Dobrý deň žienky, chcem sa opýtať a zároveň by som chcela poradiť od tých čo máte vlastnú skúsenosť 22.10.2021 mam termín pôrodu dnes na sociálke som zisťovala koľko som nemocensky poistená povedali mi 240dní je možné že by som na tie zvyšné dní sa odhlásila z úradu práce a bola dobrovoľne nemocensky poistená? Doplatila by som zvyšné dní čo mi chýbajú. Máte niekto skúsenosť poprípade schválili vám potom materskú?
@juliatriscova áno som na úrade práce, pracovný pomer mi skončil minulý rok v marci ako začala korona
@kaja5321 z úradu práce sa nemusíš odhlasovať.....prihlás sa na DNP........ak DNP bude trvať menej ako 26 týždňov, tak sa ti bude počítať z minima........ale vznikne ti nárok na materskú, ak splniš podmienku 270 dní za posledné 2 roky........nezabudni, že DNP musí byť aktívne.........
@juliatriscova dobre takže sa nemusím odhlasovať z úradu ale DNP musí trvať aspoň do materskej správne to chápem? A ešte sa chcem opýtať koľko to vychádza ta minimálna materská aj sa mi to vyplatí?
@kaja5321 áno, musí trvať.... odvody sú 181€ a materská vychádza okolo 409,50€...následne budeš mať vyšší rodičovský...
Nemusis sa odhlasit z upsvar, prihlas sa ako dobrovolne poistena a este musis mat toto poistenie aktivne v case nastupu na matersku.
@kaja5321 si na úrade práce? kedy ti skončil pracovný pomer?