Ahojte. V júni som ukončila 6 ročnú vysokú školu. Začiatkom septembra som si založila živnosť, teda dovtedy som bola necelé 3 mesiace evidovaná na úrade práce. (ešte nemám povinné odvody do sociálky v rámci živnosti...)
Avšak v septembri som aj otehotnela, termín mám koncom mája. Zachytila som, že od roku 2024 je možno "materskej" aj pre ženy, ktoré ukončili vysokú školu, ale po škole sa zamestnali atď...
Myslíte, že to bude platiť aj v mojom prípade ? Samozrejme budem sa o tom informovať, len či náhodou niekto nemá skúsenosť. Ďakujem 🙂
este to moze pokladat SP za ucelove zalozenie zivnosti, akoze si sa zamestnala.
kedze si v sept zrazu aj otehotnela.
@neplatis odvody, nemáš narok.
Inak ako pise
@bublinka1426 uplne skvele ísť hneď po VS na matersku.👌👎👎👎
Pýtam sa, naco tieto ženy chodia vôbec na VS. Ďalších 5-6 rokov bude doma, lebo predsa treba hneď ďalšie...no a v 30tke to bude nariekať, ze ju nikto nechce s 2 deťmi a bez praxe zamestnať. 👌👎
@bublinka1426 nema narok, kľud 😁🙈
@lienka.7
@bublinka1426
O prácu nudzu nemám, ani nebudem mať, môžem pracovať aj z domu, aj z firmy, aj Mallorky😂, aj sama pre seba, aj pre nejake iné firmy, čiže o to starosť vy mať nemusíte, 😄 na to bola tá 6 ročná VŠ dobrá 😁
No keď sa už stalo a otehotnela som, tak sa k tomu už teraz chcem postaviť zodpovedne, na potrat určite ísť nechcem, dieťa vieme zabezpečiť, len som chcela vedieť či mám na takéto niečo nárok, keď áno tak prečo to nevyužiť 🙂 keďže sa tento rok menil zákon, pre absolventky škôl...
@lienka.7 sorry, ale ked je idealny vek na materstvo medzi 24-27 , tak rodi v idealnom veku. Co mame vsetky cakat do 40tky, ked bude kariera hotovo? VS sa nestuduje na to, ze ihned musim robit 10 rokov, aby som nieco spravila pre spolocnost. Mozno idealne si dat decko vynosit, az si clovek nedodrbe postavu k tomu…
@autorka ono bolo možno začať treba hneď po VS pracovať a nie trčať 3 mesiace na UP, keď už máš taaaake možnosti 😉
Len potom napíš, kto ta tehotnú a bez praxe zamestnal, keď si prácu akosi nevedela zohnať hneď po škole.👌🤣
Ano, mas narok na pôrodné/kocikovne keď porodis, na rodicak odo dňa porodu a na pridavky na deti. Myslím, že za to, ze si tomuto štátu neodviedla ani jedine euro je k tebe viac ako štedrý 👍
tak potom asi vies ci mas narok ci nie. ved vyzera ze si si to dopredu riadne nastudovala.
Skús si autorka toto prejsť či máš nárok,alebo nie
https://index.sme.sk/c/23263563/narok-na-maters...
@lienka.7 nemala som núdzu o prácu ty múdra a premúdrelá 😂 bola som brigadne a na licenčnej zmluve (cez ktorú som pracovala aj počas školy😁), pretože som sa rozhodovala medzi dvoma prácami, v dvoch mestách, jedna mi ďalej ponúkala tpp a druhá živnosť, nechcela som sa hneď po škole niekde viacmenej zaviazať a zostať v meste, kde žiť nechcem, ale to tebe asi ťažko vysvetľovať, ty takéto možnosti zrejme nemáš a ani nebudeš mať odľa tvojich odpovedí 😄
nemam starost. o teba urcite nie. vyzera ze rozumu mas na rozdavanie.
@lienka.7 ten, ze pri dennom studia na VS nemas makat kdesi 40 hodin, ale venovat sa studiu. Aspon u nas na tom trvali a netolerovali nikomu ziadnu pracu popri studiu. Ja nevidim dovod nebyt hned po studiu VS na materskej, nemusi to byt 6 rokov ( ved matersku mate 3 roky na SK ), ci?
Krásne hejty ako vždy. 🤣
Zbytočne sa tu autorke vysmievate.Ju to možno obíde,ale fakt je taký,že odteraz aj študentka na VŠ a SS v prípade,že požiada o materské nárok mať bude.
To sú fakty.
@lienka.7 tak ako stavebná inžinierka a dizajnérka mám možnosti slušné a ani jeden jediný deň okrem víkendu som nesedela doma na riti počas tých troch mesiacov a posledných dvoch rokov štúdia 😄 to že ty nepoznáš nič iné, neznamená že všetci ľudia žijú taký život ako ty.
