Skončená rodičovská dovolenka. Kam sa mám ísť nahlásiť?

mimi30
24. jún 2011

od januára pracujem a včera mala dcéra 3 roky. chodí do školky. ešte na budúci mesiac dostanem posledný rodičovský príspevok. mám sa isť niekde nahlásiť? kamarátka mi hovorila že na VšZP mám ísť. ale všetky odvody za mna platí zamestnávatel tak sa mi to nezdá.dakujem za odpovede

cartridge
24. jún 2011

Ak pracuješ, všetky odvody by mal za Teba platiť zamestnávateľ, takže sa zbytočne nemusíš stresovať ... /Máš to šťastie, že máš prácu .../.

ninna78
21. okt 2011

Ahojte vie mi niekto poradit? Koncim rodičovsku dovolenku, nenastupujem do prace, zamestnavatel mi dal vypoved, kam sa mam ist odhlasit resp. nahlasit??? dakujem

gapa
21. okt 2011

len oznámiš zamestnávatelovi, kedy si skončila s poberaním RP. On by mal nahlásovať poberanie (začiatok aj koniec) rodič.príspevku za svojich zamstnancov,tj. nemusíš to nahlasovať v zp sama. Ty máš však povinnosť mu tieto údaje nahlásiť. Počas vykonávania práce na prac.pomer a poberania RP ta mal v ZP evidovať ako zamestnanca a aj ako poberatela RP a odvody mali isť za teba do ZP 2x, od zdr. poistovne a aj od zamestnávatela.

ivana82
25. okt 2011

Dobry den, poradite mi? 31.8.2008 mi skoncila pracovna zmluva so zamestnavatelom, kedze som pracovala na dobu urcitu, od 1.9.2008 som nastupovala na matersku dovolenku, potom klasicky RD. Syn bude mat 6.11.2011 3 roky a ja nemam pracu. Poradite mi ako postupovat? Je potrebne sa ist vyhlasit na ÚPSVaR na oddelenie socialnych davok, aby mi dali nejaky papier, ze mi konci rodicovska a potom sa ist prihlasit ako nezamestnana? A samozrejme potom zdravotna poistovna, nahlasit zmenu...Je este nieco co mam urobit? Dakujem za radu 🙂

gapa
25. okt 2011

@ivana82
len ta trochu poopravím. Ak budeš hovoriť na úradoch, ako to s tebou je, tak od ukončenia prac.pomeru si nečerpala MD a RD, ale si len poberala materksé a rodičovský príspevok (podla zákona môže md a rd čerpať len zamestnanec, ktorému prac.pomer trvá).
Ak si si sama neplatila dobrovolné poistenie v nezam. a od 31.8.2008 ti prac.pomer netrvá, tak nárok na podporu nebudeš mať. Záleží od toho, či dieťa chodí do škôlky a na kolko hodín a či si chceš hladať prácu aj cez up a preukazovať hladanie práce. Či uvažuješ nad živnsotou a získaním príspveku na podnikanie ...
ZDRAV.POISTENIE
Ak dieťa chodí do škôlky na max. 4hod, tak podla terajších zákonov nadalej môžeš byť zdr. poistená štátom. Len treba nahlásiť zmenu, že ti odnali nárok na rodič.príspevok a budeš zdr.poistená štátom nie ako pobera tel RP, ale ako osoba celodenne osobne a riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. Ak chodí do škôlky na dlhšie a ak si sama nechces platiť ZP, tak sa treba zaevidovať na up.
DôCH.POISTEIE V SOC.POISTOVNI
môžeš byť aj nadalej (samozrejme ak si si SAMA podala na SP prihlášku po pôrode) ak ked navštevuje škôlku na celý den. Len ak ti vznikne povinné dôch.poistenie zamestnanca či szčo, tak treba sa odhlásiť do 8dní od vzniku iného dôch.poistenia, resp. potom si to zisti na soc.poistovni, lebo teraz sa objavujú dvojaké postupy.

toto všetko platí podla teraz účinných zákonov.

stanka77777
11. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.

