Rok výpočtu materskej otca SZČO.

bubuzu
4. feb 2020

Ahojte,prešla som si fórum a nenašla som odpoveď,tak poraďte,ak viete-partnerovi podľa dp za rok 2018 vznikla povinnosť platiť si minimálne odvody do sp.Teraz ku koncu marca mu to vychádza,že teda splní podmienku 270 dní nemocenského poistenia a má nárok na matersķú.Tak som to aspoň chápala,pokiaľ som nenašla info o rozhodujúcom období,z ktorého sa vypočíta materská.Píše sa tam,že pokiaľ vzniklo np POČAS predchádzajúceho roka (čiže u neho 1.7.2018), tak pokiaľ si zažiada o materskú tento rok,rozhodujúcim obdobím je obdobie np od jeho vzniku do konca predchádzajúce roka.Čiže 1.7.2018-31.12.2018. Je to tak? Alebo to len zle chápem a týka sa to iba dobrovoľne nemocensku poistených?Pretože z tohoto obdobia sp ešte nemá žiadne údaje o jeho príjmoch,teda dp.

draik
4. feb 2020

1.7-31.12.2019

bubuzu
autor
5. feb 2020

@draik Pisala som to v noci s sekla som sa samozrejme v roku. Mozno budem znie amatersky,ale ak to teda spravne chapem,sp sa pozera na vysku odvodov,ktore vtedy platil a z toho mu vypocita matersku,tak? To ze v tom case 1.7-31.12 nemal ziaden prijem,je uplne jedno,tak?

draik
5. feb 2020

@bubuzu
Dávky sa vždy počítajú iba z vymeriavacieho základu z rozhodného obdobia.

evittam
5. feb 2020

@bubuzu Ako pise
@draik
Nie su podstatne jeho prijmy ale VZ z ktorého platil odvody do SP.

bubuzu
autor
5. feb 2020

@evittam @draik obom vam ďakujem