Rodičovský príspevok pri nástupe do práce

misiak2014
12. mar 2015

Ahojte maminy, chcem sa spýtať či má niektorá z vás skúsenosti:
1.Keď sa chcem vrátiť do práce a malý má 1 a 1/2 roka, rodičovský príspevok mi ostáva do 3. rokov dieťaťa? čo treba vybaviť?
2. Svoje dieťa by som dala do jasiel, čo treba vybaviť na ÚPSVAR?
3. Svoje dieťa by som nechala v starostlivosti svojej mamy (babky), ostane mi ten príspevok?
4. Je výhodné rodičovskú prepísať na moju mamu - starobnú dôchodkyňu?

shania31
12. mar 2015

Mimo tvojich otázok- este by som zostala doma, teraz ta to dieta bude potrebovat najviac. Ja to vidim na nasich a to maju dva rocky.

mima4
12. mar 2015

@shania31 to ze to vidis na svojich detoch, neznamena, ze to plati na kazde dieta.
Ona sa vsak pytala na nieco uplne ine... nechapem, preco niektore zeny silou mocou chcu presviedcat ine zeny..ze musia byt do 3 rokov doma.

shania31
12. mar 2015

@mima4
Napisala som na zaciatku, ze mimo tvojich otázok ....Ja ju nepresviedcam a vôbec nie silou mocou. Ja som som sa tak isto nepytala na tvoj nazor.

m.i.r.i
12. mar 2015

@misiak2014
1. Co sa tyka rodicovskeho tak ti netreba vybavovat nic. Rodicovsky ti bude nadalej vyplacany ci pracujes ci nie do 3r veku dietata. 2. V pripade jasli tiez nic - Kazdopadne mohla by si zvazit, ci by sa ti viac neoplatil "Prispevok na starostilovost o dieta" ak by si si platila jasle..zalezi od ceny jasli...ale tento prispevok je az do vysky 230 EUR..vtedy by si ale samozrejme nepoberala rodicovsky
3. Ano, ak by sa o dieta starala babka a ty budes pracovat, tiez ti ostane rodicovsky ( dieta musi byt v starostlivosti, je jedno ci si to ty, otec alebo babka...)
4. Nevidim v tom ziaden vyznam...

m.i.r.i
12. mar 2015

@mima4 cista klasika na MK 🙂 Uz sa clovek ani nepozastavi...niektori sa nikdy nenaucia citat otazky....ja sa uz len pousmievam nad tym...lebo taketo otazky si priam ziadaju stavku kto si prvy rypne...

balkica
12. mar 2015

suhlasim so vsetkym co napisala @m.i.r.i 🙂

shania31
12. mar 2015

@m.i.r.i
Pozri, ked sa nepozastavujes, naco komentujes tak isto to, na co sa nepytala autorka forumu?? Dalsia premudrela z vychodu...

mima4
12. mar 2015

@m.i.r.i no ja to berem tak, ze niektori ludia su si nie isti vo svojich rozhodnutiach a potrebuju sa o tom presviedcat tak, ze presviedcaju inych..mozno to je pripad aj pani @shania31

bocianka123
12. mar 2015

@misiak2014 pridávam odpoved k otázkam...
1. rodičovský ti zostáva aj popri práci až do dovršenia 3 rokov veku dieťaťa...
2. ak dávaš dieťa do súkr. jaslí/školky ... musíš požiadať UPSVaR o výplatu príspevku na starostlivosť o dieťa až do výšky 230 eur ... závisí od ceny jasličiek/školky... musíš priniesť podpísanú zmluvu so súkr. zariadením... uviesť tam dátum odkedy bude dieťa zariadenie navštevovať .. a potom každý mesiac priniesťna úrad potvrdenie o zaplatení za jasličky/školku .. tento príspevok sa vyplatí "pozadu", takže najskôr prinesieš potvrdenie o zaplatení a až potom ti vyplatia príspevok ... každý mesiac... Alebo môžeš za jasličky zaplatiť i dopredu na niekoľko mesiacov (je to vec dohody) ... a aj to Ti úrad uzná .. ale príspevok Ti budú vyplácať postupne každý mesiac. .. Ja som ho tiež poberala... tento vyšší príspevok a veľmi mi to pomohlo.
3+4. ostáva Ti viď odpoveď na otázku 1 ... a nič nikomu neprepisuj ...

