Skončenie rodičovskej dovolenky

6. feb 2023

Ahojte, v marci mi končí rodičovská dovolenka, malý bude mať 3 roky. Chcem sa spytat či nemáte skúsenosť čo v prípade ak mi skončil zamestnanecký pomer presne pred nástupom na MD a dieťa ide do škôlky az v septembri.
Evidovať sa na úrade práce? Dá sa to ak sa starám o dieťa?
Volala som si na sociálnu poisťovňu no tam mi moc o tom nevedeli povedať 🙈 alebo kde sa treba evidovať, čo urobiť pred ukončením RD. Vdaka

kubkovamama
6. feb 2023

Môžeš byť ako samoplatca,nahlásis sa do sociálnej a zdravotnej a budeš si platiť odvody a na upsvar pošleš vyhlásenie,že sa staráš o dieťa do 6r veku,škôlku nenavštevuje(neviem ako presne sa to formulovalo,tuším majú aj tlačivo,ale naj ak tam pôjdeš osobne) aby ti pokračovalo vyplácanie rodinného prídavku.Ak pôjdeš na úrad práce,zdravotné za teba platí štát.Zrejme ti vznikne nárok na podporu,keď si až do nástupu na MD pracovala

veronikaszabova
6. feb 2023

@kubkovamama
1. Ak sa nahlasi ako osoba starajuca sa o dieta do 6r na zdr.poistovni, dieta do skolky moze ist - na 4h (na margo toho, ze si to napisala ako pravidlo, ze do skolky nejde)
2. Odvody do SP nie su povinne
3. Narok na podporu jej nevznikne - o podporu by musela poziadat do 2r od ukoncenia PP

kubkovamama
6. feb 2023

@veronikaszabova nepíšem,že je to pravidlo a povinné.Podla mňa lepšie ak si človek platí.Mne tak poradili na upsvar,že ak nenavštevuje škôlku,treba im napísať,že sa on starám doma. Plus jej dieťatko nemôže ísť teraz do škôlky ani na 4 hodiny, predpokladám,že ho neprijali a nastupuje až v septembri.

milanemila
6. feb 2023

Hladat si robotu a dat dieta zatial do sukromnej skolky 🤷🏼‍♀️