Skončenie pracovného pomeru a materská

laskonka28
18. júl 2011

Pekný večer,
chcela by som sa spýtať :
31.augusta mi skončí pracovný pomer, ktorý mám na dobu určitú. 2.septembra mám termín pôrodu. Musím sa ísť zahlásiť na úrad práce ? Platí aj pre mňa nahlasovacia povinnosť do 7 dní ?
A keď to nestihnem ?
Čo ak porodím, kto mi pôjde do bývalej práce pre ukončiace papiere a čo ďalej ?
Poradíte ?
Ďakujem.

gapa
18. júl 2011

@laskonka28
predpokladám poberáš materské? to je podstatné.

som sa trochu pousmiala nad tými ukončovacími papiermi. To sa predsa dá dohodnúť, že ti to pošlú poštou, či zájde pre to manžel. Myslím v čase telefonov a počítačov to nie je problém. A ked nie, tak proste pôjdeš si pre to o nejaký týžden neskôr. 🙂 s tým si nerob zbytočne hlavu.

Možno už teraz si zisti na tvojej zdrav.poistovni, aké doklady treba priniesť po ukončení prac.pomeru. Možno zápočtový list a rozhodnutie zo soc.poistovne o priznaní materského by mohol stačiť, no nemajú rovnaké požiadavky, tak dobré zistiť priamo na mieste.

Nezabudni si podať prihlšku na soc.poistoni do 45dní po pôrode, aby si bola dôchodkovo poistená ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. Prihlášku si skopíruj a nechaj potvrdiť jej prevzatie soc.poisťovnou, nech má škôkaz keby niečo.

Treba vedieť, že tebe skončia ukončením prac.pomeru všetky poistenia zamestnanca a podla zákona už nebudeš čerpať MD ani následne rodič.dovolenku ale len budeš poberať materské a rodič.príspevok ako nezamestnaná, resp. ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (to má napr. vplyv na nárok na podporu, že už nečerpeš RD).

Na up sa nemušíš hlasiť ak poberáš materské, nie je na to dôvod.

laskonka28
autor
18. júl 2011

@gapa Ďakujem Ti za vyčerpávajúcu odpoveď.
Mne išlo hlavne o to, aby som sa dozvedela, či sa mi treba po skončení pracovného pomeru prihlásiť na úrad práce do tých 7 dní !
Ale teda píšeš, že nie, ďakujem.

berus222
18. júl 2011

@laskonka28 ja som nastupovala na matersku 1. a 31. mi koncila pracovna zmluva na dobu urcitu, takze som uz bola na materskej. jedine, co som urobila bolo, ze som si obehala vsetky urady kvoli materskej - zdravotnu, socialnu a na urade prace, soc. veci a rodiny som si bola pre papiere na tie prispevky. ostatne uz urobil zamestnavatel (co sa tyka skoncenia prac. pomeru). a nezabudni po narodeni odovzdat na socialnu poistovnu v meste zamestnavatela rodny list dietata. ja som ho dala na socialku v mieste bydliska a stopli mi matersku.

laskonka28
autor
18. júl 2011

@berus222 Ukončenie PN a začiatok MD ešte odovzdal môj zamestnávateľ na sociálnej poisťovni.

berus222
18. júl 2011

@laskonka28 to ano, ale do zdravotnej som musela doniest papier o priznani materskej alebo co mi to prislo zo socialnej.

laskonka28
autor
18. júl 2011

@berus222 Ten papier ešte nemám, lebo mne začala MD iba minulý týždeň...
A ja som vlastne ešte stále zamestnaná...až do 31.augusta...
Tak tieto behačky mi hrozia v septembri, len budem po pôrode, tak to bude...

maruska82
20. júl 2011

Ahojte chcela by som sa vas opytat jednu otazocku. Mam tiez zmluvu na dobu urcitu, ktora mi konci 31.12., na matersku sa chystam zaciatkom decembra, takze zamestnavatel mi bude platit matersku iba ten mesiac?

krajinka
20. júl 2011

@maruska82 matersku ti plati socialka, nie zamestnavatel 😉

maruska82
20. júl 2011

ale zamestnavatel mi plati urcitu ciastku, ak som zamestnana, nie 🙂 ja v tom neviem chodit 🙂 takze nepridem o ziadne peniaze, ak ukoncim prac. pomer?

