Samostatne zárobkovo činná osoba a rodičovský príspevok

orlik4
15. dec 2015

Mám 2ročnú dcérku a dilemu... Dcérka chodí do jasiel. Teraz som na rodičovskom a chcela by som požiadať od januára o príspevok na jasle. Moja dilema je: Už 5 rokov mám pozastavenú živnosť (2 deti po sebe). Tak by som si ju znova otvorila. Ak by som požadovala príspevok na jasle, kto za mňa platí odvody? Povedali mi, že štát, ale povedali mi to nie veľmi presvedčivo. Čiže teoreticky by som platila iba odvody z príjmov.
otázka 1: Keby som mala otvorenú živnosť, ale žiadne príjmy, platí môj nárok na príspevok? A môžem to takto obabrať, že vlastne budem mať otvorenú živnosť a žiadne príjmy?
otázka 2: V zdravotke mi vraveli, že štát za mňa platí odvody, len ak som "evidovaná" na UPSVARe, čiže budem ja oficiálne na rodičovskej dovolenke (len s iným spôsobom výplaty) aj počas príspevku na starostlivosť?
otázka 3: Mám ako SZČO po 5 rokoch na rodičovskom príspevku vôbec nárok na príspevok na starostlivosť? (Napríklad materskú pri 2. dieťati som nemala, tak sa preto pýtam)
otázka 4: Ak ja budem mať otvorenú živnosť, tak nebudem mať o rok povinné minimálne odvody? Lebo keby hej, tak sa mi to už len kvôli tým odvodom zasa neoplatí, pretože ich na 1 rok zasa preplatím...
Ak niekto vie odpovede, budem veľmi povďačná. Ja som už obvolala všetky úrady a všade si ma len pinpongujú a nevedia mi odpovedať.

nedielka
15. dec 2015

1.áno,platí Tvoj príspevok na jasle.Mať príjmy zo živnosti nie je podmienka.
2. Nie, zdravotné odvody si zaplatíš Ty,ale až po ročnom zúčtovaní, 14percent zo základu dane.
3. Príspevok na starostlivosť nie je podmienená odvodmi,je to náhrada za rodič. príspevok.
4.Tu nie som si istá odvodmi do sociálky,napíš IP,zajtra Ti to prezistím. 😉

9lf9
15. dec 2015

@orlik4 aby si mohla prejst z RP na prispevok na starosltivost podla daneho zakona sa za zarobkovu cinnost povazuje z ktorej si povinne dochodkovo poistena, takze musis platit soc. odvody ako SZCO, prijem sa neskuma, aj zdravotne si musis pri prisp. na jasle platit sama, je to prispevok pre zamestnane matky, takze stat odvody vtedy neplati

orlik4
autor
15. dec 2015

@9lf9 no dnes mi na socpoist povedali, že poistenie dôchodkové za mňa momentálne platí štát. takže táto podmienka by mala byť splnená. keďže ja nemám teraz žiadne príjmy, tak podľa roka 2015 mi na rok 2016 nevyjde žiadne povinné dôchodkové poistenie, teda za mňa bude ďalej platiť štát. takže vlastne by som stále mala mať nárok na príspevok. to je práve môj osobný problém v tom, že jednu vec mi môžu povedať, ale keď príde na prax, tak odrazu sa nájdu nové fakty a ja nebudem mať ani rodičovský príspevok ani príspevok na jasle...
no práve mi povedali tety zo zdravotnej aj sociálnej, že odvody za mňa platí štát. a že ja si platím odvody len zo zárobku. takže akési poistenie zdravotné a podobné veci plynúce z odvodov by mali zostať zachovalé. ako ja robiť napríklad budem, ale neviem nakoľko sa mi to vráti (stále doma pre choroby atď.) a či kvôli možným odvodom v budúcnosti by som to vlastne nepreplatila...
inak ďakujem za všetky rady, ja už som z toho celého jeleň, a pomaly mi dochádzajú súvislosti. Hlavne, keď treba prepojiť tri úrady, ktoré o sebe navzájom veľa nevedia (UPSVAR, zdravotná a sociálna)

evittam
15. dec 2015

@orlik4 Čo sa týka povinných odvodov do SP, prvý rok po založení živnosti si oslobodená, potom sa to odvíja od hrubých príjmov - napr. za r.2015 ak niekto prekročí hrubý príjem 5 148,- Eur tak bude od 1.7.2016 platiť odvody do SP....Takže za rok 2016 sa to zase zvýši o nejakú tú stovku...-predpokladám.