Autorka
A budeš vedieť tú prácu v plnom rozsahu vykonávať aj popri dieťati z domu?
Ahoj, za aktuálnej situácie nebudeš mať nárok na MD, lebo si neplatia odvody. Ak by si sa zamestnala, hoci až teraz, tak budes mať nárok na MD, lebo štúdium VS sa Ti ráta do dní, aby si splnila podmienky ale okrem neho potrebuješ mať i aktívne nemocenské poistenie. Výška MD je druhá téma a asi by som sa nesnažila umelo si ju navýšiť, hoci pokúsiť sa môžeš. No minimálne kvôli vyššiemu RP by som sa zamestnala hoci "sama u seba".
@zuzanockamt tak prvoradé bude samozrejme dieťa a jeho potreby. Je samozrejmé že to nebudem mat nabité tak ako doteraz a budem to prispôsobovať možnostiam. Ako to ale súvisí s mojou otázkou ?
Autorka
S otázkou nijako. Len čítam tvoje komentáre a máš dosť ružové predstavy. Aby si potom nebola sklamaná z viacerých okolností - napr.budeš musieť odmietať zákazky, financie budú stagnovať, nervozita atď. Po skončení VŠ je každý majster sveta. Bezdetný život je 100 a jedno.
"Od 1. januára sa rozširuje nárok na materské pre absolventky stredných a vysokých škôl s ukončeným štúdiom." - moja otázka smerovala na toto, či mi vie niekto povedať niečo bližšie k mojej situácii.
Ak by som vedela, že sa v takejto situácii ocitnem, založila by som si živnosť hneď, alebo skôr teda zobrala tú prácu na tpp. Očividne som to neplánovala, ale čo už. Na dieťa sa teším.
Fakt vás nemusí trápiť môj život, že som otehotnela tesne po škole, prečo som sa nezamestnala hneď, akoby ste mi videli do života. Viem aké mám možnosti.
Navyše aj keby sú biedne, vás to rozhodne trápiť nemusí 🤷🏼♀️
@zuzanockamt ked ma dobry prijem moze mat live in nanny a hotovo. Tak to ma vela ludi, co ja poznam. Napr tie z Filipin za par frkov
pozri, mas kontaktky formular na SP, napises RC udaje doplnis a oni ti do 2 dni daju odpoved. a budes to mat na 100 %.
🙂
@zuzanockamt chápem, možno som to vykreslila až moc ružovo, zrkadlila som skôr to, že moja situácia skutočne nie je nejaká čierna, že budem odkazaná len na nejakú konkrétnu jednotnú prácu ako písali dievčence vyššie.
@kiki68 Môže 😉 Hlavne takú z Filipín.
Kks, zas ste tu také hnusné. Normálne sa opýtala, nie sú tu žiadne špekulácie, rieši situáciu, ktorá nastala a každého môže byť byť ... do toho koľko má rokov, že otehotnela hneď po VŠ a či bude alebo nebude mať prácu počas/po materskej, RD a koľko bude doma... Fakt stále musíte do každého útočiť a riešiť čo netreba???
autorka - v tejto situácii nárok nemáš, ale aj keď ti nevznikla povinná účasť v SP, môžeš si začať platiť dobrovoľne odvody a keďže 270 dní NP už nestihneš do pôrodu nazbierať, prirátaju sa Ti dni štúdia, len treba dokladovať potvrdenie zo študijného a diplom, tak si to porieš potom skôr, nech pred pôrodom ešte nebehas vybavovať papiere...
@lilinka88 Ďakujem moc 🙂 presne na to som myslela, či by som nemala začala platiť tie dobrovoľné odvody.
Nevidím nič zlé na tom využiť niečo, na čo mám nárok, predsa ten príjem klesne, keď príde dieťa, ale tak zvládli by sme to aj bez toho.
Zachytila som, že na takéto niečo majú nárok aj absolventky škôl, tak som sa jednoducho spýtala. Bohužiaľ, paradoxne na tie moje viaceré pracovné možnosti som nakoniec doplatila, že som sa nezamestnala hneď a čakala som, riešila sa s tým ale aj otázka bývania. Keby viem, že sa v takejto situácii ocitnem, určite by som sa zariadila inak. Ale už s tým nič nespravím, navyše myslím, že mnohé ženy otehotnejú aj v oveľa horších situáciách ako je tá moja. Na jednu stranu chápem, že to niekomu môžeš prísť nezodpovedné, ale tak čo už.
no skoda ze zas po 6 rocnej skole ostanes na materskej. :/
lebo prave takymi zmenami v zakone naozaj potom ludia robia nelogicke kroky.
predtym si musela mat odpracovane 270 dni aby si mala narok na materske, hoc si aj studentka VS. kamoska narok nemala, a tak mala Materska vo vyske RP.