Ahojte, ja by som sa chcela informovať ohľadom rodičovského príspevku. V lete mám termín pôrodu a v tom čase mi už vznikne nárok na materské. Moja otázka, ale znie, či keď nenastúpim na materskú (z dôvodu, že by sme chceli aby neskôr materskú na dieťa čerpal manžel) môžem rovno nastúpiť na rodičovský? A ak áno, tak budem dostávať rodičovský 380eur ( keďže mi vzniká nárok na materské) alebo len 280eur? Vopred ďakujem za odpoveď
Absolútne nerozumiem čo má tvoja materská spoločne s mužovou?ak máš na ňu nárok tak na ňu nastúpis a tvoj muž bude poberať materskú až po tebe...ak na ňu nárok nemáš,tak tvoj muž môže poberať materskú prvý,ale až najskôr od tých 6tyzfnov veku dieťaťa.Ty nemôžeš poberať súčasne rodičovský a muž materskú...a takisto rodičovský budeš mať vo výške ak si mala nárok na materské tých 370€ a ak si nemala nárok na materské tak 270€
Ja Vám nerozumiem dámy... ak takto dopredu plánujete - čo je úžasné, prečo si nehľadáš informácie na dôveryhodnom zdroji? Však toto sú veci, ktoré sú tu x rokov - Ty ideš na materskú prvá, manžel neskôr - do 3 rokov veku dieťaťa - naozaj skús Sociálnu poisťovňu a UPSVAR. Aj tu sú ženy, ktoré rady poradia - nie vždy správne. Nespoliehaj sa na MK. Aj tak to budeš vybavovať na úrade, a ak prídeš neskoro, alebo budú informácie odlišné od tých, ktorí získaš tu na MK - tak im to tam budeš hovoriť? Že to má byť inak? Že na MK Ti to niekto inak vysvetlil?🙈
@anushka123 je hlúposť aby teraz išiel ma materskú muž, on môže nastúpiť na materskú najskôr po 6týždňoch od pôrodu a môže ju čerpať v čase do 3rokov dieťaťa...ty však len po pôrode, nie kedy si zmyslíš.....takže o tú materskú ak si ju nevyčerpáš po pôrode prídeš....ak je materská nižšia ako rodičák , o zvyšnú sumu treba požiadať UP o doplácanie....
Nemôžeš ísť rovno na RP. Musíš si najprv uplatniť zákonný nárok na materské, hoci aj len na jeden deň. Až potom môžeš žiadať o RP, automaticky vo vyššej sume. A materskú už budeš dostávať tak či tak, keď ta lekár vypíše 6 alebo 8 týždňov pred pôrodom. Manžel môže na materskú nastúpiť najskôr 6 týždňov po pôrode. Ako píšu hore, manžel môže materskú čerpať kedykoľvek do 3 rokov veku dieťaťa, ty iba hneď po pôrode. Takže síce nerozumiem, čo ťa vedieť k RP priamo, ale je to hlúposť, nechať si ujsť materskú a ísť rovno na RP. Ak je ale dôvod to, že by si mala materské nižšie ako rodičovský, tak to sa rieši tak, že požiadas upsvar o dopláca nie rozdielu do výšky rodičovského príspevku. Čiže sumu budeš mat takú, ako keby si bola na RP.
@anushka123 za mna chaoticky polozena otazka a zda sa mi, ze spekulujes.
Narok na matersku ma na 1 dieta len 1 rodic. Nie je mozne na 1 dieta poberat zaroven 2 materske, a ani subeh materske + rodicak = to je vylucene.
Materske je davka z nemocenskeho poistenia, ktoru vyplaca Socialna poistovna a rodicak zas UPSVaR. Pri 1 dietati: Ak by siel na materaku muz, po jej skonceni vznika narok na 1 rodicak. Narok na rodicak maju aj ti, ktori nemali narok na materske.
Odporucam ti informovat sa v Socialnej poistovni a pripadne na UPSVaR.
@anushka123 no vyhodnejsie bude ak nastupis ty ked mas narok, matersku cerpas dlhsie ako muz a ak ti skonci moze nastupit manzel …. Zbytocne by som to nekomplikovala
Neviem či som ta dobre pochopila… ty chceš čerpať rodičovský príspevok a manžel materskú? … toto nie je možné 1dieta = 1 dávka … buď materská alebo rodicak aké nie je možné za jedno dieťa platiť aj mužovi materskú aj žene rodicak … a toto platí celú dobu nie len po pôrode, keby aj muž išiel na materskú až za 2 roky aj tak ty počas jeho materskej nebudeš mať nárok na rodicak
@anushka123 🙂 nuz takto to nefunguje, nechceli by ste na to dieta este aj opatrovatelsky, ked uz - ako uz bolo pisane vyssie jedno dieta = jedna davka
@anushka123 najprv chod na materskú ty a po tebe muž. Po skončení muzovej materskej pôjdeš na rodičak.
a preco by si nesla na matersku? Otec moze ist az ked bude mat dieta 6 tyzdnov a ty 6-8 tyznov pred terminom porodu.