gapa
15. dec 2015

@orlik4
zdroj:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
Zákon
o príspevku na starostlivosť o dieťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov
§ 4 Podmienky nároku na príspevok
(1) Oprávnená osoba má nárok na príspevok, ak
a) vykonáva zárobkovú činnosť, študuje dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole,
b) sa poskytuje starostlivosť dieťaťu poskytovateľom na území Slovenskej republiky,
c) má trvalý pobyt6) alebo prechodný pobyt6) na území Slovenskej republiky a
d) dieťa má trvalý pobyt6) alebo prechodný pobyt6) na území Slovenskej republiky.

(2) Zárobková činnosť na účely tohto zákona je činnosť oprávnenej osoby, ktorá
a) je z tejto činnosti povinne dôchodkovo poistená ako zamestnanec podľa osobitného predpisu7) alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba podľa osobitného predpisu,8)
b) z tejto činnosti podlieha výsluhovému zabezpečeniu podľa osobitného predpisu,9) alebo
c) z tejto činnosti podlieha dôchodkovému systému v cudzine.

(3) Za zárobkovú činnosť na účely tohto zákona sa považuje aj poberanie materského10) alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine najdlhšie do šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.
---------------------
Podla tohoto zákona, ak budeš szčo ale nebudeš platiť povinné poistenie szčo, tak nemôžeš poberať príspevok na starostlivosť o dieťa. Ak nie si povinne dôch.poistená ako szčo, tak môžeš byť povinne dôch.poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, ale to v tomto zákone nie je spomenuté, že sa to považuje za zárobkovú činnost, čo je podmienkou na poberanie tohoto prísepvku.

9lf9
16. dec 2015

@orlik4 ved teraz si na RP tak ti na zdravotenej a sociálnej povedali dobre ale ked prejdes na Príspevok na starosltivost tak RP budes mat odnate a uz stat za teba nebude paltit odvody a zákonnou podmienkou na to aby ti vznikol na rok na príspevok na starostlivost je to aby si si aj ako SZCO v prvom roku platila soci. poistenie!

orlik4
autor
16. dec 2015

@gapa no vidíš, presne tieto detaily ti nikto nespomenie, a potom vybavuješ, a vlastne nevybavíš... ďakujem. skúsim preveriť 🙂

orlik4
autor
17. dec 2015

no po telefonáte s UPSVARom som pochopila, že mám nárok na tento príspevok, ale "treba prísť osobne, lebo po telefóne sa to ťažko vysvetľuje." No a osobne znamená v januári, tak potom napíšem výsledok. zatiaľ ďakujem 🙂

gapa
17. dec 2015

@orlik4 budem zvedavá, či toto skúmajú, či je platné dôch.poistenie.

9lf9
18. dec 2015

@orlik4 pokial nebudes mat platene odvody do soc. poistovne, dochodkove narok mat nebudes... budes dokladat zivnostenske opravenie kopiu a potom sa tlaci soc. poistovna s pristupov ktore ma urad prace na overenie ci si platis odvody a to tam ty mat nebudes tak narok nevznikne. Raz je to jedna z podmienok naroku na dany prispevok.

karamel
18. dec 2015

@orlik4 ja som bola spolumajitel jednej s.r.o., ktorá nevykazovala ziadne príjmy a bola v strate a necinná. Napriek tomu, ze som tam bola uvedena ako spolumajitel, som musela rodicovsky príspevok vratit!!!!!! Cinilo to okolo 2300 EUR!!!!! Takze bacha na to....

orlik4
autor
18. dec 2015

@9lf9 ved toto... som zvedava, ako dopadnem. Lebo aj keby som hned v januari mala prijmy neviemake, tak z tohto roka jednoducho, ked som nerobila, tak nemam platit ziadne odvody. Proste - za rok 2015 som nemala ziadne prijmy (iba rodicovsky - ved mam pozastavenu zivnost), takze v roku 2016 nemam ziadne odvody do soc.ani zdravotnej. ALE do 3 rokov dietata (rodicovska dovolenka) za mna plati tieto odvody stat. Takze tie odvody platene mam, ale neplynu zo zamestnania
Ako z mojho chapania podmienok by som na to narok asi nemala mat. Ale teta mi povedala, ze mam. Tak som jelen a uvidim v januari

orlik4
autor
18. dec 2015

@karamel no to ma uz vobec nic neprekvapuje v tomto state. vsetko na hlavu...

