Ahoj, chcem sa spýtať či neviete ako to je keď chcem nastúpiť od decembra do práce a malú dávam samozrejme do škôlky ale 3 roky bude mať až vo februári. Mám nárok na rodičovský príspevok za tieto dva mesiace?Netreba to nahlásiť na ÚPSVAR? Ďakujem
@gapa @topas103 "Len treba si dať odhlášku na soc.poistovni ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov do 8dní od ukončenia čerpania rodič.dovolenky" ?????- tak toto nie je ok, ako sa ma odhlasit v SP, ked je na rodicovskom prispevku, ktory vyplaca urad prace (tam to netreba nahlasovat)? ved matka starajuca sa o dieta do 6 rokov sa nahlasuje vo svojej zdrav. poistovni (aj to az po skonceni rodicovskeho prispevku, teda po 3 rokoch dietata) nie na soc. poistovni.
@sisbe ak si si po pôrode nedala prihlášku na soc.poistovnu ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, tak nemáš čo riešiť, nebola si po dobu čerpania rodičovskej dovolenky v zamestnaní dôchodkovo poistená štátom. Ak si si ale prihlášku dala na soc.poistovni, tak máš povinnosť podať aj odhlášku do 8dní odo dna, ked ti vznikne povinné dôch.poistenie zamestnanca.
zdravotná poistovna a úrad práce (oddelenie či odbor? soc.vecí a rodiny) to sú zase iné veci s tým síce súvisiace (zdravotné poistenie a poberanie rodič.príspevku), no nie tie isté, lebo každé sa riadi podla iného zákona, no ja som písala o dôchodkovom poistení v soc.poistovni
@topas103 nárok ti ostane, nahlasovať sa nemusí, len vraj pre štatistické účely, ak chceš. Nárok ti vznikne aj ked si zárobkovo činná a dieťa je v škôlke. Len treba si dať odhlášku na soc.poistovni ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov do 8dní od ukončenia čerpania rodič.dovolenky, lebo nástupom do práce alebo čerpaním riadnej dovolenky ti vznikne poistenie v soc.poistovni, tj. už nemôžeš byť dôch.poistená štátom (nie je možný súbeh týchto dvoch poistení).
Na zdr.poistovni po ukončení poberania RP si skontroluj, či máš dobre nahlásené poberanie rodič.príspevku, tam by si mala byť ešte do dovršenia 3rokov, dokedy máš nárok na RP poistená duplicitne, aj ako zamestnanec a aj ako poistenec štátu (to tuším platí od r.2011), možno budú od teba na zdr.poistovni chcieť potvrdenie z upsvar dokedy si poberala RP (hlavne ak máš všzp).