Ahojte.
S bývalým manželom sme rozvedení, máme spolu 2 dcéry. Exmanžel budúci mesiac nastupuje pracovať do Rakúska. Je možné vybaviť rakúske rodinné prídavky aj keď sú deti zverené mne do starostlivosti a nemajú s exmanželom rovnaké trvalé bydlisko? Je lepšie to dať vybavovať firme alebo pobehať úrady?
Ďakujem za info.
Moja skusenost:
1) vybavenie pridavkov nie je ziadna velka veda a netreba na to firmy, pokial vies po nemecky
2) posledne roky Finanzamt posudzoval aj to, kde je stredisko zivotnych zaujmov. To by mohol byt problem, pokial v AT nezijete, nechodia v AT deti do skoly, ty tam tiez nepracujes..
Nehovorim, ze ich nedostanete, ved nie som Finanzamt 🙂 len myslim, ze to bude trochu komplikovanejsie. Ale ako pisala hore v prispevku predchadzajuca diskuterka, vyplacaju to aj 5 rokov dozadu. Cize casu je dost. A narok vam teoreticky vznikne aj tak az po nastupe ex partnera do prace v AT, cize teraz to ani nema zmysel este riesit.
@barb0renka ano, riesi sa stredisko zivotnych zaujmov - to bolo najma ked mali tie rozne diskriminacne vysky pridavkov pre rozne staty... teraz neviem ako to riesia, ex tam najprv zacal pracovat - mal tam zivnost, potom sa zamestnal... a teraz tam uz zije - ozenil sa tam, jeho dalsie dieta tam chodi do skoly.... akoze je na mna nasraty, ze to JA som poberatelom pridavkov, ale hold - nikdy by som nesuhlasila, aby poberatelom pridavkov z AT bol on.
autorka, na to si daj inak pozor - ak raz podpises ze poberatelom pridavkov z AT bude tvoj ex, priprav sa na to, ze ti tie pridavky davat nebude, ale paradoxne z nich bude tebe platit na deti vyzivne.... robi to tak asi 90% chlapov a je to podla mna ciste chrapunstvo. Nedaj sa zmanipulovat, ze to musi byt ON ziadatel, kedze on pracuje v AT a ty zijes na slovensku aj s detmi - nie je to vobec pravda. Kazde dva roky dokladujem finanzamtu ze pracujem, ze deti chodia do skoly, a ze tvorime my traja spolocnu domacnost.
@kaktusik007 lenže oni traja netvoria spoločnú domácnosť a práve to môže byť problém....
@kaktusik007
@barb0renka
@mogaa
Ďakujem za vaše reakcie. To som chcela vedieť či nebude vadiť to rozdielne trvalé bydlisko detí a ex...za ďalšie- on to chce riešiť cez nejakú agentúru, ktorá údajne všetko vyrieši za nás...samozrejme za fin.odmenu, ktorá nie je malá. A vraj teda, že keďže sme rozvedení musím túto žiadosť o prídavky v AT podať ja, čo znamená, že mňa by naháňali uhradiť poplatky za tieto služby, keďže tam budem ako ziadateľ vedená.
Vôbec sa mi to nepozdáva a nechce sa mi do toho púšťať.
@mogaa ja tiez s mojim ex netvorim domacnost - ale tvorim ju ja a moje dve deti. A ich otec zaraba v AT, takze moje deti maju narok na rakuske pridavky a preto ich uz niekolko rokov poberam.
autorka, tiez sme sli prvy krat cez agenturu... ex dokonca polovicu zaplatil, poplatok bol 150 eur a on mi 75 dal na ucet. Tie dalsie roky si uz riesim veci ja sama - ale teda moja nemcina je dost chaba, tak preto.
moj ex je taky strasne zbrkly, vsetko hrrr... zmeny prac, a podobne... takze som cakala asi 2 roky, kym som si o pridavky v AT poziadala - totiz neverila som, ze by tam tak dlho vydrzal. Preto som ti aj napisala ze mas na to 5 rokov -- teraz to vypusti z hlavy, ber to ako setrenie pre deti -- naraz ti potom pride vacsia suma penazi 🙂
ano, da sa to, mozes byt poberatelom pridavkov ty. ak tam este ani nepracuje --- mas mrte casu. Vyplacaju 5 rokov spatne.