Samostatne zárobkovo činná osoba a rodičovský príspevok

zoe19
16. mar 2014

Ahojte. chcem sa opýtať mám 20 rokov po škole som pracovala 3 mesiace..následne nato v oktobri som sa prihlásila na upsvar. Otehotnela som .. momentálne som v 4 mesiaci 23.7. 2014 mám nastúpiť na materskú dovolenku.Mám možnosť si teraz otvoriť vlastný salón.Ako je to s príspevkom na materskú predpokladám nárok nemám ale na rodičovský príspevok áno.No keďže som v tomto úplny laik neviem ani kde mám ísť čo vybaviť ani o čo žiadať prosím súrne o radu!!!! ĎAkujem

marian86
16. mar 2014

Materska dovolenka-Základnou podmienkou je nutnosť byť nemocensky poistená najmenej 270 dní (cca 9 mesiacov) v období posledných dvoch rokov pred pôrodom.

Ak žena čerpá z materskej dovolenky pred pôrodom menej ako šesť týždňov, z iného dôvodu, než je skoršie narodenie dieťaťa, má nárok na materskú dovolenku po pôrode len do uplynutia 28 týždňov (prípadne 37 týždňov, ak sa narodia dve a viac detí, alebo 31 týždňov ak ide o osamelú ženu).
Rodičak možeš vybavit iba ked maly sa narodi, kedže všade treba rodny list...

zoe19
autor
16. mar 2014

@marian86 Ja to chápem,ale práve som vyšla zo školy... teda.. nemám 270 dní nemocensk poistenie .tak sa pýtam nárok na materskú nemám...mám teraz počkať do narodenia a potom riešiť rd ? alebo sa mám ísť niekde informovať čo ďalej ak áno kde ?

lubikan
16. mar 2014

@zoe19 pracujes teraz? ak nie,narok na matersku (zavisi od vysky platu) nemas....ale odo dna narodenia dietata budes dostavat iba rodicovsky prispevok...

zoe19
autor
16. mar 2014

@lubikan nepracujem ale chcela by som byť szčo ..tak neviem či sa to dá prekrývať.. mám skôr na úpsvar sa opýtať alebo vybiť živnosť a potom riešiť úrad ?

lubikan
16. mar 2014

@zoe19 hned po porode dostanes v nemocnici nejaky papier(potvrdenie,ze mas dieta) a tvoj muz pojde obehavat urady-matriku...(v porodnici Vas budu po porode o vsetkom informovat,co kde a ako treba vybavit)-a v tom sa vybavuje aj ten rodicak 😉 teraz nic neporiesis

marian86
16. mar 2014

ani živnost nie je take lahke ziskat, rodičak v Každom pripade sa da riešit, iba ked si už porodila..!!!

zoe19
autor
16. mar 2014

@lubikan Za túto odpoveĎ veľmi pekne ďakujem.Ale chcem sa opýať keď chcem riešiť živnosť to nemá potom žiadny dopad nato že budem SZČO ? a budem poberať príspevok ?

lubikan
16. mar 2014

@zoe19 no musis si dat dve a dve dohromady,ci budes po porode (alebo aj ako tehotna-mozu nastat komplikacie) schopna zvladnut zivnost a zarobit si na seba....treba si uvazit,ci ti bude mat s malym kto pomoct,aku zivnost ides robit,ci z domu,alebo budes musiet odchadzat na niekolko hodin...ono mat dieta a zarabat neni vobec sranda 🙂

zoe19
autor
16. mar 2014

@lubikan to je mi úplne jasné,ale všetko je zariadené tak aby som zarábať mohla.. a aj tak ľudia čo niesú na blízku odporúčajú neriešiť živnosť .. asi na tom niečo bude...