orlik4
autor
5. jan 2016

@gapa
@9lf9
Včera som bola na UPSVaRe, a teda mi bolo povedané, že mám nárok na tento príspevok. Vraj im stačí doniesť živnostenský list a výpis z obchodného registra (a plus doklady z jaslí) a oni už ďalej neskúmajú odvody. Že vedia, že ja teraz nebudem mať žiadne odvody, keďže som nemala žiadny zárobok z minulého roka. Ale že to za mňa teraz odvádza štát a že to je teda vlastne vybavené. Som sa jej pýtala ako blbá asi 4x, či fakt a či to dôchodkové nevadí atď., a vraj nie. Vraj tak "aj minule jednej takto dávali..." No nechce sa mi tomu veriť, ešte najbližšie (asi v piatok) skočím ešte na sociálnu sa popýtať, či od nich požadujú potvrdenia alebo či nemajú skúsenosti.
No a ešte info popri tom. Od nového roka malo stačiť doniesť zmluvu so škôlkou, že nebude treba dokladovať každý mesiac poplatok. Prdku makovú. Nemajú to ešte v systéme, treba dokladovať, kým to nenabehne, a to môže byť bohviekedy...

9lf9
5. jan 2016

@orlik4 potom ta neinformavali spravne. Lebo pri SZCO je to podmienka, pri prac. zmluve s platene automaticky, pri SZCO je v 1 roku platenie soc. odvodov dobrovolne a na tento prispevok je to jasne stanovene zakonom. Zavolaj si na ustredie prace do BA.

orlik4
autor
5. jan 2016

@9lf9 vykonam, lebo nechcem skoncit tak, ze si obnovim zivnost a po polroku mi zavolaju, ze mam vsetko vratit a nedostanem ani rodicak ani prispevok...

orlik4
autor
8. jan 2016

@9lf9 a prosim ta, nevies nahodou nejaky kontakt, kde by som sa mohla informovat? lebo co som volala, vsade ma odkazuju len na Zilinu, lebo nepatrim do ich obvodu...

9lf9
9. jan 2016

@orlik4 na stranke ustredia prace v BA maju tento kontakt tak skusit ked tak cez nich nech ta na niekoho v BA prepoja, nie volat na urad prace do BA ale na ustredie.
http://www.upsvar.sk/kontakt.html?page_id=233
Sekcia sociálnych vecí a rodiny
sekretariát sekcie:
PhDr. Lenka Banská (02/20 455 921)

@karamel Na základe čoho si musela vrátiť rodicak? Môžeš IP, prosím, akurát to riešim.

orlik4
autor
9. jan 2016

@9lf9 dakujem 🙂

orlik4
autor
11. jan 2016

@9lf9
@gapa
Takže dámy, nové info, nárok nemám... Je to presne tak, ako vraví @9lf9, že je tam tá podmienka toho dôchodkového poistenia, ktoré musí plynúť zo zamestnania (alebo szco), a keďže som minulý rok príjmy nemala, tak tento rok nemám ani tieto odvody a poistenia. Vraj na mieste prvého kontaktu nemusia mať správne info a nie vždy vám vedia dobre poradiť. Asi by ma neskôr informoval už reálny pracovník "vyššej" úrovne počas procesu priznania/nepriznania príspevku, ktorý by ma uviedol na správnu cestu. Mne by to síce bolo v takom prípade už prd platné, lebo by som už mala zasa kvôli prvotným zlým informáciám otvorenú živnosť, ale tak ďaleko oni neuvažujú.
Ešte je možnosť, žeby tento príspevok poberal manžel, ale to už je zasa na dlho...
ďakujem za rady a hádam toto tu niekomu v budúcnosti pomôže

9lf9
11. jan 2016

@orlik4 zakon nepusti 🙂 zaciatkom roka 2015 spajali oddelenia a niekto kto nerobil nikdy vyplatu davok ale napr. evidenciu nezamestnanych nemusi vediet vsetko 100% ale zas vzdy je moznost sa popytat niekeho ineho na oddeleni kto je tam ako skolitel na statne davky. Hlavne, ze je vsetko na poriadku a nedoslo k ziadnemu omylu 🙂