Tu sú linky na vyššie spomenuté články:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

petkave
11. feb 2012

@stanka77777 jáj, zákony, to nieeeee 🙂

Mňa napadlo, momentálne poberám rodičák, v auguste, keď bude mať môj syn 2 roky, nastupujem späť do práce. Budem poberať rodičák ešte aj popri práci? Zatiaľ som sa o túto tému moc nezaujímala, ale niekto mi to spomínal a aj zakladateľka píše niečo podobné, tak by som bola rada v obraze.

A ešte otázka? Treba upovedomiť sociálnu poisťovňu alebo úrad práce o mojom návrate do roboty? Či to urobí zamestnávateľ?

Ďakujem za odpoveď.

gapa
11. feb 2012

@petkave
RP budeš poberať dalej
treba odhlášku na soc.poistovnu z dôch.poistenia štátom, do 8dní lebo nemôžeš byť dôch.poistená štátom a aj ako zamestnanec /predpokladám prihlášku si si podala). Bolo by to inak, ak by si pracovala len na dohodu.

petkave
11. feb 2012

@gapa ďakujem krásne. jj, prihlášku som si podávala. Takže keď budem vedieť presný dátum nástupu do práce, pôjdem sa k tomu dátumu odhlásiť?

stanka77777
11. feb 2012

Ahoj, z druhého z článkov, na ktoré som uviedla odkaz, Ti odcitujem:

Pozor!!! Oprávnená osoba má nárok na rodičovský príspevok len ak
• a) zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa a
• b) má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky.
Poznámka: Do 31.12.2010 bolo treťou z podmienok nároku na rodičovský príspevok nevykonávanie zárobkovej činnosti oprávnenou osobou. Táto podmienka bola vypustená zákonom č. 513/2010 Z. z., účinným od 01.01.2011, ktorý novelizoval zákon o rodičovskom príspevku. Cieľom tejto zmeny bolo umožniť rodičom aj v období poberania rodičovského príspevku prispieť k zlepšeniu príjmovej situácie rodiny. Oprávnenej osobe sa umožňuje popri poberaní rodičovského príspevku vykonávať zárobkovú činnosť akoukoľvek formou. Výška príjmu zo zárobkovej činnosti rodiča nemá vplyv na nárok a ani na výšku rodičovského príspevku. Možnosť vykonávať zárobkovú činnosť popri poberaní rodičovského príspevku sa vzťahuje aj na rodičov, ktorým bol priznaný rodičovský príspevok do 31.12.2010.

Z vyššie uvedeného jednoznačne vyplýva, že aj keď nastúpiš do práce, rodičovský príspevok budeš poberať aj naďalej.

Čo sa týka nahlasovania skončenia RD, opäť citácia z článku o RD:

Zamestnávateľ je povinný príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne oznámiť začiatok prerušenia a skončenie prerušenia povinného nemocenského poistenia, povinného dôchodkového poistenia a povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca do 8 dní od začiatku prerušenia poistenia a do 8 dní od skončenia prerušenia poistenia (§ 231 ods. 1 písm. c) z. č. 461/2003 Z. z.). Túto svoju povinnosť si zamestnávateľ plní na tlačive Registračný list fyzickej osoby, na ktorom vyznačí krížikom prerušenie a dátum vzniku prerušenia a po skončení rodičovskej dovolenky dátum zániku prerušenia. Keďže čerpanie rodičovskej dovolenky je pre zamestnanca prerušením povinného nemocenského poistenia, povinného dôchodkového poistenia a povinného poistenia v nezamestnanosti, obdobie sa neuvádza na evidenčnom liste dôchodkového poistenia. Pozor!!! Nielen zamestnávateľ, ale i zamestnanec musí príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne doručiť vyplnený Registračný list fyzickej osoby, a to ešte pred nástupom na rodičovskú dovolenku.

