Dobrý deň, prosím vás mam syna ktorý má v júli 2 roky a ďalšie na ceste termín mam v septembri keďže syn nebude mať este 3 roky ako to je s poberanim rodičovského príspevku? Keďže celú matersku nemám z dôvodu ze nemám tolko odpracovaných dní. Ďakujem za každú informáciu
@zojanka no ako to povedať ak som dobre pochopila tak mam iba RP lebo som mala 17 ked som porodila
@karolina2907 koľko bereš rodičocský na syna ?
@zojanka 270
@karolina2907 rodičák sa vždy berie iba jeden aj keď je viac detí. V tvojom pripade kľudne poberaj RP na syna kým nebude mať 3 roky a potom keď skončí si podáš žiadosť o RP na mladšie dieťa. Suma bude rovnaká
nic sa nezmeni len pridavok na dieta cca 25 eur dostanes navyse za druhe dieta
@karolina2907
Nerozumiem vete "celú materskú nemám", nárok na materskú buď vznikne alebo nevznikne.
1/ ak nevznikne, budeš dostávať naďalej len jeden RP (neviem či si mala na syna materskú - či máš aktuálne vyšší RP alebo nižší - tam sa treba zariadiť podľa toho čo aktuálne bereš)
2/ ak vznikne nárok na materskú nižší ako je aktuálna suma RP tak budeš dostávať materskú + doplatok rodičovského príspevku do sumy 378€ od UPSVAR
3/ ak vznikne nárok na materskú vyšší ako 378€ tak požiadaš UPSVAR o odňatie RP, budeš poberať materské a po skončení znova žiadosť o RP
- podanie žiadostí o RP a o odňatie RP závisí od konkrétnej situácie, napísala si málo info