Rozhodujúce obdobie

kvet123
31. jan 2018

Ahojte, chcem sa opýtať ohľadom materskej, viem že musím byť nemocensky poistená posledné dva roky aspoň 270 dní. Ale aj tak tomu nechápem v mojom pripade. Bola som zamestnaná od 1.10.2016 do 30.9.2017 od vtedy som na úrade práce. Na materskú idem začiatkom júna. Takže mám splnenú tu podmienku alebo nie? Mám sa pre istotu ešte dobrovoľne nemocensky poistiť do júna? Ďakujem za pomoc.

caray
31. jan 2018

podľa mňa nie, lebo na úp sa za teba platí len zdravotka a materská je vyplácaná so sociálky, no možno sa mýlim

bona_dea
31. jan 2018

Ale ved podmienka "za posledne dva roky 279 dni" je splnena

majka99999
31. jan 2018

@bona_dea ale uz nema aktivne poistenie. Dolezite je, ci je v ochrannej lehote, ci bola tehotna v case ukoncenia pracovneho pomeru.

majka99999
31. jan 2018

Ale urcite @majusqa77 poradi 🙂

kvet123
autor
31. jan 2018

@majka99999 tehotná som nebola, otehotnela som asi 2 tyzdne po ukončení pp, termín mám 12. júla

simonkazga
31. jan 2018

Nie si v ochrannej lehote, na matersku nebudes mat narok

kvet123
autor
31. jan 2018

@simonkazga a keď si budem platiť nemocenské od februára do juna!?

liaka
31. jan 2018

A ked otehotnie v case prace, ale robila na urcito, tak ma aj tak narok na matersku ked jej pracovny pomer nepredlzili?

simonkazga
31. jan 2018

@kvet123 ak budes mat aktivne poistenie, narok vznikne

simonkazga
31. jan 2018

@liaka ano, na tehotne sa vztahuje tzv. Ochranna doba - 8 mesiacov. Ak by bola tehotna uz pocas pp, nemusela by mat aktivne poistenie

zuzubb007
31. jan 2018

Síce si splnila podmienku 270 dní, lenže dňom nástupu na materskú dovolenku ti musí trvať nejaký pracovný pomer, ináč nárok zanikne, tiež som riešila niečo podobne

moniikka
31. jan 2018

Neviem či sa to zmenilo alebo nie,ale ja keď som šla na materskú tiež som nemala nárok,lebo som nebola v deň nástupu na MD v 8.mesačnej ochrannej dobe od evidovania sa na UP

majusqa77
31. jan 2018

treba sa zaevidovat ako samoplatca, aj ked len na par dni a vznikne narok na matersku

kvet123
autor
31. jan 2018

Ďakujem veľmi pekne za pomoc dievčatá 🙂

kvet123
autor
1. feb 2018

@majusqa77 pani na sociálke mi povedala, že aj keď sa zaevidujem ako samoplatca tak mi to nepomôže. Nemám nárok na materské lebo že vraj nemám odpracovaných 270 dní za dva roky. Nechápem

majusqa77
1. feb 2018

@kvet123 ale ved pises, ze mas.. ...tak ja neviem

patka24
1. feb 2018

@kvet123 a pracovala si normalne na trvaly pracovny pomer? Ak to nebolo na dohodu, tak tych 270 dni by si mala mat

kvet123
autor
1. feb 2018

@patka24 áno pracovala som na tpp. Veď práve preto nechápem prečo by som nemala mať nárok. Keď si ešte budem platiť dobrovoľne nemocenske aspoň do juna.

