Ahojte chcela by som sa spytat ci mi mevie niekto poradit....s rodinou sa chystame ist zit do rakuska...mam dve deti sedem rocnu dceru a osem mesacneho syna som s nim na materskej ktora mi nedavmo skoncila a budem mat uz iba rodicovsky...nie ame zosobaseny...priatel bude mat pracu v
budeme tam mat trvaly pobyt a ja budem nadalej na materskej....prislucha mi rodicovsky prispevok aj v rakusku ked som tam nepracovala?
@dime ano bude...ale nie je moj manzel...a jto bude poberat...ja alebo on?
Prednostne zo zakona ma narok matka a platit ma ten stat, kde pracuje, aj ked trvalo zije v inom clenskom state. V pripade ze kazdy ale pracujete v inom clenskom state, uplatnuje sa “wohnlandprinzip” cize plati ten stat kde zijete. Ale budes musiet dokazat, ze tu ozaj zijete, ze tu mate “stredobod” svojho zivota.
Myslim ze je jedno ze nie je manzel.
@dime no snad im bude stacit na dokazovanie ze dcera bude chodit tam do skoly priatel bude mat pracu a budeme tam mat trvaly pobyt...aj auto budeme mat prihlasene tam...uplne chceme nechat zivot na slovensku za nami
Hej, oni chcu anmeldebescheinigung, to si ale musite tak ci tak vybavit. A potom ucty (plyn, elektrika ci gis) atd.
A auto je dolezite, to budu chciet vidiet prihlasene a zaplatenu nova a dan za auto
Manzel bude robit v Rakusku? Ak ano, tak budete mat narok na rodicak.