Rodičovský príspevok pre babku

13. jún 2024

Ahojte, je možné napísať rodičovský príspevok aj na babku? Pôjdem do práce a nech je to nejak oficiálne, že bude dostávať tie peniaze ona. Alebo to je možné len pre mamu a otca dieťaťa?
Prípadne či môže byť babka nahlásená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov.
Ide o to, že tesne pred dôchodkom prišla o prácu, tak ľahko sa nezamestná. Do práce by som šla ja, len keby ona vie byť nejak oficiálne doma s dieťaťom. Nemáte skúsenosť?
Ďakujem

anjelicek26
13. jún 2024

Skúsenosť nemám,ale podľa mňa musí mať dieťa zverené potom do starostlivosti... inak dobrý nápad to takto vyriešiť. Všetci spokojný.

vondolina
13. jún 2024

Toto ako prvé povedal Google.

januska12323
13. jún 2024

Musela by mať dieťa zverené. Ale môžeš ju zamestnať ako opatrovateľku myslím.

melanta
13. jún 2024

Nie, rodičovský príspevok nie je možné napísať na babku, ak babka nemá dieťa zverené do starostlivosti. Nie, babka nemôže byť zahlásená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov.

belllinka
13. jún 2024

A prečo ich oficiálne musí dostávať ona?

autor
13. jún 2024

@belllinka aby sa jej to rátalo do dôchodku, chcem jej nejako pomôcť

autor
13. jún 2024

@januska12323 zamestnať ako opatrovateľku .. ďakujem, skúsim preskúmať túto možnosť

autor
13. jún 2024

@januska12323 to by si zrejme musela vybaviť na to živnosť!

luliu
13. jún 2024

Nie, budeš ho poberať ty ako rodič. Babka nemôže, ani sa jej to nebude ráta do dôchodku, ani nebudú za ňu platiť ZP

nafka0483
13. jún 2024

Kolko je to tesne dochodkom? Par mesiacov? Par rokov?
Kedy jej skoncil PP?

autor
13. jún 2024

@luliu ja už ho poberám, dieťa má 14 mesiacov. Len by sa oň starala babka a nech je to oficiálne. Ale už rozumiem, že to ide len cestou osvojenia a to určite nebudeme riešiť. Tak skúmam možnosti opatrovania na živnosť

autor
13. jún 2024

@nafka0483 pár rokov, pracovný pomer jej skončil k 31.5

autor
13. jún 2024

@januska12323 pardon tam nemal byť výkričník ale otáznik 😁

nafka0483
13. jún 2024

Par rokov tak lahko nevykryjes :-/ nech si vybavi podporu, to jej pokryje 6 mesiacov. A nech hlada pracu, robila nieco odborne ci nekvalifikovane?

melanta
13. jún 2024

Pomôž jej v tom, aby počas 6 mesiacov, čo bude brať podporu, si našla prácu. Má na to ešte 6 mesiacov. Pomôž jej so životopisom, pomôž jej hľadať prácu, pripraviť ju na pohovor. Prečo rovno riešiť, že si nenájde prácu, keď je bez práce 2 týždne? Je úplne bežné, že si ľudia nájdu prácu aj keď majú 58 či 61 rokov. Veď ešte niekoľko rokov vie taký človek plnohodnotne pracovať. Ja ako headhunter nemám problém osloviť aj človeka v takomto veku, ak sa mi hodí na pozíciu. Čo robila mama, akú prácu, pozíciu?

autor
13. jún 2024

@melanta ďakujem, má 57, robila na administratívnej pozícii v poisťovni, taxácia zmlúv

autor
13. jún 2024

Je v strese, že už sa jej nepodarí tak ľahko zamestnať, tak som sa chcela ja vrátiť do práce

nafka0483
13. jún 2024

Suhlasim s @melanta myslite pozitivne, robila odbornejsiu pracu, tak drzim palce, isto este pracu najde ;)

nafka0483
13. jún 2024

To su prvotne pocity, povzbud ju ;) nerobte unahlene rozhodnutia

autor
13. jún 2024

@nafka0483 ďakujem, ona je stará škola nevie byť len tak doma, tak rieši čo bude ďalej, mohla by si aj trochu oddýchnuť

matullienka
13. jún 2024

Tak má 57 rokov to jej do dôchodku chýba ešte pomerne dosť nie, že pár rokov. To nevykryjete nijako s RD. Skúste popozerať spolu inzeráty, profesie. Určite niečo nájdete. Držím palce

melanta
13. jún 2024

Čiže ešte 5-7 rokov vie byť plnohodnotný člen pracovného tímu. Ne je dôvod hádzať flintu do žita. Poisťovní a bánk je veľa, bežne tam robia ľudia v 60-tke. Viac krát týždenne sledujte stránky poisťovní aj bánk, mimo toho nech si do každej poisťovne a banky pošle CV len tak s motivačným listom. Ak ste v BA, nech si pozerá pravidelne okrem profesia aj stránky obchodných reťazcov a pozície na centrále. Nech si pozerá štátnu správu. Nech sleduje väčšie firmy v meste, môžu hľadať človeka na administratívu. Ako píše nafka, toto sú prvotné pocity, je to logické. Ale žiadna polievka sa neje tak horúca či ako sa to hovorí. Nádych výdych, podpor ju v tom, že nie je stará a má prax a preto si za tých 6 mesiacov niečo nájde.

anjelicek26
13. jún 2024

Opatrovanie na zivnost znamena platit si sama odvody a tebe platit jej aspon minimalku... urcite lepsie jej inenzivne pomoct najst si novu pracu.

luliu
13. jún 2024

Opatrovanie - to by si ona musela platiť odvody a ty ju platit, to sa neoplatí

samimami777
13. jún 2024

A to ako si prosím ťa plánovala jej "vykryť" 5 až 7 rokov čo má ešte pracovať rodičákom na viac ako ročné dieťa , čiže ani nie 2 rokmi na RP ? Aspoň si uznala že to bol hlúpy nápad... Keď si povedala chvíľu do dôchodku tak som si predstavila starenku ktorá má maximálne rok do dôchodku a bojí sa že ju už nikde nevezmú ale 5-7 rokov je ešte dlhá doba do dôchodku. Povedala si že robí v administratíve tam si prácu aj staršia žena nájde. Mamina tak menila prácu ako účtovníčka v skoro 60tke a ešte boli za ňu radi lebo vraj aspoň majú istotu že nepôjde po roku na materskú, takže by som nevešala hlavu a hľadala. Šancu isto má. Keď nie v administratíve, tak staršie zoberú napríklad ako upratovačky, predávať do trafík a podobne. Nad živnosťou a inými blbostami by som nerozmýšľala. Niesi pravdepodobne finančne na Tom tak aby si jej mohla minimálku platiť a dieťa o chvíľu pôjde do škôlky a ona bude musieť potom aj tak vymyslieť čo ďalej .