palla12
2. feb 2018

@kvet123 pani na úrade a aj všetky ostatné nič nepovedia. Prihlásenie sa len neviem ako ti to budú počítať lebo pri dobrovoľnom je podmienka 26 týždňov nepretržite aby sa ti počítala materská z toho vymeriavacieho zakladu. Ja riešim teraz nie o podobne. Ale keď sa nezaevidujes, tak nebudeš mať nárok lebo nebudeš mať aktívne nem. poistenie

palla12
4. feb 2018

@palla12 ešte mi napadlo, že ak by si sa prihlásila teraz na dobrovoľné zaplat niečo a daj sa na PN ( máš splnenú podmienku 270 dní). Dostaneš aspoň PN a potom keď už neovplyvnis výšku materskej lebo sa ti bude počítať z minima cca 300€ tak dostaneš aspoň PN-ku kým si tehotná.

palla12
4. feb 2018
dminika
4. feb 2018

Ahojte, chcem sa opytat ja som bola zamestnana 2 roky na tpp dala som vypoved ale hned na dalsi mesiac som nastupila do novej prace. Tam som mala skusobnu dobu 3 mesiace a teraz mam uz zmluvu. Zistila som ze som tehotna mam narok na matersku alebo nie ked som bola v skusobnej dobe?

mishicca
4. feb 2018

@kvet123 vies co tiez riesim momentalne narok na matersku. Ja som bola zamestnana na TPP od 13.2. do 31.12.2017 a pozerala na mna jak puk, ze ci mam vobec narok...takze cakam papier a uvidim...materska mi zacala 27.1.takze ani neviem este co a jako. 270 dni, ochranna lehota sedi.... od 12.10.som bola na PN ..aj to sa rata do toho...takze uvidime.

dminika
4. feb 2018

@mishicca no tak to by som hadam mohla mat aj ja narok a pocita sa aj ten cas zo skusobnej vo mi islo do np lebo z predchadzajuceho zanesnania tam mam nizsie ako z terajsieho a chcela by dom z terajsieho nat matersku ale nevuem ci mozem aj tu skusobnu do toho pocitat.

mishicca
4. feb 2018

@dminika skusobna s tym nema nic spolocne..preco by sa nemala ratat? Ved v Pracovnej zmluve mas uvedene odkedy trva pracovny pomer a odvtedy si vlastne platis odvody do SP. Takze tam nerozhoduje skusobna doba. A aspon 3 mesiace musis tusim odrobit v novom zamestnani, aby sa ti to zvysilo. V SP ti nic nepovedia...skus si pozriet JOzefa Mihala- Materska. Ale mam v tom zmatok aj ja..doteraz som bola presvedcena, ze matersku mat budem, ale ked pracovnicka SP na mna pozrela jak na asociala, ze co chcem, tak som si neni ista uz.

dminika
4. feb 2018

@mishicca no tak som sa aspon upokojila super no. Ved toto ze kazdu chvilku vsetko menia a clovek uz nevie naco ma vlasne narok a nikto nic poriadne nevysvetli

simonova815
5. feb 2018

pisem za kamaratku. termin porodu ma v polovici juna 2018. Na TPP pracovala od 24.7.2017 do 31.1.2018 v jednej firme na min. mzdu, ta zanikla, takze je od 1.2. zamestnaná u iného zamestnávateľa. Do odchodu na materskú by mala mat splnenú podmienku 270 dni poistenia (síce o chlp, ale mala). Moja otázka znie, z čoho sa jej bude vypočítavať materská, kedže menila zamestnávateľa. U povodného mala minimálku, teraz má vyšší plat. Ovplyvní jej to nejako výšku materskej. Dakujem za každú info.

palla12
5. feb 2018

@simonova815 ak u nového zamestnávateľa odpracuje bez PN, OCErky minimálne 90 dní ( odvody musí odviesť zamestnávateľ) tak z toho sa jej bude počítať z mzdy u nového zamestnávateľa. Až po 90 dní by mohla byť pn. Teraz idem zo sociálky a potvrdili mi aj toto.

palla12
5. feb 2018

Je tam podmienka 90 dní odpracovať aby sa jej z toho počítala materska aj pn-ka

simonova815
5. feb 2018

@palla12 super, Dakujem veľmi pekne!