m.i.r.i
12. mar 2015

@bocianka123 len k bodu 2 na upresnenie - nemusi poziadat o ten prispevok - to nie je povinne..moze mat kludne dieta v jasliach a poberat rodicovsky...je to len na zvazeni co sa oplati viac..pretoze niekedy je cela jasli nizsia ako rodicovsky a vtedy sa oplati poberat rodicovsky..prispevok ti vyplatia presne do vysky za ktoru platis jasle/skolku, maximalne do 230 eur...takze ak ju jasle maju stat napr. 180 eur., oplati sa rodicovsky, ak ju maju ale stat viac ako je teraz vyska rodicovskeho, tak sa oplati prispevok

bocianka123
12. mar 2015

@m.i.r.i jj ja som myslela tak, že ak ho chce, tak oň musí požiadať . inak jej zostáva nadalej rodičovský jasné 🙂 a dakujem za upresnenie...

misiak2014
autor
12. mar 2015

baby ďakujem za odpovede.. a ešte ma napadá jedna otázka, ak sarozhodnem ísť do práce a dieťa by som nechala u mojej mamy,nemusím nič nahlasovať na ÚPSVaR? Lebo ked som prechádzala z materskej na rodičovskú tak to tlačivo čo som si vypisovala, tak sa ma pýtala že či nepracujem...

misiak2014
autor
12. mar 2015

takže ak som správne pochopila, na to aby moje dieťa strážila moja mama nemusí mať živnosť na opatrovanie a ja budem stále dostávať RP (rodičovský príspevok), ano?

sense
12. mar 2015

@shania31 mimo otazok moje dieta bude mat dva roky a chodim 2x do tyzdna na pol dna do jasiel, a velmi jej to prospieva byt v kolektive medzi seberovnymi, myslim ze omnoho lepsie ako byt stale len mamke pri sukni a byt len s dospelymi v kontakte...

shania31
12. mar 2015

@sense
Iste, moze to prospiet, pises vsak na pol dna a 2 x do tyzdna. To je nieco ine predsa. Nase dvojicky nie su len pri tej sukni, kedze uz sa aj sami trosku pohraju.

danka1611
12. mar 2015

súhlasím s m.i.r.i. čo ti napísala, ale nezabudni, že ak nastúpiš do práce musíš sa ísť odhlásiť zo sociálnej poisťovne.Jedine tam ti vzniká tá povinnosť ísť to nahlásiť, pretože nemôže ti do dôchodku platiť štát a aj zamestnávateľ 🙂

bocianka123
13. mar 2015

@misiak2014 áno stále ti zostáva ten rodičovský až do 3 rokov veku dieťaťa... nemusíš nikam na UPSVaR chodiť a nič nahlasovať.. jedine tú sociálnu poisťovňu - ako spomína @danka1611 ... btw ja som sa zo sociálky zabudla odhlásiť a rok a pol mi platil štát i zamestnávateľ ... odhlásila som sa dodatočne ...

sense
13. mar 2015

@shania31 nie kazdy ma dvojicky....

charlie1980
13. mar 2015

Baby, uz ked som natrafila na tuto temu...
Maly sa narodil 0kt. 2013 v cudzine. Teraz sme sa vratili na SK. Matersku som poberala odtial 3.mesiace, a teda tu na SK ju poberat nebudem. Kolko spatne si mozem uplatnit rodicovsky...? Zatial cakame na slov.rodny List a tak si mozem poziadat. No kolko spatne, a ci vobec...? Nemate nahodou Info ?