Potrebujem poradiť, ma teraz 18 rokov, ale od septembra nastupujem do školy na strednú. Teraz som bola 2 roky doma. Nekupujem s rodičmi a chcem teda vedieť, že či už teraz mizem požiadať o prídavky, alebo až od septembra keď začnem chodiť na strednú. Ďakujem za vaše rady
@janka2501 ďakujem za odpoved
otázka...máš súdom určenú vyživovaciu povinnosť oboch rodičov? Nestačí bývať sám/sama. Ty si plnoletá nezaopatrená osoba - poberanie PnD nie je viazaný na spoločnú domácnosť - má naň nárok v prvom rade rodič nezaopatreného dieťaťav ďalších radoch treba spĺňať podmienku. Takže ty ho žiadať nemôžeš - od 09/2021 oň môžu požiadať rodičia, ak si vybavíš výživné môžeš oň požiadať ty - potvrdenie o návšteve školy už netreba - školy sú prepojené s ÚPSVaR, ktorý PnD vyplácajú takže budú mať info, že si študent/ka. Je to v tomto prípade zákon o soc. poistení č. 600/2003 §2 odst. č. 1 písmeno d. bod.č. 2 - oprávnenou osobou je plnoleté nezaopatrené dieťa, ktoré má upravenú vyživovaciu povinnosť rodičov.
@alenah31 nerozumiem tomu, nežijem s rodičmi v jednej domácnosti, stretávame sa len minimálne. Nič mi nedávajú
@alenah31 akú podmienku mam spĺňať?
mať na seba súdom určené výživné od rodičov - potom sa budeš považovať za nezaopatrené plnoleté dieťa, ktoré môže žiadať PnD samo na seba nakoľko rovnako si vyživovaciu povinnosť voči tebe plnia tvoji rodičia - čiže až potom môžeš chcieť niečo od štátu - akékoľvek fin. výhody od štátu už budeš potom poberať ty. Iba to, že doma nebývaš a nestýkate sa ťa k poberaniu PnD neoprávňuje. Ani vysokoškolák bývajúci na internáte či niekde na priváte nebýva doma a rodič na neho PnD naďalej normálne poberá - to prečo nebývaš doma v podstate nikoho nezaujíma.
@alenah31 mam podaný návrh na výživné, ale to bude asi dlho trvať, podala som si to minuly týždeň. Všetci mi hovoria že sudy sú pomalé, tak teraz neviem čo
potrebuješ rozhodnutie súdu - PnD do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia môžu ale poberať rodičia. Potom pôjdeš na úpsvar a tlačivom na to určeným písomne požiadaš o zmenu poberateľa PnD a doložíš rozhodnutie - na základe toho sa staneš poberateľom ty.
@alenah31 ďakujem za rady
od septembra, a dolozis potvrdenie o navsteve skoly, to ti daju hned pri nastupe na zaciatku skol.roka...ale neviem ci to moze aj dieta poberat