Rodinné príspevky - študent na vysokej škole

maruniakovaeva
3. okt 2022

Ahojte, chcem poradiť nejde mi to do hlavy.
Študent VŠ denného štúdia, 22 rokov, práca na Tpp, trvalé bydlisko iné ako rodičia, majiteľ nehnuteľnosti. Avšak stále je podľa zákona ako nezaopatrené dieťa? Mozog mi to neberie, prečo by stále mali rodičia poberať sociálne dávky naňho. To je vôbec možné, aby naňho ešte štát niečo prispieval? Nerozumiem tomu

kaktusik007
3. okt 2022

@maruniakovaeva ak studuje denne, stale sa pripravuje sustavne na svoje povolanie a ano, v takom pripade je stale nezaopatrenym dietatom.

janickacrazy
3. okt 2022

@maruniakovaeva no tie prídavky zas nie sú až také terno, raz je študent denného štúdia, tak rodičia majú na ne nárok

maruniakovaeva
autor
3. okt 2022

@janickacrazy rodičia s ním nemajú nič spoločné. Preto sa tomu tak divím. Ze je to samostatný dospelý človek a to akože aj keď bude mať vlastnú rodinu, viem, že čakajú bábo tak bude nezaopatrené dieťa ?

abbey1
3. okt 2022

@maruniakovaeva No možno by si bola prekvapená, koľko detí je vlastníkom nehnuteľnosti. Čiže by nemali mať nárok na prídavky? Alebo na je nemá mať nárok študent, ktorý je aktívny, snaží sa zarobiť si? Potrestáme jeho, lebo pracuje na svojom vzdelaní a ešte aj stíha zarábať a nesedí len v pube či posilňovni?
Toto mne hlava neberie.

matkahelka
3. okt 2022

@maruniakovaeva socialne davky? tych 30€ mesacne su mi teda neskutocne prachy, fakt!
jeden den tu je prispevok, preco studenti popri VS nerobia a drankaju € od rodicov, druhy den ajhla, lebo mlady je sikovny a nedranka od rodicov, tak na co je mu smiesnych 30€, ked na ne ma vlastne narok.
a mimochodom, ja a moj muz sme vlastnikmi 4 nehnutelnosti, mame 2 dcery, s najvacsou pravdepodobnostou (ked budu zodpovedne), tak uz pocas VS budu vlastnickami bytov. A teraz co?

maruniakovaeva
autor
3. okt 2022

Okej. Ja nikomu tie peniaze nezazlievam. Divím sa tomu, že to takto funguje. Na iné prídavky treba spĺňať xy podmienok a toto je také jednoduché.

kaktusik007
3. okt 2022

@maruniakovaeva ale toto je statna socialna davka pre nezaopatrene dieta. A je uplne jedno, ci to dieta ma rodicov chudobnych, alebo takych, co maju 30 bytov. Proste to patri dietatu.

kaktusik007
3. okt 2022

@maruniakovaeva podobne ako prispevok na pohreb - to je tiez statna socialna davka a v zmysle naroku patri tomu, kto pohreb zosnuleho vybavuje. Tiez sa tam nedokladaju majetkove pomery, a ani sa neskuma ako bohaty bol zosnuly....

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maruniakovaeva
autor
3. okt 2022

@kaktusik007 tu nejde o rodičov, ide o tych mladých. Ten študent má hypo, jeho rodičia dostavaju príspevky, nie on. To len tak pre zaujímavosť je možné, že ich vie dostávať aj on sám. Ako som písala budú mať bábo, aj svadbu. Budú ako samostatná rodina. Nefunguje to tak, že pokiaľ človek má "novú" rodinu, tak spadá pod ňu a nie pod tu "starú"? Nemám deti v tom veku, preto ma to celkom zaujíma aj do budúcna keď dorastu.

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maruniakovaeva
autor
3. okt 2022

@raja95 to som sa pýtala, či potom pôjdu jemu. A absolútne nikde som nenapísala, že ma štve, že berie peniaze od štátu. Povedala som, že tomu nerozumiem. Prečo by som aj mala, keď sa niečo dá využiť človek by bol hlúpy, keby to nevyužil.

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz