Viem, je tu zalozenych uz vela prispevkov...Ale konkretne som odpoved nenasla.
Som SZCO odvody do soc.neplatim- podnikam prvy rok. Platim ZP.
Zaraza ma, ze nazory uradnicok sa roznia..
Takze ak som tehotna mam povinnost platit ZP? Pojdem na rodicovsky a budem mat za seba brigadnicku. Obcas by som jej sla pomoct.
Mozem mat zisk a poberat RD? Kazdy hovori inak. Dakujem
Podla mna si zdravotne poistenie na materskej, ani na rodicovskej platit nemusis. Si v takzvanom subehu. Tj. zaroven podnikas a zaroven si na rodicovskej. Zdravotne za teba bude platit stat. Ale treba ist nahlasit zaciatok rodicovskej dovolenky na zdravotnu poistovnu. Stat to za teba plati az dnom nastupu na rodicovsku, tj. dnom narodenia dietata. Vzhladom na to, ze si neplatis odvody do SP, matersku dostavat nebudes, dostanes rovno rodicovsky prispevok.
A samozrejme mozes podnikat a mat zisk a zaroven poberat RP...
Ja som szco.pocas materskeho ak ho poberas zo sp zdravotku neplatis.plati za teba stat
Az na rodicaku platis sama.vsetko za predpokladu.ze si vykazujes prijem teda aktivne podnikas..
Rodicovska dovolenka podla mna nema vobec nic s prijmom, cize ty ides na rodicovsku a budes dostavat RD (aj keby si pracovala). Odvody ale platit budes na zaklade prijmu ako vykazes v danovom priznani a nasledne ti urobia RZZP. Vznikne nedoplatok/preplatok.
Ale ako pozeram je tu dopletenych vela pojmov... cize ak si tehotna, platis si ZP. Ked pojdes na MD ale budes stale SZCO, podla mna plati to iste ako ked si na RD. PRetoze ak mas prijem, budes po danovom priznani a rocnych zuctovaniach platit nedoplatky/preplatky a podla RZZP aj preddavky. Tie neplatis iba ak zrusis/pozastavis zivnost. Kedysi sme to robili stylom - mam zamestnanca a som doma a teda neplatilo sa, ale pokial viem to neplatil. Inak viac info a odbornejsieho by ti dali napr. na porade.