Škola a materská

7adka77
26. mar 2016

Ahojte maminy aj nemaminy 🙂) prosim Vas mam taku otazku...je mi 26 rokov snazime sa o mimčo...lenze som pracovala rok pred 5 rokmi..pak som anstupila do skoly a mala len brigady...viem ze tie sa tam nerataju.. ale nvm ci by mi zaratali ten normalny prac.pomer co bol rok...resp.ako by mi vysla cca materska ak bych otehotnela ted...skolu koncim vlastne o dva mesiace....nemate niekto taku skusenost? Ti co isli na materku hned po skole alebo nahodou neviete?...moc dakujeeem

loginexistuje
26. mar 2016

rata sa obdobie poslednych dvoch rokov pred nastupom na MD .. ak nemas vtedy platene odvody do soc. poistovne z pracovneho pomeru narok na materske ti nevznikne.

Len RP od porodu.

evittam
26. mar 2016

@7adka77 Presne ako píše @loginexistuje - musíš mať NP 2 roky pred pôrodom-270 dní - inak nárok na MD nemáš. Ak si však mala prácu na dohodu aj v r.2014,2015 a na pravidelný príjem tak tam sa tiež odvádzajú odvody do NP - takže by ti mohol vzniknúť nárok na MD, len záleží z čoho sa ti bude počítať - a tu je zatiaľ ľahká pomoc - ak splníš tú podmienku 270 dní NP (je jedno či z dohody za 1,- Eur) a zamestnáš sa pred pôrodom aspoň na 90 dní na zmluvu (bez PN a OČR) a napríklad z maxima, tak dostaneš max.materskú. 😉 Takže nie je pravda, že sa brigády nerátajú - záleží od typu dohody, ktorú máš uzavretú, ale asi ako študentka - dohodu o brig.práci študenta - no a tam už teda "máš smolu" - žiadna MD nebude, jedine že by si stihla pracovný pomer na tých 270 dní.....alebo dobrovolné poistenie.

7adka77
autor
26. mar 2016

Aha super diikicko a to dobrovolne poistenie sa rata aj pocas tehotenstva ak uz je?