gapa
20. júl 2011

@maruska82
sphlasím s maruška,

len pripomínam, že ti od 1.1.2012 zaniknú všetky poistenia zamestnanca. Tj. treba si zistiť na ZP, čo treba zdokladovať a nahlásiť a po pôrode si podať prihlášku do 45dní od pôrodu (ak nezmenia zákon či postupy dovtedy), lebo ty budeš považovaná len za poberatela materkého a neskôr poberatela rodič.príspevku ale nebudeš už čerpať MD a rodič.dovolenku, lebo už budeš nezamestnaná!!!
si zapamätaj, ak by ti tvrdil niekto niečo iné. Toto treba pri trvaní poistení rozlišovať.

maruska82
20. júl 2011

@krajinka le zamestnavatel mi plati urcitu ciastku, ak som zamestnana, nie ja v tom neviem chodit takze nepridem o ziadne peniaze, ak ukoncim prac. pomer?

gapa
20. júl 2011

@maruska82
nie neprídeš o materské.

maruska82
20. júl 2011

@gapa dakujem za odpoved, takze pridem o cast materskej, ktoru som brala len ten mesiac :/ nic moc, kolko je asi matersky prispevok v nezametnanosti?

krajinka
20. júl 2011

@maruska82 nie zamestnavatel s tym nic nema, ak mas narok na materske, tak ho budes dostavat rovnako ako ostatne...ja som bola na tom podobne, akurat som myslim pri nastupe na MD musela vypisat nejake papiere, ktore zamestnane vypisuju az pri prechode na RD...no a este tu dobu od 1.1. do porodu nebudes dochodkovo poistena, neviem ako ti vychadza termin 😉

maruska82
20. júl 2011

@krajinka ja mam termin 23.1.2012, na matersku chcem ist 1.12.2011, dala som sa dobrovolne poistit, aby som mala peknu matersku, takze teraz po novom roku nedostanem tu ciastku, ako som planovala, kvoli materskej si prakticky uz rok platim dobrovolne socialku...

krajinka
20. júl 2011

@maruska82 preco by si nemala dostat tu planovanu ciastku? teraz nechapem

gapa
20. júl 2011

@maruska82
nerozumiem, čo píšeš, že prečo prídeš o materské.
prečítaj si naše odpovede pozornejšie a radšej niekolko krát. Píše niekto, že nebudeš poberať materské (z nem.poistenia zamestnanca)?

(MD znamená materská dovolenka, nie materské - ku môjmu príspevku zo 17:24)

maruska82
20. júl 2011

@krajinka lebo na socialke mi to vysvetlovala, ze ciastku plati zamenstavatel a ciastku socialka, matersku mi vypocitala podla platu a ze ak sa dam pripoistit, tak mi socialka doplati ten rozdiel, proste aby som mala co najvyssiu matersku aka sa v mojom pripade da...

gapa
20. júl 2011

@maruska82
zle si to pochopila,
časť odvodov platí zamestnávatel a časť si si platila sama do doc.poisťovne ako dnp osoba,
časť materského ti teda pôjde z nem.poistenia zamestnanca a časť z dnp. Oboje však vypláca soc.poisťovna, len z iného nem.poistenia sa to vyráta.

krajinka
20. júl 2011

@maruska82 takze dostanes tu ciastku na ktoru mas narok, to nevadi, ze budes nezamestnana, uz chapes? 😉

maruska82
20. júl 2011

@gapa rozumiem, ze ked som zamestana, a idem na matersku dovolenku mi zamestavatel plati pol roka a po pol roku mi daju rodicovsky prispevok, len ja zamestnana nebudem, preto sa pytam, ci mi aj tak bude este zamestnavatel nieco platit alebo nie, co budem dostavat, ak mi skonci pracovny pomer....na socialke mi to vysvetlovala, ze ciastku plati zamenstavatel a ciastku socialka, matersku mi vypocitala podla platu a ze ak sa dam pripoistit, tak mi socialka doplati ten rozdiel, proste aby som mala co najvyssiu matersku aka sa v mojom pripade da...

