Dobry chcela by som sa opytat .Som na materskej a od noveho roku idem na rodicovsky prispevok a malym. Ma pol roka.Ale mam este aj dcerku , ona bude mat 2 vo februari a jedna znama mi povedala ze by som mala dostavat rodicovsky prispevok na obe deti tak ci mi niekto nieco k tomu nevie poradit. Dakujem krasne za odpovede.
@lili777 ahoj,ja som tiež na rodičovskom s dvoma a nedá sa vybrať s ktorým budeš na rodičovskom...pri narodení mladšieho mi pozastavili rodičovský pretože som bola na materskej,čo sa ráta ako pracovný príjem..a vtedy nemáš nárok na žiadny príspevok...keď skončila materská išla som s vypísaným papierom žiadať o rodičovský príspevok pre mladšieho,ale že NIE...až keď mi skončí rodičovský pre staršieho chlapca...takže nabudúci rok znova vybavujem...zlatý systém 😠
dakujem vam za odpovede.....🙂
@trnka77 to sa čudujem, lebo mne keď sa narodila pred rokom malá, tak som si mohla vybrať. Ale mne nevychádzal nárok na materskú, lebo počas prvej RD mi skončil prac. pomer a nenastúpila som v ochrannej lehote. Takže som mala nárok len na rod. príspevok a mohla som si vybrať na koho ho chcem poberať. Čo mi bolo výhodou, lebo na ňu som dostala ešte 256 eur, ktoré poberám doteraz a na staršieho by tú sumu mohla mať len do min. januára, čiže ešte mesiac po narodení dcérky. Ale po poberaní normálnej materskej je rod. príspevok potom logicky na to dieťa mladšie. V každom prípade, závisí od presnej situácie každej mamičky.
Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí. V druhom z nich je samostatná kapitola venovaná rodičovskému príspevku.
Tu sú linky na vyššie spomenuté články:
@luckabj82 No ja som doma tiež s dvoma a rodičák dostávam na jedného. Môžeš si určiť na ktorého. Takže asi logicky na mladšie, aby si nemusela to potom prehlasovať. Na staršieho nedostaneš nič. Aspoň teraz je to takto