Rodičovský príspevok z Čiech

17. mar 2022

Dobrý deň,
Priatel pracuje v českej firme, ja som nezamestnaná, momentálne na RD.
Mne pozastavili RP, aj rod.pridavky. Má si žiadať on z Čiech.
Chcem sa opýtať, keďže je tam limit 300tisic českých (tak nejak) ktoré si môže vyčerpať počas 3 rokov, alebo aj za kratšiu dobu, od čoho to závisí?
Bude mu to vypočítané zo mzdy? A keď si dá na najkratšie obdobie, lebo tam neplánuje byť tri roky, bude musieť vrátiť nejakú čiastku, keď mu vyplatia viac? A potom keď napríklad za rok vyberie všetko, a dá výpoveď, bude mne vyplácané do 3rokov ďalej tu, alebo to už bude "vyčerpaná ciastka"
Pýtam sa preto, lebo plánujem byť doma do 3r, aby som vedela ako nastaviť tam vyplacanie, nie ze budeme niečo vracať, alebo mne už potom nič nedajú tu, keď náhodou odíde z Čiech.

terezia1105
17. mar 2022

Môj muž tiež pracuje v cr ale ja to mam inak nakoľko ja som zamestnaná,tak mi to prepočítavali zo mzdy vybrala som si najvyššiu dávku na rok,aby som to využila keby náhodou už tam nepracoval.tak dostavam z Čiech matersku a zo Slovenska rodicovsky vlastne dokopy aby to bolo tychv300000.po roku keď mi skončí z Čiech stále budem dostávať ešte zo Slovenska rodicovsky do 3 rokov

autor
17. mar 2022

@terezia1105 no lenže ja mam dve deti do troch rokov, materskú už nepoberam.
Takže si si dala najvyššiu na rok, a potom budeš dostávať zo Slovenska? Aj keď on tam bude pracovať ale už prejde rok?

katkasmacka
17. mar 2022

Ja som poberala matersku a teraz rodicak z ciech. Ano tu sumu v cechach je moznost si rozdelit...ja som si dala na 2roky - cize za 2roky ti vyplatia celu sumu. Aj ked som do 3rokov veku dietata doma. Ten posledny rok uz nebudem nic dostavat. Ked to minies a aj ked prejdes na sk nemysim ze ti budu vyplacat rodicak tu na sk. Oni si to overuju v cechach a ked dostanu potvrdenie ze si si to cele vycerpala uz ti Sk nebude platit rodicak. Tak max pridavky na dieta.

terezia1105
17. mar 2022

Ano keď mi skončí uz mi budu vyplácať iba zo Slovenska.pani mi to tak vysvetlila aj mi dala možnosti poberania kolko presne to bude

terezia1105
17. mar 2022

Tam ide vlastne o to aby príspevok z CR a SR bol dokopy tých 300000.