Rodičovský príspevok z Rakúska

lucinka82
5. mar 2015

Baby, chcela by som sa opytat, ci nema niektora z vas problem ako ja. MM robi v Rakusku, ja som na materskej. Mam 7 rocneho a 21 mesacnu malu. Zo SLovenska mi prisiel z uradu prace papier, ze mi odoberaju narok na pridavky na deti a aj na rodicovsky, lebo mm robi v zahranici tak nech si to vybavujem tam. Ok, pridavky na deti este beriem. Ale ja som na malu co ma 21 mesiacov nedostala ani zo Slovenska ani z Rakuska nic. Sice mam podane papiere v rakusku, ale zatial nic. A dozvedela som sa, ze aj keby mi priznaju rodicovsky tam, tak mi ho daju len pol roka spatne. A ostatne? Z coho mame akoze zit? Mam si stopnut papiere tam a vybavovat si to na SLovensku? lebo ja fakn neviem co mam robit. Dakujem

majuska77
5. mar 2015

Fuha a doteraz ste to nejak neriesili že preco neprisli aj tie peniazky z rakuska?lebo to by vam do roka ciže ked mala mala 12mesiacov mali vyplatit ten rozdiel.A nechapem preco by ti na slovensku nemali vyplacat rodicovsky.

vroni
5. mar 2015

@lucinka82, daju spatne 6 mesiacov od podania ziadosti. Ked ti rodicovsky prispevok odobrali, tak si ho snad na Sk dostavala, nie?

lucinka82
autor
5. mar 2015

MM stale chodi na urad do Rakuska ze preco to este neprislo ale oni tvrdia ze to pride, ale este to riesia ☹ Na Slovensku som nedostala nic, ale v pondelok sa chystam na urad trosku porobit poriadky, ved to neni spravodlive, zato ze mm robi v zahranici, nemam pravo na peniaze? ved my sme s deckami na Slovensku

spilo1
5. mar 2015

@lucinka82 ahojky, s uradom na Sr neurobis nic, maju take nariadenie a drzia sa len postupu o vzajomnej spolupraci, cize ty si si mala este pred 21 mesiacmi, ak si nemala matersku poziadat a RP, oni by ti ho na zaklade toho, ze ty si nezamestnana a muz pracuje v Rakusku, zastavili vyplatu Rp az do doriesenia skutocnosti, ak by si toto urobila a v Rakusku by ti nepriznali RP, na SR by ti dopatili RP aj 2 roky spatne, ale ak si si ziadost nedala a vybavujes v rakusku RP a oni ti ho tam nepriznaju, oni ti moxu na SR vyplatit RP len pol roka spatne od podania ziadosti, tot zakon.....

vroni
5. mar 2015

@lucinka82, matersku ti schvalia az po rodinnych pridavkoch a danovy urad ma cas - mozes cakat aj do pol roka. Az ked budes mat rozhodnutie o rp, budu sa s tebou bavit o rodicovskom prispevku (ktory vyplacaju len pol roka spatne, tak dufam, ze si ziadost uz davno podala)

lucinka82
autor
5. mar 2015

@vroni Lenze my cakame uz rok nie len pol roka. Ziadost mam uz davno podanu, tak ja neviem na co cakaju. ☹

spilo1
5. mar 2015

@lucinka82 na Sr cakaju vyjadrenie z Rakuska, tak to vhodi na kazdom jednom urade, neda sa to nijsko obist, jedine zajst do Rakuska a tam ich nahanat a nahanat 😉

vroni
5. mar 2015

@lucinka82, cakate na rodinne pridavky alebo rodicovske? Ak pridavky, treba sa stazovat, 6 mesiacov je maximalna lehota (casto staci telefonicka staznost, ale treba na to vybornu nemcinu a ostry ton - nie vulgarny, ostry)

vroni
5. mar 2015

@spilo1, oni sa vyhovaraju jedny na druhych. Rakusania, ze im Slovaci nedodali podklady, Slovaci, ze Rakusania nedolozili rozhodnutie (verim, ze obe stranky maju pravdu, "pracovitost" uradnikov je v oboch krajinach rovnaka) a ty zi s detmi zo vzduchu. Zial.

