Maminky, chcem sa opýtať ako to potom je, keď mi skončí predĺžená RD. Starám sa o dcéru, ktorá má DMO - ale chodí, poruchu sluchu - nosí ušný prístroj na oboch uškách, nerozpráva. Vo febr. bude mať 5 rokov. Viem, ešte by som mala byť 1 rok doma, ale potom ako. Čo sa potom vybavuje, čo nasleduje? Nemáte s tým niektorá maminky skúsenosti? Pri dcére už budem doma celý život? Špec. MŠ v MT nie je, najbližšia je v ZA. To máme 30 km tam, 30 naspať.
@janickacrazy koľko e je opatrovateľský? To by ani nechodila do školy? Škôlku nemáme, školu áno. V MT. Minulý rok som obehala 18 slovom osemnásť MŠ v okrese a ani do jednej nechceli moje dieťa prijať. presne ako si povedala, majú dosť zdravých detí.
@bonaqa2013 musi chodit do skoly ... pojde do specialnej skoly.... RP poberas do dovrsenia 6 rokov, potom prejdes na opatrovatelsky,
@bonaqa2013 Do školy musí chodit, chod sa opýtat do tej špeciálnej ZŠ, či by ju zobrali už budúci školský rok alebo jej treba vybavit odklad školskej dochádzky. Opatrovatelský je okolo 200 eur, ale záleží aj na tom na kolko hodín denne chodí dieta do školy.
@bonaqa2013 No ked dovrši dcérka 6 rokov, možeš si vybavit opatrovatelský príspevok na nu. Vybavuje sa na UPSVR. Či ho dostaneš ti neviem povedat, mne ho neschválili na syna, aj ked má tiež dost vážnu diagnozu, ale zatial je na tom relatívne dobre, takže mi povedali, že mám príst, ked sa mu stav zhorší. Ak u vás nie je špeciálna MŠ, dá sa dieta aj integrovat do normálnej MŠ, aj ked máloktorá MŠ o takéto deti stojí. Vačšinou majú plno zdravých detí, aj tie kolkokrát nezoberú. Dá sa vybavit aj osobný asistent do MŠ, ale musíš si to doslova vybehat. Alebo si ju ešte rok nechaj doma a potom ju daj do špeciálnej ZŠ, tú hádam v MT máte, nie?