Skončenie RD teda nahlasuje zamestnávateľ, no keďže pri nástupe na ňu je i povinnosťou zamestnanca vyplniť v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne Registračný list fyzickej osoby, pre istotu sa telefonicky poinformuj v Sociálnej poisťovni, či nie si povinná rovnaký list vyplniť i pred ukončením RD.

gapa
11. feb 2012

@stanka77777
zaujímavé čítanie, aj ked som to celé nečítala.
Ale čo sa týka riešenia soc.poistovne(bol to tuším bod 5, čo treba oznámiť), tak k tomu mám výhrady, nie je to tam podla mna presné, lebo treba odhlišovať, či si
a)-dôchh.poistná štátom ako povinne poistený zamestnanec/szoč a poberajúca materské (to platí štát automaticky bez podania prihlášky) alebo
b)-osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov.
prihlášku si mamina podáva len na to b), nie na a.
Ak ide o maminu ktorej trvá prac.pomer, tak tá si musí dať prihlášku s dátumom nástupu na rodič.dovolenku, lebo posledným dnom čerpania md jej končí dôch.poistenie zamestnanca. Ale v soc.poistovni predpokladám niekde berú aj prilášky hned po pôrode.
Ak ide o nezamestnanú, tak tam je to do 45dní treba prihlášku, aby bola poistneá od pôrodu.

Čo sa týka odhlášky, ak ide o dieťa s dlhod.nepriaznivým zdr.stavom, tak tam treba dosiahnutím 3rokov podať odhlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 3rokov a podať prihášku ako osoba starajúca o dieťa s dlhod.nepriazn. zdr. stavom po dosiahnutí 6rokov do 18rokov (nie je to presný názov). Bohužial taká byrokracia. Neviem, či treba zájsť na sp do dna po dosiahnutí 3rokov, alebo by nebol problém spraviť odhlášku a prihlášku aj neskôr. Lebo som zistila, že ak sú dve deti do 6rokov a chcem prihlášu zmeniť zo staršieho na mladšie, tak mi robili odhlášku den pred pôrodom a novú prihlášku odo dna pôrodu a spravili to vlastne spätne, lebo to nadväzuje. Neviem, či je to štandarný postup, lebo cez poradnu odpovedajú, že stačí dať len vyhlásenie o riadnej starostl na mladšie dieťa+rodný list mladšieho dieťaťa a netreba odhlášku a prihlášku, ale tak to pri okienku nerobili.

petkave
11. feb 2012

@gapa
@stanka77777 ženy, tak teraz ste ma dostali... Ja som z takýchto vecí jeleň, takže veľmi pekne ďakujem za ochotu.

gapa
11. feb 2012

Inak moja osobná skusenost s podaním odhlášky zamestnávatelom v čase prerušenia poisetnia v SP je taká, že mzdárka mi zle vyrátala dobu MD a ma odhlásila skôr, ako mala. Takže odporúčam teraz dodržiavať povinnosť zamestnanca a požiadať zamestnávatela o čerpanie RD s uvedením dátumu odkedy žiadate o poskytnutie rodič.dovolenky a uviesť den po ukončení poberania materského (obdobie poberania materského zistíte z potvrdenia, čo musíte predložiť pre uplatnenie nároku na rodič.príspevok).
Potom treba dať prihlášku na soc.poistonvu najneskôr v den po ukončení poberania materského, ak teda chcete mať súvislé dôch.poistenie. Tj. ak je to cez víkend, treba zájsť do SP v piatok.

Ak by ste čerpala riadnu dovolenku medzi MD a RD, tak sa podáva prihláška do soc.poistovne až odo dna po ukončení čerpania riadnej dovolenky.

engiii
8. feb 2013

@gapa ahoj len taka mala otazocka 🙂 ked mi RP konci 17.2. 2012 tak posladny rodicak dostanem v marci? A ked je to polka mesiaca sa to rozratava alebo nezalezi na tom kolko dni RP je vzdy rovnaká výška tych 199,6€ ? Dakujem za radu 🙂

gapa
8. feb 2013

@engiii
za február dostaneš v marci vyplatený, je jedno, či dieťa dosiahne 3roky 1.2. alebo 28.2., dostaneš plnú výšku.

