Rodinné prídavky zo zahraničia

deina76
7. jan 2024

moj byvaly partner poziadal o rodinne pridavky v zahranici kde pracuje.Syna mam v osobnej starostlivosti ja.Mne boli pridavky zamietnute z UK kde pracujem a tiez v SR kde zijeme zo synom.Stat kde byv.partner pracuje chce vyplatit sumu vo vyske 4000 spatne za 3roky a 4mesiace, ale peniaze chcu poslat mne lebo ho mam v opatere. Byvaly partner sa tejto sumy dozaduje a chce ju ulozit dietatu na setriaci investicny ucet na ktory ma pristup iba on. Neviem o tychto uctoch nic ale viem ze sa tam daju peniaze stratit.prosim poradte ako postupovat.

tundra
7. jan 2024

@deina76 Pomahal som kolegovi rakusanovi,ktori ma dieta zo slovenkou a pracoval vo Svajciarsku.
Švajciarske urady rozhodli,ze rodinne pridavky,patria otcovi dietata a je na nom,kolko prispeje byvalej.Na to prebiehal sud na slovensku o urcenie vysky vyzivneho.
V druhom pripade pripade som pomahal vybavit rozvedenej slovenke,dlhodobo zijucej v cechach,pracujucej vo Svajciarsku a pridavky priznali a vyplatili jej.Samozrejme potrebovala rozhodnutie sudu o prideleni syna do opateri.Trvalo to dlho,ale vybavili sme to.
Podla mna sa posudzuje kazdy pripad individualne.
Kde pracuje ex.,v ktorom state?Ak si dostala rozhodnutie,ze pridavky dostanes ty,tak ex.nema vela moznosti sa k nim dostat.Potom je to uz len, na vzajomnej dohode medzi Vami.🤗

deina76
autor
8. jan 2024

@tundra , ex mi povedal ze pri vyplneni papierov co poslali zo Svedska kde pracuje, mam uviest jeho IBAN, aby to poslali jemu.Ja som uviedla svoj.On sa nahneval a povedal ze ak si tie peniaze necham ze mi jeho pravnik, znizi alimenty na polovicu .Ja nemam peniaze na pravnikov,ale chcem sa obhajovat sama , v pripade ze by to urobil ,vela sanci asi nemam, a synove rodinne pridavky na to minat nechcem. Navrhla som rozdelenie sumy napol lebo sa stahujeme do UK a syn potrebuje nabytok do izby a nechcem mu kupovat stary ako vzdy.A chce tam hrat fotbal, co je tam velmi draha zalezitost.Na tento navrh zatial ziadna odoved zo strany ex.On chce vraj dat peniaze na investicny ucet pre syna.Tymto uctom neverim peniaze tam vraj zarabaju dalsie ,ale moze tam uplne vsetko stratit.Navyse k tomu uctu nemam pristup takze nemam istotu ze ich tam vobec ulozi. Synovu urazovu poistku pouzil na vlastne potreby a peniaze co mi slubil dolozit na synov tabor mi nikdy neprisli .Takze v dalsich transakciach mu neviem uz verit.

sense
8. jan 2024

Pekne uveď tvoje číslo účtu a založ šetriaci účet na tvoje meno. Rodinné prídavky patria dieťaťu. Obzvlášť v tvojom prípade po prečítaní témy ohľadom úrazovej poistky

tundra
8. jan 2024

@deina76 Slovenka co ma dieta s tym rakusanom,chcela 1000€ vyzivne.Rakusan jej ponukol,ze jej bude posielat pridavky +100€.Odmietla,dala ho na sud.Vysudila 100€.Je to uz cca.8 rokov,neviem ako teraz...Z mojho pohladu je najlepsi kompromis.Viem,nie je to jednoduche,ale skus komunikovat s ex. a najst spolocnu dohodu.Prajem ti,nech dobre dopadne.🤗

deina76
autor
8. jan 2024

@tundra ano aj ja by som to riesila tym kompromisom ...co sa tyka alimentov, ja by som dostavala 150 ak by mi znizili na polovicu , V UK je minimum vyzivneho na dieta 380eur. On teraz posiela 300 a jeho prijem je 2800eur v cistom mesacne .Tak ci tak sa dozaduje tych pridavkov lebo ho to vraj stalo vela vypisovania tlaciv a dva telefonaty . O dieta sa nestara vidava ho 3-4hodiny za mesiac. Somnou osobne ani po telefone nekomunikuje , iba cez whatsup.Na moj navrh rozdelit peniaze asi nepristupi.