lubikan
16. mar 2014

@zoe19 rodicovsky prispevok budes dostavat v kazdom pripade (aj cigani dostavaju 😅 ),dostala by si ho,aj keby si bola nezamestnana...to je prispevok na dieta ...ale ten sa vybavuje az s potvrdenim z porodnice,ze si rodila

lubikan
16. mar 2014

@zoe19 na tvojom mieste sa momentalne teraz-aby si bola aj psychicky v klude..spolahnem na chlapa.....a az po porode (nikdy nevies,co sa moze stat,moze byt dieta uplakane,ty mozes mat poporodne depky,prve dieta,privykat si na to....nebude dobre,aby si bola odlucena od maleho a ono od teba 😉 .......riesila financnu situaciu,tvoju zivnost,pracu...ak ti chlap dobre zaraba,uzi si matersku 🙂

zoe19
autor
16. mar 2014

to áno,to chápem už teraz ....skôr ma trápi tá živnosť...

zoe19
autor
16. mar 2014

@lubikan Ďakujem pekne

lubikan
16. mar 2014

@zoe19 v akom zmysle ta trapi ta zivnost-stale nechapem

liz_lemon
16. mar 2014

@zoe19 mozes mat zivnost aj poberat RP

zoe19
autor
16. mar 2014

@lubikan ono ide o to že toto je skvelá možnosť mať vlastný salón.. čo už potom isto nebude .. lebo priestor čo mi ponúkajú je nájom s energiami za 50 eur na 10 rokov ...zákazníkov mám veľa a tak preto to je pre mňa výhodné .. ale asi to nechám tak nuž..

lubikan
16. mar 2014

@zoe19 to uz si musis sama,ci budes vladat...smiem sa spytat,o aky salon ide?

no priestor je vlastne zadarmo

zoe19
autor
16. mar 2014

@lubikan masážny salón

gapa
17. mar 2014

@zoe19 nie je problém s poberaním RP a mať súbežne živnost s tým. Len potom treba rátať aj s poplatkami na zdravotné poistenie. Myslím, môžeš si stanoviť preddavok aj na 0eur (budeš zdr.poistená aj štátom ako poberatel RP, no aj ako živnostník), ale v zdr.poistení sa velmi nevyznám, tj. v ročnom zúčtovaní to môžeš doplatiť potom. Neviem????, či je istá hranica príjmu, ktorú ak by si neprekročila, že by si nemusela platiť ako szčo, resp. možno je hranica, ktorú ak prekročíš, tak si doplatíš aj za obdobie v danom kalendárnom roku, kedy nie si súbežne szčo a poistenec štátu?? (v tom mám dosť hokej, neviem poradiť, lebo som nerozumela tomu, čo som čítala (napr. od p. Mihála) a prvé ročné zúčtovanie po novom bude tento rok za rok 2013).
Do soc.poistovne zatial povinnost platiť mať nebudeš, až v kalend. roku po roku založenia živnsoti, presne od 1.7. ti môže vzniknúť povinnost platiť a to v závislosti od výšky tvojich príjmov (nie zisku!! ale príjmov!!). tj. túto info ber s velkou rezervou
Po pôrode môžeš byť podla teraz účinných zákonov dôchodkovo poistená štátom, ak si do 45dní po pôrode podáš prihlášku v soc.poistovni (odporúčam si urobiť pre seba kopiu a dať potvrdiť prevzatie soc.poistovnou a založiť do dôchodku). No dôch.poistená štátom nemôžeš byť, ak by ti vzniklo povinné dôchpoistenie szčo alebo zamestnanca (na prac.pomer alebo dohodu, lebo nie je možný súbeh), inak môžeš byť do 6rokov dieťaťa, ak sa nezmení zákon (sa chystala zmena).

gapa
17. mar 2014

@zoe19
správne malo byť....
So soc.poistovne zatial povinnost platiť mať nebudeš, NAJSKôR až v kalend.roku po roku založenia živnosti, teda presne od 1.7.
(vypadlo mi to NAJSKRô), lebo ak neprerkročíš, nemusíš sa stať poistencom.