Chcem sa opýtať ......Niekde som čítala davnejsie, ze rodicovsky prispevok je dobrovolny prispevok a nie je povinny...Co je na tom pravdy?...
@veronikaszabova Na strednej sa to vola rodicovsky prispevok...Rada rodicov schvalila vysku rodicovskeho prispevku na skolsky rok 2020/2021 do fondu Rady rodicov.......
je to dobrovolené ale potom to škola pekne vie aj osladit, napr ,nedovolia ist do učebni atd alebo skrinku dietatu nedaju riešenie je potom inšpekcia ale potom kym pride, kym niečo atd je pol rok preč
ano výpalne je v každej škole, škôlke
@sara07 ucebne a skrinky nemaju absolutne ze nic so ZRPŠ.
@viera ano, je to dobrovolne. A dieta, ktoreho rodicia nezaplatia, nie je nijako vyclenene z diania v skole.
U nas na skole je cca 10% deti, ktorych rodicia to neplatia.
@veronikaszabova Jedine ze by tie skrinky boli kupene z prostriedkov rady rodicov. 😳
@veronikaszabova to si na omyle, keďže z toho prispevku sa dopláca napr.na výlet,kino,divadlo preco by sa malo doplacat na vsetkych,ked nieko neplatí?
@viera a to koľko vám schválili??? Ze sa to nedá zaplatiť..
@veronikaszabova nemajú ale školy tak robia že tymto "šikanuju" rodičov aby zaplatili , to je reálne z praxe
@79viktoria79 nie toto sa platí z kulturneho poukazu od štátu ktory je vo vyške 30€, väčšinou si ho nechaju školy a riešia tieto doplatky kulturne
zrpš ide doslova pre školu
@veronikaszabova tak to máte dobre, u nás v štátnej robia iny cirkus z toho, ako tlak učitelky pred celou triedou že ešte nezaplatili a podobne čo píšem
a pritom napr na malovanie chcu aby sme sa tiež skladali, čo teda tomuto fakt nerozumiem lebo toto má mat v režii zriadovatel a ten následne dat škole prachy, ale ten nedáva všetko čo má davat, preto školy ano nemaju prachy
@79viktoria79 nie, nie som na ziadnom omyle - som v ZRPŠ a v Rade skoly.
@viera ja som v rodicovskej rade a ver tomu, ze vsetky peniazky sa vratia spat do skoly a detom, vedie sa podrobne uctovnictvo, z penazi prispievame najma na vybavenie odbornych ucebni, interaktivne tabule, specialne pristroje do labakov, ktore si inak skola nemoze dovolit, na odmeny v sutaziach, mikulasske balicky (dostanu aj deti rodicov, ktori neprispievaju), prispevky na dopravu ak sa niekam ide atd. atd.
Ak ta zaujima kam idu vase peniazky, urcite bude rada rodicov ochotna poskytnut zoznam vydavkov
@nelca84 presne tak aj my - len niektorym to nevysvetlis.
@veronikaszabova ja osobne nebudem nikoho presviedcat aby zaplatil prispevok do zrps, len ma fascinuje, ako si niektori myslia, ze za tie peniaze chodime asi na dovolenku alebo co 🤦♀️
@nelca84 keby vedeli, ake podrobne uctovnictvo sa musi viest.
My tiez nikoho nepresviedcame - mame spojenu skolu a skolku - na konci septembra sa da papierik do skrinky s cislom uctu, sumou, atď ... a je na uvazeni rodica, ci zaplati.