mamaaja82
8. jan 2024

@deina76 pridavky patria tomu kto sa o dieta stara mileho ex by som poslala niekam.tiez som pomahala kamoske takto vybavit pridavky ma ten komu je zverene dieta bodka a vyzivne a tym nema absolutne nic apolocne pekne chce s tebou vy..at.nedaj sa!

sense
8. jan 2024

@tundra to s tým Rakúšanom pracujúcim vo Švajčiarsku musí byť pekne dávno a nerozhodol súd vo Švajčiarsku. Inak by súd nepovedal ze chlap ma nárok na prídavky aj keď dieťa He zverené matke a žije s matkou

vroni
8. jan 2024

@tundra, trepeš, až sa hory zelenaju. V Rakúsku je minimálne výživné 16% z platu, na stovku to nevychádza ani pri sociálnej podpore. Že "Rakusan povedal" sú koniny. A rodinné prídavky patria matke, len po jej súhlase alebo súdnom rozhodnuti ich môže dostávať otec.
@deina76, ak máš dieťa zverené do starostlivosti, patria prídavky na tvoj účet. Vôbec by som o tom nediskutovala. Ak má toho právnika, určite mu to vysvetlí. Hneď po Tom, čo mu zaplatí. Ale skôr ma nejakého velkohubeho kamoša, ktorý mu "odborne" radi.

tundra
8. jan 2024

@sense Ano,rozhodol sud na Slovensku,mne je jedno co pisete,ja som mu zohnal pravnika na Slovensku a dotycny kolega mi nemal dôvod klamat🤗.Vo Svajciarsku su vyssie platy,ale aj vyssie naklady na zivot.

tundra
8. jan 2024

@vroni Sud bol na Slovensku...on je rakusan a pracoval vo Švajciarsku.To,ze je v Rakusku 16%je fajn👍.

vroni
8. jan 2024

@tundra, v tom prípade musela byť matka jedna absolútne tupa osoba, pretože na také výživné a prídavky otcovi by nepristúpil ani sudca Harabin v rausi. Iná vec by bola, keby mater odvliekla dieťa zo Svajcu a potom na výmenu súhlasila so smiesnym výživným a súhlasom s vysťahovanim. Ale to nie je bežné stanovenie výživného ale ruka ruku myje kšeft, autorka tento problém nemá.

sense
8. jan 2024

@tundra Ja viem ako sa žije vo Švajčiarsku škoda ze dotyčná to ne nahlásila na úrade vo Švajčiarsku by ich ešte aj. Musel vrátiť keďže ich poberal neoprávnene

deina76
autor
8. jan 2024

@mamaaja82 dakujem

deina76
autor
9. jan 2024

no inak na margo toho , ja som volala do Svedska na socialku minuly rok. Uz tam mal vraj tu ziadost.Vysvetlovala som im ze on nema dieta v osobnej starostlivosti a aby mu nic neposielali.Uistili ma ze mu ziadost zamietnu, a nakoniec to idu vyplacat ale teda na moj ucet, co je sice od nich korektne lebo ja som uz 2a pol roka ziadne pridavky nedostala, ALE, jemu to lezi v zaludku a vyhraza sa ze mi znizi alimenty ak mu neposlem tie peniaze .Fakt nechapem toto jednanie, normalne by bolo lepsie keby tie peniaze neposlali vobec

sense
9. jan 2024

@deina76 nenechaj sa vydierať. Sam od seba nemoze posielať menej vyzivneho. Mu povedz ze úrad vo Švédsku povedal ze prídavky stopnú keďže on dieťa nemá v osobnej starostlivosti. Pretože on ich nemal vôbec co žiadať a zvláštne ze úrad vo Švédsku nežiadal potvrdenie o zverenie dieťaťa a potvrdení o spoločnom pibyte
A všetky správy ktoré ti pošle si. Odkladaj a takéto veci s nim rieš len písomne nie ustne

deina76
autor
9. jan 2024

@sense je to jednorazovy doplatok za 2a pol roka,nebudu pokracovat.No oni to mysleli dobre a tie peniaze mi patria, ale mali ho z toho nejako vynechat a komunikovat viac somnou.
oni samozrejme netusia ako to vyhriti vztahy, vyplatia co komu patri a viac neriesia.

sense
9. jan 2024

@deina76 tak keď je to jednorazové absolútne nerieš, peniaze ak potrebuješ na výdavky pre syna použi, ak vyjdes s tým co máš odlož dieťaťu ako sporenie alebo na horšie časy a s ním to absolútne nerieš