Skončila som školu a som tehotná. Mám nárok na materskú?

patik114
16. jan 2014

Ahojte potrebujem poradit som nedavno skoncila skolu a som tehotna daju mi matersku ??

luba28
16. jan 2014

@patik114 iba rodicak+pridavky

patik114
autor
16. jan 2014

aky je medzi tym rozdiel ?

luba28
16. jan 2014

@patik114 materska sa vypocitava z platu a rodicak dostane kazdaa

patik114
autor
16. jan 2014

aha dakujem a lisi sa aj suma v tom ?

zuzana1291
16. jan 2014

Budes dostavat len rodicovsky prispevok po dobu max. troch rokov, to je momentalne cca 220 euro. Matersky prispevok by ti vyplacali po dobu pol roka ak by si predtym minimalne 270 dni odvadzala do socialnej poistovne (co pre teba neplati kedze si bola studentka).

katy2
16. jan 2014

@patik114
Rodičovský príspevok
Čo to je: Na tento príspevok získava žena nárok po skončení čerpania materského príspevku. Rozdiel oproti materskému príspevku je v tom, že jeho výška je jednotná a nijako sa neodvíja od predošlého platu rodičky. Čerpať sa môže do 3 roku života dieťaťa, v prípade zdravotných problémov dieťaťa do 6 roku.
Zmeny v roku 2014: Výška príspevku sa od 1. januára posunie mierne smerom nahor. Rodina si prilepší v prepočte o 3,60 eura na mesiac. Čiže rodičovský príspevok na jedno dieťa bude 204,20 €

Materský príspevok
Čo to je: Ide o finančný príspevok, ktorý matka dostáva hneď po nástupe na materskú dovolenku. Pri narodení jedného dieťaťa sa odoberá 34 týždňov, pri dvojčatách a viactorčatách 43 týždňov a keď matka vychováva dieťa sama, tak 37 týždňov.
Tento príspevok je individuálny, pretože sa vypočítava z platu každej ženy. Do úvahy sa berie 12 mesiacov predchádzajúceho kalendárneho roka. Žena dostane 65 percent vymeriavacieho základu, ktorý dosiahla. Výška materskej dávky však nesmie presiahnuť 766 eur. Vypočítava sa podľa dní v mesiaci, takže suma je pohyblivá.

katy2
16. jan 2014

@patik114 a prestuduj si toto, aby si vedela, na co mas narok 🙂
http://najmama.aktuality.sk/clanok/233881/mater...

luba28
16. jan 2014

@katy2 a co som zle napisala,hm??ved som napisala ,ze materska z platu a rodicak kazda,....ci co???

katy2
16. jan 2014

@luba28 nic, prepac, uz som to opravila, prispevok mal byt adresovany auorke otazky.... len hned ti poslalo upozornenie....

luba28
16. jan 2014

@patik114 rozdiel je teda riadny,co sa tyka financii,....

fuska
16. jan 2014

Rozdiel medzi rodicakom a najvyssou materskou je cca 550 eur mesacne.

azbestica
16. jan 2014

@patik114 a nikde si riadne na zmluvu nerobila pocas skoly???
ja som tiez po skole porodila, ale chvala ze som robila a platila som si (ked som sa dozvedela ze som tehotna) dobrovolne nemocenske poistenie. A poviem ti ze to bola velka pomoc
v kt. si mesiaci? nerobis ani teraz nikde?

katrinka8
16. jan 2014

@patik114
http://www.upsvar.sk/pd/urad-prace-socialnych-v... - rodicovsky prispevok

http://www.upsvar.sk/pd/urad-prace-socialnych-v... - pridavok na dieta

http://www.socpoist.sk/materske/1293s - materske

Rodicovsky prispevok a pridavky na deti dostava kazda matka (rodic), starajuci sa o dieta do 3 rokov, su v rovnakej vyske bez ohladu na predosly prijem. Rodicovsky prispevok dostava rodic vtedy, ked sa konci vyplacanie materskej (tomu, kto na nu mal narok, ak narok nie je, je rodicovsky prispevok vyplacany od narodenia dietata), je vo vyske 199,60€, pridavky na dieta tiez od narodenia dietata vo vyske 23,10 €. Tieto davky su vyplacane Uradom prace, socialnych veci a rodiny.

