Rodičovský príspevok napísaný na manžela

14. nov 2022

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či v prípade poberania rodičovského príspevku manželom je možné uplatniť si daňový bonus na manželku, alebo sa to nejak vylučuje?
V prípade že manželka má príjem 0 a je vedená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov.
Ďakujem.

chadkroeger
14. nov 2022

daňový bonus na manželku NEEXISTUJE. 🙂

lucka_ke
14. nov 2022

je to nezdaniteľná časť na manželku a nie v tomto prípade to nie je možné, nakoľko manželka sa nestará o dieťa do 3 rokov, ani nie je vedená na úrade práce

autor
14. nov 2022

Tak teda nezdaniteľná časť základu dane? 🤐

autor
14. nov 2022

@lucka_ke Ďakujem

lucka_ke
14. nov 2022

treba sa zaevidovať na úrade práce a bude to znova možné

chadkroeger
14. nov 2022

Tu máš podmienky na uplatnenie:
Nezdaniteľnú časť základu dane na manželku si môže daňovník uplatniť iba v prípade, ak manželka (manžel) žije s daňovníkom v domácnosti a spĺňa aspoň jednu z týchto podmienok:

- starala sa o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti; za vyživované dieťa sa považuje dieťa do dovŕšenia 3, resp. 6 rokov života podľa § 3 ods. 2 zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov)
- v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie podľa zákona č.447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov
- bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie
- považuje sa za občana so zdravotným postihnutím
- považuje sa za občana s ťažkým zdravotným postihnutím

autor
14. nov 2022

Vo februári rodím a v januári bude mať staršie dieťa 3 roky. Pracovný pomer mi skončil ešte koncom roka 2019 a tým pádom nemám nárok na tú vyššiu sumu rodičovského príspevku. Preto premýšľam o poberaní RP manželom a mojom prihlásení sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Keď sa zaevidujem na úrade práce neviem ako to funguje, lebo som tam nikdy nebola prihlásená, neviem aké sú podmienky ohľadom hľadania práce a s novorodencom sa mi nebude veľmi dať behať po podpisoch a pohovoroch

chadkroeger
14. nov 2022

ved ked sa narodí nové, manzel na NČZD na manželku už bude mať nárok.

lucka_ke
14. nov 2022

ale muž by musel ísť najskôr na materskú a až potom by mal vyšší RP... a ak on bude poberať RP ty sa nemôžeš na to isté dieťa prihlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, čiže jedine úrad práce, aby za teba platili zdravotku, alebo ostať na RP

autor
14. nov 2022

@lucka_ke Tak som myslela, že ja na staršie dieťa prihlásená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a manžel RP na bábätko. Aha čiže najskôr by musel ísť na materskú, to som si neuvedomila, že je podmienkou
@chadkroeger
Ďakujem vám za rady baby, musím si to premyslieť

lucka_ke
14. nov 2022

a s bábätkom môže ísť muž najskôr po 6 týždňoch po narodení

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
14. nov 2022

@mamula20 tam sa môžu uplatniť tie dva týždne, že? Do 6 týždňov po narodení

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucka_ke
14. nov 2022

ja hovorím o materskej otca

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veronikaszabova
14. nov 2022

@mamula20 ty pises o insom. Lucka jej radi ohladom materskej dovolenky. To je nieco uplne ine

autor
14. nov 2022

@lucka_ke áno, áno rozumiem že to sú dve rozdielne veci, toto je tá novinka od novembra

slavkadi
14. nov 2022

Ak máš príjem 0 a dieťa do troch rokov splnas podmienky a manžel si na teba moze uplatniť NCZD na celý rok. Je jedno či poberá rodicak manžel alebo ty, rodičia ste obaja, obaja sa staráte o dieťa. Také vyjadrenie som dostala z fin.spravy keď sme riešili podobný prípad.