spilo1
5. mar 2015

@vroni zial je to tak 😉

kubisova
5. mar 2015

@lucinka82 ahoj mam dve deti prve sa narodilo na slovensku a druhe v rakusku. Na prveho syna som brala matersku aj pridavky zo slovenska no kedze sme sa nastahovali do rakuska chceli sme si tu vsetko vybavit. Takze zo slovenska sme museli vsetko zrusit ci matersku ci pridavky a v rakusku sme si poziadali o matersku aj pridavky. Ak ti poviem pravdu neuveris mi sme cakala rok kym nam na starsieho syna dali pridavky a doplatili matersku od kedy sme na slovensku zrusili. Takze je to dost zdlhave a my sme mali kvoli tomu aj nervy. Ale urad na slovensku ti len tak nemozu zrusit matersku aj pridavky nemaju pravo

meusicka
5. mar 2015

@lucinka82 neviem na zaklade coho ti to na SVK zrusili. uz tam nemas ani zrejme pracovny pomer vsak? mne tak teraz zrusili pridavky, kedze s koncenim RD som zaroven koncila aj prac. pomer, nakolko zijeme v AT. ak ty na SVK nic neodvadzas do statu, tak ti zial odoberu. dokonca neviem ako je to s so zdravotnym poistenim. aj to by si si mala zistit. nie ze budes musiet spatne vyplacat aj do ZP.
inac ked mi teraz rusili pridavok, tak my najprv poslali vyzvu, ze nemam nahlasene deti, kto sa o ne stara, az ked som tam volala tak mi pani vravela, ze som mala nahlasit ze uz nemam ani prac pomer. a ja ze naco, ked si od nich nenarokujem ziadne davky nic. ale ona, ze aby som dolozila muzovu zmluvu a ze na zaklade toho mi odoberu pridavok a mam si celu sumu ziadat v at.ok. poslala som jej papiere a poziadala ju o potvrdenie ze uz mi nic neplatia... to vies,,, nedockala som sa. tam som zvedava co budu ziadat dolozit za potvrdenie tu v AT aby zacala vyplacat plnu sumu. drzim palce nech to mate skoro vybavene.

a neuvazujete o prestahovani rodiny do AT, ked uz na vas ten slovensky stat kasle?? 😠

spilo1
5. mar 2015

@kubisova oni nic nezrusenia len zastavia do presetrenia skutocnosti, ci je alebo nie je narok z Rakuska 😉

lucinka82
autor
5. mar 2015

@meusicka ale uvazujem, hlavne ja, lebo cely tyzden sme sami, mm pride na 1, max. na 2 dni domov, a mna to tu uz nebavi.

lucinka82
autor
5. mar 2015

@kubisova aj my cakame uz vyse roka

kubisova
5. mar 2015

@lucinka82 no to je normálne ale vám všetkom dajú za meškanie. Tieto úrady komunikujú medzi sebou preto
to je také zdĺhavé.
@spilo1 aha tak no my sme si to museli samy zrušiť no A potom cakat

lucinka82
autor
5. mar 2015

@kubisova a to ste ten rok cakali?

kubisova
6. mar 2015

@lucinka82 hej hej cakali. Aj sme volali a stale hovorili ze sa to riesi no napokon sme sa dockali

meusicka
6. mar 2015

@lucinka82 to este potom nie je od vas velmi daleko. moj, ked sme este neboli vonku spolu, chodil domov 1x o mesiaca na 2-3 dni. ale my sme mali 1200km vzdialenost. ale urcite je lepsie rodine pokope. inac som vcera pocula, ze vraj to chcu Rakusaci spirsnit a budu mat narok na pridavky len ti, ktorym aj deti ziju v AT. neviem ci to prejde.

paponko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vroni
13. apr 2019

@paponko, potvrdenie o pobyte všetkých členov rodiny od 3.7.2018 dodnes (s presným dátumom prihlásenia)
Potvrdenie alebo zamietnutie o vyplácanie materskej pred a po narodení dieťaťa (s presným dátumom a výškou dávky)
Potvrdenia o lekárskych prehliadkach syna

Ak za teba bude komunikovať splnomocnenec, musí uviesť tvoje poistenecke číslo.

A tu fotku zmaž, máš tam meno, adresu, číslo poistenia...

paponko
13. apr 2019

@vroni ďakujem veľmi pekne už som z toho na nervi

majuska77
21. máj 2019

Ahojte,chcem sa spytat.Je mozne ze by mi poslali z AT matersku iba 23,52€ za obdobie 15mesiacov?Som z toho dost prekvapena.Pri prvej dcere mi prisla normalna a teraz toto?menilo sa nieco?Dakujem.