maruska82
20. júl 2011

@krajinka to som chcela vediet, lebo na socialke, mi to troska inak vysvetlila a potom som nevedela na com som, dakujem 🙂

maruska82
20. júl 2011

@gapa presne to som potrebovala vediet, neviem ake odvody kam co ide. dakujem za trpezlivost 🙂

krajinka
20. júl 2011

@maruska82 opakujem matersku vyplaca socialka, na zaklade toho, ze zamestnavatel za teba plati nejake odvody, ak na nu mas narok, dostanes ju, nevadi, ze uz budes nezamestnana
kedze si platis to dobrovolne poistenie, tak ti to zrataju dokopy...o nic neprides

maruska82
20. júl 2011

@krajinka uz som spokojna, lebo mi to nedavalo spavat, lebo ma zle informovali, ako sa povie, "jedna babka povedala" dakujem za info 🙂

krajinka
20. júl 2011

@maruska82 nemas za co 😉

renka3
20. júl 2011

Ahojte, chcela by som poradiť, prípadne potvrdiť ako to vlastne je.....
11.8.2011 mi končí rodičovská dovolenka (v deň keď sa narodil môj druhý syn-bude mať 3 roky) a mala by som nastúpiť do práce.....kedže moje miesto bolo zrušené a momentálne nemajú pre mňa iné, tak mi navrhli 3 mesiace odstupné + 3 mesiace nejaké odškodné...neviem presne už ako sa to volá ale dostanem vlastne 6 mesiacov plat (kvázy dostanem 6 mesačné odstupné)
Moja otázka znie, že či mám vôbec nárok na podporu, ak áno v akej výške ju budem dostávať (či 50% z platu), ale najviac ma zaujíma tvrdenie, že nesmiem podpísať výpoveď skôr ako k 12.8.2011 aby som vôbec mala ten nárok na podporu....nerozumiem dosť tomu, tak by som poprosila poradiť.
Znamená to, že výpoveď nesmiem podpísať pred 11-tym augustom, až po....čiže 12-teho...a neskôr, alebo je to jedno či ju podpíšem napr. 5.8 ale musí byť k dátumu 12.8 a nie 11.8.????
prosím poraďte...ďakujem

gapa
21. júl 2011

@renka3
ak 11.8. končí tvoja RD a tvoj prac.pomer by ešte trval 12.8., tak ti bude trvať ten 1den poistenie v nezam a aj všetky poistenia a z toho odstupného a odmeny či ako by nazvali tie 3dalšie platy by ti išiel odvod v maximálnej vyške za ten 1den. Z toho by sa ti rátala aj podpora.

ak však tvoj pp skončí dnom 11.8., tj. posledným dnom RD, tak sa z odstupného nebude platiť poistné do soc.poistovne (len zdravotnej) a nebude sa ti z toho rátať podpora. Podpora sa bude rátať z vym.základov v období dva roky pred nástupom na RD (ak teda dva roky pred zaevidovaním si nemala žiadny vym.základ).

čitala som aj názor na stránkach HN, že ak sa ukončí pp počas RD, tj. posledným dnom rd, že sa ti obdobie RD neráta ako obdobie poistenia v nezam. pre nárok na podporu. S tým však nesúhlasím. A sama to teraz otestujem, lebo som taký prípad, no nebojím sa, že by mi ju nepriznali.

tin007
21. júl 2011

@gapa chapem to dobre (hrozi mi totiz vypoved po ukonceni RD), ze ak by som uzatvorila dohodu o ukonceni PP pred dovrsenim 3 rokov mojho dietata a nasledne sa prihlasila na UPSVaRe ako nezamestnana, tak by sa mi davky pocitali z VZ za 2 roky pred nastupom na RD? ako by sa vypocitala davka v nezamestnanosti, ak by som najskor cerpala dovolenku a az potom by som uzavrela dohodu a to vsetko pred 3. narodeninami, vdaka

gapa
21. júl 2011

@tin007
rátala by si z obdobia po ukončení rodič.dovolenky do ukončenia prac.pomeru, kedy si čerpala dovolenku.

hlavne ak by bol niekto tehotný, tak nárok na materské nevznikne, ak skončí pp počas rodič.dovolenky, resp. jej posledným dnom, ak jej nevznikne nové nem.poistenie.