s rodicmi tak sa posudzuje aj ich prijem a ten prispevok v hmotnej nudzi jej nemusi vyst nie?
Ďakujem všetkým za odpovede....určite nechcem zneužívať systém, neplánovala som teraz otehotnieť, chcela som dokončiť školu a odrobiť si aspoň rok, aby som mala nárok na materskú, ale stalo sa...
@9lf9 áno, dnes mi to povedali na úrade, že sa príjem rodičov neposudzuje
@rebeka25 posudzuje sa sama, lebo má už 26 rokov. do 25 rokov sa posudzuje s rodičmi.
@martinap735 cca 75 eur dostanes aj s prispevkom pre tehotne rodicovsky prispevok az po porode cieze odo dna porodu ti narok na davku v hmotnej nudzi zanikne
K rodicaku budes dostavat este pridavky na dieta a poziadat o vyzivne od otca dietata
@martinap735 to som zabudla napisat odkladaj si blocky z nakladov na tehotenstvo t.j. oblecko, vyzivove doplnky, vysetrenia, vybavicku ... lebo si mozes potom polovicu z nich uplatnit voci otcovi dietata...
@martinap735 ahoj, dávka v hmotnej núdzi a príspevok na bývanie.
bývaš kde? s rodičmi, v podnájme?