engiii
8. feb 2013

@gapa dakujem pekne 🙂

salvinka
10. feb 2013

@gapa ahoj gapa, vies mi prosim ta poradit? 3.marca mi konci rodicak.. som zamestnana, avsak zatial som pn z dnp.. predpokladam ze pn budem aj po tomto tretom marci.. mam to nahlasit zamestnavatelovi alebo na nejakom urade, ze ostavam pn?

gapa
10. feb 2013

@salvinka
podla toho, čo som čítala, ak neukončíš pn, tak treba aj pre zamestnávatela pn-ku si vyžiadať od lekára. On ti ju môže ale vystaviť len so začiatkom pn ten istý den, ako aj na pôvodnej PN čo máš z dnp, tj. ešte počas čerpania RD. Nebude sa to považovať za spätné vystavenie pn, lebo už jeden doklad o pn máš. Tento druhý doklad dáš zamestnávatelovi, aby ti ospravedlnil neprítomnost v práci. Zo zamestnania ale nárok na nemocenské mať nebudeš, lebo pn vznikla počas prerušenia nem.poistenia v čase Rd. Takto som to aspon čítala, že to nakoniec vyriešili tuším asi 2mamičky, lebo teraz má soc.poistovna také požiadavky, že nemožno vystaviť dve pn s odlišným začiatkom pn a pre zamestnávatela.

salvinka
11. feb 2013

@gapa dakujem za odpoved, a nestacilo by keby som zamestnavatelovi oznamila ze som pn? firma aj tak nefunguje, a po ukonceni pnky dostanem vypoved, takze si myslim, ze si nepotrpi na formality.. ci je to potrebne kvoli socialke?

gapa
11. feb 2013

@salvinka
zisti si u osoby, čo bude nahlasovať ukončenie Rd ... do poistovní, no podla mna nestačí. aj hovorili, že stačí kopia pôvodnej pn, ale to tiež nakoniec mamičkám nestačilo. Tj. zisti si u vás. Kedže poberáš nemocenské z dnp, tak môžeš byť poistencom štátu ako poberatel nemocneského, ale mzdárka o tom nemôže vedieť, či poberáš, tj. či to nahlási??? zisti si u nej, čo treba

salvinka
11. feb 2013

@gapa mockrat dakujem za odpoved.. hned idem pisat veducemu..

tosomja
13. feb 2013

Ahojte, dnes som skoro prišla o nervy...Prišiel mi výpis z AXA dôchod. pilier...žiaden nárasť za posledné tri roky. Dnes som tam bola a vraj som mala hlásiť na social. poisťovni ukončenie MD a nástup na RD. Ale keby som sa nepýtala...tak nič nepoviem...bola som u zamestnávateľa, ako treba postupovať, tak povedal, že všetko riešia oni, že dávajú papier aj na začiatok aj na koniec MD...potom by mi poisťovňa mala poslať odpoveď....nestalo sa tak...tak som bola v Axe, tam tiež povedali toto isté, že soc. poisťovňa automatický rozlišuje MD a RD, že sa nemusím báť, že peniaze mi budú odvádzať, tak ako majú...
Tiež som bola pýtať ako mám postupovať aj na soc. poisťovni...tiež mi povedali, že keď im zamestnávateľ pošle o ukončení MD, tak hneď prejdú na "systém RD" ... bola som kľudná, veď všade tá istá odpoveď....žiaľ, žijem asi mimo civilizácie... 🙄 Tri roky fuč a ja nemám ani korunu, ešte že si nemusím platiť dodatočne nič...a dnes na mňa tá p...a v Axe pozerala ako na zjavenie, čo som prišla riešiť...vraj oni sú len ako tretia ruka, že oni s tým nič nemajú...idem na sociálnu a vraj je to v mojom zájme sa informovať ako to je...no nepýtala som sa...
Len tak som sa chcela vyrozprávať...že nevedomosť zabíja...

dajna11
11. júl 2013

ahojte viete mi poradiť,v auguste mi končí RD a nastupujem do práce....mám niečo nahlasvať či odhlasovať na úradoch či to nejako automaticky plynule prejde či ako?

