Skončenie RD a nástup do práce/alebo úrad práce

evitka83
8. jún 2022

Ahojte, prosim Vas, vedeli by ste mi poradit na zaklade aktualneho info ake su prava/podmienky pre zamestnanca v pripade ukoncenia RD a nastupu do prace, resp. alebo ukoncenie TPP a nahlasenie na uradu prace.
1, V clanku z roku 2020 som nasla info, ze zamestnavatel je povinny drzat zamestnancovi povodne pracovne miestno s povodnym platom, resp. musi mi poskytnut adekvatnu nahradu? 2, MUSI mi vyhovite pri ziadosti o skrateny pracovny uvazok, pokial moje dieta nedovrsilo 3 roky?
3, V pripade, ze neprijmem inu alternativu ako povodne miesto, mam narok na odstupne pri skonceni dohodou?
4, Ako je to s narokom na dovolenku? Som na RD 8 rokov s detmi.
5, Musim nastupit aspon na jeden den do prace, aby som mala narok na podporu v nezamestnanosti?

Dakujem za relevantne odpovede a pekny den

melanta
8. jún 2022

1. Áno, musí ti dať pôvodné miesto alebo podnúknuť iné miesto adekvátne tvojej mzde a kvalifikácii.
2. Bez ohľadu na to, či sa vrátiš do práce ešte pred skončením RD alebo po jej skončení, môžeš požiadať o úpravu pracovných podmienok a teda aj času a zamestnávateľ ti je povinný ako osobe starajúcej sa o dieťa vyhovieť. Avšak pozor, ak mu v tom nebránia prevádzkové dôvody.
3. Ak nesúhlasíš s ponukou inej práce, musia ti dať výpoveď alebo dohodu o ukončení PP a odstupné. Jeho výška je závislá na tom, ako dlho trval PP.
4. Na dovolenku vzniká nárok počas MD, počas RD nie.
5. Nie, nemusíš.