Materska je vyplacana zo Socialnej poistovne, narok na nu vznika este pred narodenim dietata (spravidla 6, niekedy 8 tyzdnov pred terminom porodu vypocitanym lekarom) a vyplaca sa pocas 34 tyzdnov (37 slobodnej mamicke, na dvojicky vari tiez dlhsie) - po tych 34 tyzdnoch sa zacne vyplacat uz len rodicovsky prispevok. Materske zavisi od vysky prijmu (teoreticky a zjednodusene povedana, vypocitava sa to pomocou denneho vymeriavacieho zakladu, z ktoreho poistenec zaplatil poistne na nemocenske poistenie v rozhodujucom období a poctu dni rozhodujuceho obdobia

Pozri sa v tom poslednom linku (treba rozklikat), ci splnas naroky na poskytnutie materskej. Ak nie (co asi nie, kedze si nikde nepracovala (ci?) a zrejme si si neplatila dobrovolne poistenie (ci?), tak budes dostavat hned len rodicovsky prispevok a pridavky na dieta + dostanes jednorazovo vyplateny prispevok pri narodeni dietata vo vyske 151, 37 € a po 28 dnoch po narodeni babatka este priplatok k prispevku pri narodeni dietatka vo vyske 678,49 €.

tatiana1985
16. jan 2014

aj ja som pred 4rokmi skoncila vysoku skolu a bola tehotna.... daju ti len rodicovsky + pridavky...

katy2
16. jan 2014

a este treba poznamenat, ze kym matersky prispevok sa vyplaca uz par tyzdnov pred porodom, rodicovsky - ak nie je narok na matersky - sa vyplaca az po narodeni dietata....

patik114
autor
16. jan 2014

@azbestica nerobila som nikde ani nerobim ...som uz skoro v 5 mesiaci

patik114
autor
16. jan 2014

@katy2 takze rodicovsky mi budu vyplacat uz pred porodom ??

hradnapani
16. jan 2014

@patik114 o rodicak si mozes poziadat az ked sa ti dieta dozije 28 dni, t.j. ked porodis 15.6., tak v polovici jula si podas ziadost a az v auguste ti poslu rodicovsky za jun a jul spatne naraz.

azbestica
16. jan 2014

@patik114 nie rodicak az ked bude mat babo 28 dni, ale za to za smeti za babatko platis hned 😉

hradnapani
16. jan 2014

@azbestica ano, zakonodarci maju zmysel pre ironiu a absurditu 😅

katy2
16. jan 2014

@patik114 nie pred porodom, ale az po narodeni dietata -

havana_frost
16. jan 2014

@azbestica @hradnapani
dovolim si opravit, rodicovsky prispevok 204 eur mesacne sa vyplaca od narodenia dietata do dovrsenia 3 rokov. po doziti 28 dni sa vyplaca jednorazovo prispevok pri narodeni a priplatok k prispevku, spolu cca 825 eur. na toto vsetko ma narok. na matersku nie, kedze ta je nahradou mzdy a patik mzdu nikdy nemala, nema sa co nahradzat.

katrinka8
16. jan 2014

@havana_frost - ja este poopravim maly detail, prispevok pri narodeni sa vyplaca hned po narodeni (resp. da sa vybavit hned, ked ma clovek rodny list), pridavok k prispevku az po doziti sa babatka 28 dni 😉 😀

majusqa77
16. jan 2014

@katrinka8 to bolo do 31.12. Od 1.1. je len jeden - prispevok

havana_frost
16. jan 2014

@katrinka8 @majusqua77
ten stav, že to vyplácajú až spolu po 28 dňoch si už niektoré pani úradníčky zaviedli aj vlani, na moje dieťa narodené v novembri 2013 a papiere odovzdané asi po 12 dňoch mi povedali, že to budú robiť až spolu. Aj keď majusqua má pravdu do konca 2013, jeden príspevok to má byť až od tohto roku, aj kararinka8 má pravdu, ale aj tak záleží od lenivosti konkrétnej pracovníčky.

katrinka8
16. jan 2014

@majusqa77 - aha, som nevedela 😉 Mne to prislo ako 2 prispevky, ale musim uznat, ze pomerne rychlo, asi mame aktivne pracovnicky alebo to potrebovali dat do uzavierky v ramci kalendarneho roka, kedze maly mal 28 dni akurat 19. 12. 😀

hradnapani
16. jan 2014

@havana_frost hmm, no vidis, bordel je na uradoch, lebo som sa na toto bola pytat na urade prace. Povedali mi, ze rodicak az po 28 dnoch zivota po narodeni dietata sa da ziadat 😠 ale to som sa bola pytat v novembri min.roka, tak sa asi nieco menilo alebo prava ruka nevie, co robi lava. Ak sa teda da poziadat hned po narodeni, tak potom slava vitazstvu zdraveho rozumu 🙂

havana_frost
17. jan 2014

@katrinka8 Tak tvoj syn je ešte mladší ako môj a dali ti to na dvakrát a mne odmietli, že už to budú robiť po novom naraz 😀
@hradnapani Je to bordel nad bordel, nič sa nemenilo, to len každá úradníčka si hovorí čo chce a väčšinou zle!

katrinka8
17. jan 2014

@havana_frost - mozno to zavisi od tej - ktorej pobocky uradu... ktovie, podla coho to robili 😀

patriceliatko
17. jan 2014

ahojte mám otázku ked robím na dohodu 1 a pol roka vypočítajú mi materskú,či by som musela byť zamestnana na zmluvu aby mi vypočítali materskú...dakujem za odpoved