katarina1989
8. nov 2013

@stanka77777 ahoj mozem otazocku ak budes vediet .... ked poberam rodicovsky prispevok mozem pracovat aj v zahranici?

barbora258
12. nov 2013

Ahojte chcem poprosit o radu 16.decembra mi konci rodicovska dovolenka a zamestnavatel ukonci somnou prac.pomer dohodov preto sa chcem spytat kedy a kam sa ist hlasit.Dakujem

martuska75
14. dec 2013

@gapa Gapa chcela som ťa ešte raz veľmi pekne poprosiť o radu ohľadom vybavovačiek na úradoch po rodičovskej. Čo je teraz platné, kam treba ísť. Mám v tom hrozný chaos, kde sa treba nahlásiť. Rodičovská dovolenka mi končí 21.12.2013 (dcéra dovŕši 3 roky) - to je sobota, 23.12 (pondelok) čerpám v práci dovolenku a končím pracovný pomer dohodou k 23.12.2013. Dcéra nastupuje od januára do škôlky. Kam sa treba prihlasiť/odhlasiť/ nahlasiť a do kedy to treba stihnúť, lebo sú sviatky, prosím. Čo mám pýtať od zamestnávateľa, okrem tej dohody o ukončení pracovného pomeru, ktorú už mám doma. Podľa všetkého sa mi podarí do nového zamestnania nastúpiť od 15.1. alebo od 1.2.2014, ale nie je to zatiaľ 100% isté. ďakujem dopredu.

gapa
15. dec 2013

@martuska75 mzdárka ti ukončí 21.12. rodič.dovolenku, tj. treba do 8dní zájsť na soc.poistovnu a dať odhlášku ako poistenec štátu, teda ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (nemôžeš byť dôch. poistená súbežne so zamestnaním aj štátom) a teda neviem ako to bude 23.12., ale treba si radšej skôr, teda ked vybavíš odhlášku, asi dať hned aj prihlášku od 24.12, ked 23.12 je posledný den trvania tvojho prac.pomeru. Ked tam zájdeš 23. alebo skôr, v piatok, tak to môžeš vybaviť.
som narýchlo pozerala, tá návšteva škôlky by nemala vadiť pre toto dôch.poistenie. Táto soc.poistovna je podstatná, lebo sa nedá vybaviť spätne prihláska. Zase do nástupu do práce môžeš byť poistená a po nástupe zase do 8dní odhláška (aj popredu samozrejme môžeš).
Na zdr.poistovnu môžeš zavolať neskôr, tak v pol januári, či tam máš obdobie poberania RP v poriadku uvedené, ak nie bud im nadiktuješ alebo vybavíš potvrdenie z upsvar o období poberania. Ale zdr.poistonu by som vybavovala osobne asi až s potvrdením z upsvar o zaevidovaním, ak by bolo treba aj za ten rodičovský dať potvrdenie.
na úrad práce do 7dní od ukončenia pp, tj. nejako medzi sviatkami. Si príp. zisti popredu, kedy majú hodiny.
snád som nič nezabudla.

martuska75
15. dec 2013

@gapa Veľká vďaka. Pôjdem sa všade radšej budúci týždeň popýtať a vybrať tlačivá.

zuzu_h11
16. dec 2013

ahojte baby poradte mi . moja mala bude mat tri 22.12.2013 a pracujem na dohodu. Papier o tom ze pracujem som odniesla na socialku. No a teraz kde mam ist ked mi konci rodicak? dakujem

martuska75
17. dec 2013

@gapa Zdravím, tak som tam dnes bola. Aj na sociálke aj na úrade práce. Na sociálke sa mi podarilo vybaviť odhlášku aj naspäť prihlášku. Len neviem prečo mi kázal napísať na odhlášku dátum 22.12. a nie 21.12 ako mi končí rodičovská dovolenka. 23.12 som ako v práci a od 24.12 mám naspäť prihlášku. To je asi OK.