Ahojte, máte niekto skúsenosť prosím. Poberala som materské, teraz RP. Som však druhýkrát tehotná, rozdiel medzi deťmi bude 2 roky. Manžel pracuje v ČR, žijeme však na Slovensku. Dostala som informáciu, že by si manžel mohol prepísať rodičák na seba a požiadať si ho v ČR, keďže aktuálne si tam vie nastaviť variant vybrať zvyšné peniaze do mojej ďalšej MD. Takže by to finančne bolo pre nás lepšie ako tých 370€ 🤷
Ahoj, ja som na MD, TPP mám na Slovensku, manžel tiež pracuje v ČR, ale je tam nerezident, keďže býva aj má TP na Slovensku. Tiež som sa zaujímala o možnosť čerpania RP z ČR s tým, že by sme sa na RD časom prestriedali. Písala som aj na slovenský ÚPSVR s popisom situácie a dostala som odpoveď v tom zmysle, že ak každý vykonávame zárobkovú činnosť v inom členskom štáte (ja SR, on ČR), a bydlisko rodiny je v SR, primárne je na vyplácanie RP príslušná Slovenská republika a ČR až sekundárne.
@mlska19 áno toto napríklad viem, presne ako si napísala, lenže keď teraz by muž mal možnosť do pôrodu druhého si dočerpať zvyšok, čiže by to pre nás bolo finančne oveľa lepšie tak práve by mal mať na to nárok podľa mňa, lebo vždy máš nárok na tú vyššiu sumu keď je to takto v dvoch štátoch. Prosím ťa a na aký mail si písala? Ja keď som bola pred rokom osobne tak mi ani tak poradiť nevedeli 😂😂 ale to záleží na koho natrafíš 😂
@laila18 Ja som bola zvedavá najmä kvôli tomu, že ako by vychádzal ten RP - teraz ho budem čerpať ja, keďže je vyšší pre osoby, ktoré čerpali materské a ak by si ho uplatňoval muž, dostane na SK len tú nižšiu SK sadzbu, keďže nečerpal materské. Zarábame podobne, čiže v tomto sme nešpekulovali, na MD som išla ja. Inak sa RP na SK čerpá až do 3 rokov veku dieťaťa, aj keby som sa medzitým vrátila skôr do práce. V ČR je tá suma 300 000 Kč, a dá sa rozložiť až do 4 rokov dieťaťa. Čo mi ale,ak to správne počítam vychádza dosť podobne, ten rozdiel je tam aktuálne tuším nejakých 6 € mesačne. My sme tiež uvažovali o reťazovom pôrode, no uvidíme, či sa podarí. Už si nepamätám, kam som písala, ale pošlem Ti do správy mail, odkiaľ mi prišla odpoveď. Bolo to aj vcelku rýchlo, cca do týždňa.
Nikto nič 😊??