Chcem sa opýtať. Je podmienkou pre poberanie sirotského a vdovského príspevku po manželovi, rovnaký trvalý pobyt? Na stránke upsvar som tuto infirmaciu nikde nenasla,avšak v rádiu v nejakej odbornej diskusii, ti spomínali ako jednu z podmienok
vdovsky aj sirotsky dochodok vyplaca socialna poistovna nie upsvar....skus pozriet na stranku soc.poistovne.
Sirotsky a vdovsky dochodok su pozostalostne davky...vdovsky moze dostat len pozostaly manzel/ka...tada v case umrtia boli manzelia v pravoplatnom manzelstve...pre sirotske je dolezite rodicovstvo zapisane v rod.liste....s pobytom tieto davky nemaju nic...pre sirotske je dolezite ci rodic mal ludivo povedane odrobene roky ...cize ci bol zucastneny na dochodkovom poisteni....sj pripady ak dietatu nevznikne narok na sirotske vtedy je mozne ziadat o nahradne vyzivne...ald samozrejme treba sj pozriet platnu legislativu lebo u nas sa predpisy menia castajsie sko listy na stromoch
sirotsky je trochu o inom na to ma narok kazde dieta je jedno ci žili alebo nežili v jednej domácnosti,vdovský sa posudzuje inak su na to rozne podmienky záleží aj kedy zomrel ci ste boli manželia to je podmienka druh a družka narok nemá inak je rozdiel aj v ktorom roku manzel zomrel tie podmienky sa menia najlepsie si to precitas na soc.poistovna day si dôchodkové poistenie a rozklikavas ,dokonca mozes položiť online otazku a odpovedia ti cez pracovny den mailom,robila som tak a mas info z prvej ruky
@lenka267
Keď by si ma raz priateľ chcel vziať zanikne jeho synovi sirotský po manželke?
@marshmallow nie sirotsky nezanikne ak sa jeho rodič znovu vydá alebo ožení,sirotsky zanikne az vtedy pokiaľ dieťa prestane navštevovať skolu,čiže max. do 26 rokov môže poberať sirotsky dôchodok....ale jemu zanikne vdovecky dochodok,ak sa znovu ožení.
@chiccco ďakujem
Ahoj! Urcite nie. Sobasny list pre vdovsky a pre sirotksky musi byt manzel zapisany v rodnom liste.