Má tu niekto skúsentosti z rodičovským príspevkom v čr ked priatel je čech a pracuje v čr a ja z malým žijem na Slovensku ???
ahoj, moj manzel pracuje v čechách, ja poberam RP na slovensku ale z čiech mam doplatok k RP. oplati sa to vybaviť ale je tam strašná birokracia.
@lesanka845 no ja chcem poberať RD na Slovensku lenže na úrade mi povedali že nemôžem , lebo otec malého je čech a v čechách pacuje platí si tam odvody a preto si mám RD vybaviť v CZ ale ja žijem z malým na Slovensku takže je to dosť blbé a preto neviem ako mám teraz postupovať dalej ...
@anita651 Ahoj, ja som tu pracovala tu zo Slovenska som mala matersku, potom sme sa informovali na rodičák v čechách a tam povedali,ze pokial som bola zamestnana na slovensku a pracov. pomer trvá tak, že mam poberať rodičák slovensky a keby som prisla o pracovne miesto tak automaticky patrim asi pod česke predpisy lebo by manžel bol ako živitel rodiny, rodičovsky by bol asi česky. ale ten rozdiel medzi slovenskym a českym rodičákom mi vyplacaju z čiech. ale naťahovali to statočne... na začiatku dokonca hovorili,ze sa nam to neoplati vybavovať... same kecy uradnické aby ta odradili od vybavovania.
no na Slovensku mi povedali že ho mám vybavovať v CZ a ja viem že to je na dlho vybaviť v CZ preto som ho chcela brať na Slovensku
Ja poberám aj z CZ, aj zo SR...je tam hodne veľká byrokracia, to áno. Ak máš nejaké otázky, kľudne mi napíš, odpíšem Ti. Neviem totiž presne, čo potrebuješ vedieť. Iva
na Slovensku si vypytaj potvrdenie, ze ti ho nebudu vyplacat a v cechach na zaklase toho poziadas o RP, ak tvoj priatel v cechach pracuje, tak by to nemal byt problem. A prispevky pri narodeni ti na Slovensku vyplatili?
ja tiez poberam z ciech 3100ck plus dostavam tu zo slovenska 199eur ale ja som zamestanec v ceskom lidli a manzel pracuje teraz sice tiez v cechach ale ma slovensku zivnost.a mne aj urady medzi sebou komunikuju.
@anita651 Áno, podľa Európskej legislatívy sa rodičovský príspevok poberá z tej krajiny, v ktorej pracuje "pracujúci" rodič. Možno aj trvá Tvoj pracovný pomer, ale "nepracuješ", si na rodičovskom...preto máš nárok na rodičovský z ČR. Len sa riadia Európskymi zákonmi... Ak chceš vedieť viac, napíš mi, čo potrebuješ-odpíšem Ti 🙂
@anita651 Ešte ma napadlo-dá sa poberať buď z CZ...to je ten RP, čo som písala vyššie-ale to je rodičovský, tzv "rýchly"-na 3 roky. Ak netrvá Tvoj pracovný pomer, tak Ťa automaticky šupnu v CR na tzv "stredný" RP, ktorý sa poberá 4 roky a vtedy Ti z CR dávajú cca 146 euro. Vtedy máš nárok aj na RP zo SR, kde Ti budú doplácať cca 97 euro.
je novy system vyplacania v cr zena si moze vybrat sumu cely balik je na 240000ck a oni ti to rozdelia na mesiace mne to vyslo na 27 mesiacov.a je to 8100ck to je u mna ten najvyssi strop aky som mohla dostat.spiny takto nas obrali ked som to prepocitala.
Aj pred tým, keď si to vybrali naraz, tak odrbali-len, aby nemuseli platiť celú dávku...
@lia6 uz to neplati vobec to uz neni tak ja som tiez bola prekvapena ked som si bola vybavovat na najmladsieho tie ktore maju tento system tie pokracuju im sa to nemeni ale kedze ja som si bola vybavovat na novo 3 matersku uz som podla noveho systemu platena.a bohuzial velmi znizili tymto matersku aj ked mam vyssiu ako pri tych dvoch ale iba na tych 27 mesiacov a ked som to porovnavala tak to vyslo o 30000ck menej.
@lia6 nie ja som tiez stale mala 3 rocny lebo bol najvyhodnejsi ale ked som si vybavovala teraz vo februari uz som podla noveho a to kazda mamicka ma balik v hodnote 240000ck a oni ti ho rozdelia podla toho kolko si zarabala podla toho ti dali strop mne to vyslo na 8100ck to bol moj najvyssi strop ale tie ktore mali tych 15000ck cisteho tak tie mali strop vyssi ale zas na menej mesiacov a mne to vyslo na 27 peto teraz chceme este 4.kedze mali uz bude mat rocik.
@emilia25 ale predpokladám, že vybavovanie je to isté, respektíve aj zákony EU, ktoré nariaďujú prečo musí pýtať RP z Čiech...zas sa "ťeším", teraz na október, keď budem, ako vždy, každoročne pýtať na deti rodinné ☹ ...toto, kto vymyslel, by som želala, aby to podstupoval takto pekne každoročne...
@emilia25 nie, nepoberám z CR!...ono, každoročne musím žiadať CR o rodinné(podľa EU), ale keďže máme vyšší príjem, ako v CR umožnuje zákon, ktorý umožňuje poberanie rodinných tam, tak mi ich v CR neuznajú!...ale podľa EU ich tam pýtať MUSÍM!!!...a s tým papierom, ktorý mi pošlú z CR, že tam nemám nárok, tak s tým musím následne žiadať tu na SR, a až na tom základe mi ho uznajú tu-postavené na hlavu!!! ☹ ...takto to žiadam každoročne k 1.októbru...
@lia6 ano ano urad na sk ti musi dat zamietave stanovisko a na zaklade toho ti pridelia v cechach.teraz je to vyhoda v tom ze ked sa prstupuje z jednej materskej do druhej tak vlastne ty mozes poberat dovolenku no zaroven ti daju aj za ten mesiac minulosti to tak nebolo.musela som do dovolenkovat a az potom mi zacali vyplacat.na tieto obdobia sa vzdy tesim lebo mi to vyjde aj 600eur.
@lia6 hm ja som nic take nemusela.ja ked som zacala poberat prvu matersku tiez som si mohla vybrat kde chcem poberat pridavky na deti. u mna je zase ze musim kazdy rok posielat na urad ze som stale zamestanec aj ked vzdy tam maju zmluvu na dobu neurcitu.a uz ich tam maju 3 lebo za kazdym ich musim doniest .
Ahoj a precochces poberat RP z ciech,ked zijes naSlovensku. Myslim,ze sato da,ale asijednoduchsie bysi tomalana Slovensku. My smeslovaci,zijemde v Cechach,dceramadieta so Slovakoma pobera RP v Cechach. Akbudes chciet nejakeinfo,takkludne napis, ak budem vediet,poradim.