Vzdy mame tak 10% nezaplatenych. Deti je 700
@nelca84 ja toto viem že to ide na chod školy , že nik si nekupuje welnes alebo lak na nechty
ale toto všetko čo píšeš vybavenie učební, malovanie, upratovacie prostriedky, lavice, vybavenie školy má predsa platit zriadovatel, čiže mesto
ale tie na to kašlu šak škola nech vydriape prachy od rodičov a pritom mesto iné prachy na hovädiny dáva a veci o ktoré kolkokrát ani nestoja ludia pre 10 ludi čo tam pridu to ano treba , nie su naučené hospodarnost a na škrty
stále je však vytiahnite prachy od rodičov
@veronikaszabova tak toto beriem , je dobrovolné férové , mám na to svoj názor , ako prispela by som ale nie vo vyške ako máme napr vyrubané my
kulturny, vzdelavaci poukaz len podpisujem ostava škole, na mikulaša sa zbierame napr u nás a aj tak platime zrpš 30€ škola aj škôlka+ triedny mesačny fond + škôlka ešte poplatok mesačny zriadovatelovi
čiže ked to zrataš veget život
@sara07 samozrejme, že zriadovatel zabezpečuje čo je potrebné, resp. jeho povinnosťou, zo zrps idú peniažky na tzv. nadštandard, na niečo navyše, čo napr. iná škola nemá. Vieš, vývoj ide veľmi dopredu a samozrejme, že mesto nemá hneď na všetko peniaze a pre všetky školy v pôsobnosti. Vždy prehodnotíme požiadavky jednotlivých učiteľov na nové, moderné pomôcky a podľa možností zakúpime. Ale ako hovorím, keď nechceš dať, nikto ťa nemôže nútiť.
@nelca84 s týmto nesúhlasim, celkovo sa vie že mestá škrtajú výdavky na školy / na škôlky , aj ked dostanú od štátu prachy tak ich nedaju do centa, lebo len čast sú povinný zo zákona dať , určitu čast vôbec nemusia a to vo velkom využívajú
platíme dane a tvrdia že aj pre toto , ale prečo by rodič mal ešte aj pomôcky na udajny nadštandart platit, aky nadštandart ved to má byt psia povinost aby to kupil, však to nie su jednorázovky
zrpš má byt dobrovolné doslova bez pevnej sumy
skus si prečitat napr tento blog tam je financovanie super vysvetlené ako to vlastne je
https://dennikn.sk/blog/1533738/ake-drahe-su-na...
Ano, je to dobrovolne. Ja to neplatim detom v skole. Z toho sa u nas hlavne plati ked by tvoje dieta sutazilo v niecom a postupila by do ineho kola a pod.
Zvlast sa plati do triedneho fondu ako u nas napr. 10 eur na cely skolsky rok. Z toho sa platia papiere, mikulas, posedenie detom a pod.
Ked idu deti na vylet, exkurzie...rodic to musi uhradit zvlast...,lebo na nasej skole sa to zo ZRPS neplati.
U nas ZRPS je 20 eur aspon min.rok to tak bolo.
@sara07 nechapes?
Ak posles menej, dajme tomu 20€ na dieta, nikto ti hlavu neutrhne. Ak posles 0€, tak je to len a len na tebe.
Poplatok ZRPŠ nie je povinny. Neplat ho, ked nechces.
@veronikaszabova ja to chápem že je to dobrovolne
ty nerozumieš že tu su iné vypalné praktiky v našom meste u nás je to dobrovolne nasilu
nebude mi dieta zhadzovat pred celou triedou že kedy zrpš zaplatime a podobne dristy, alebo čo mala kamoška že nemohlo použivat skrinku na veci prezlečenie lebo zrpš neplatili
u nás je pevne dana vopred suma a nikto sa nebaví a zaplatit sa musí do konca septembra , a všetci to vzdali a platia u nás sme tu tak daleko nedošli
u nás sa ešte aj do škôlky okrem zrpš, poplatku, stravy, tr.fondu , 2% nosi toalet papier, mydlo, vreckovky, utierky na ruky ... a si rád že vôbec máš dieta v škôlke , tak to dáš pofrfleš si , a to čo počuvame že 2% sem to je vkuse treba treba treba
nehovoriac že ak povieš že dávaš inemu dietatu alebo združeniu tak hned ale to je na tuto triedu a blabla a už to jede
@sara07 : V ktorom meste mate taketo praktiky, ak sa mozem opytat ?
@sandrika1986 tak by som zasla za zriadovatelom a riesila s nim.
@viera myslis ZRPŠ?
Ano, je to dobrovolny prispevok