Rozhoujúce obdobie pre výpočet materskej

domika5521
21. feb 2018

Ahojte mamičky, potrebovala by som poradiť ohľadom rozhodujúceho obdobia pre výpočet materskej. Minulý rok som skončila v zamestnaní k 30.6.2017, kde som pracovala takmer tri roky. Následne som bola na úrade práce štyri mesiace a dňa 2.11.2017 som sa opäť zamestnala, avšak pracovný pomer ukončila ešte v skúšobnej dobe. Plynie mi 8 mesačná ochranná lehota, keďze som v čase zamestnania bola tehotná a termín pôrodu mám 4.6.2018. Skončila som v skúšobnej dobe aby som neprekročila 90 dní nemocenského poistenia u nového zamestnávateľa, aby sa mi materská počítala z predchádzajúceho zamestnania, kde som mala vyšší príjem. To mi potvrdili aj na poistovni, ze ked prekročím tých 90 dni u nového zamestnávateľa, materská sa mi počíta z tohto príjmu. Bojím sa teraz však, aby sa mi materská nepočítala z nejakého primeru, keďže som vlastne teraz nezamestnáná ale v tej 8 mesačnej ochrannej lehote. Viete mi prosím poradiť ako to je? Máte skúsenosť? Ďakujem pekne za info.

evittam
21. feb 2018

@domika5521 Pokiaľ si u nového zamestnávateľa neodpracovala minimálne 90dní (kalendárnych) bez PN a OČR tak tvoj VZ pre MD bude príjem z predchádzajúcej práce. Btw.je tu o tom diskusii viac než dosť - stačí čítať.

domika5521
autor
21. feb 2018

@evittam dakujem pekne za info 🙂 som si bola takmer istá, len keď som pozerala ešte na stránke sociálnej poistivne, tak ma zaskočila táto veta: "ak nárok na materské vznikol zamestnancovi, samostatne zárobkovo činnej osobe alebo dobrovoľne nemocensky poistenej osobe v ochrannej lehote, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ sa zisťuje ku dňu zániku nemocenského poistenia" tak ze ked sa to zistuje ku dnu zániku, tak som myslela ze ci sa neberie do uvahy len to posledne zamestnanie. Ale som rada. Ešte raz ďakujem.