Rodičovský príspevok na 2 deti. Ako je to?

smolicka5
10. okt 2011

Nevie mi niekto poradit ako je to s poberanim rodicovskeho prispevku ked mam 2rocne dieta a za par tyzdnov sa mi ma narodit druhe babatko?? Mam narok na nejake dalsie peniazky alebo nie?? Viem, ze dostanem porodne, ale to je vsetko?? Ci mam narok na este nieco?

martinka1981
10. okt 2011

@smolicka5 no každopadne pojdeš teraz na matersku,už by si si to mala asi aj vybaviť,chodi sa 6 t pred porodom. Rodičovsky si pojdeš dať pozastaviť.Na prve nebudeš dostavať nič ina rodinne pridavky. ked ti skonči druha materska tak zas dostaneš rodičovsky ale iba na to druhe dieťatko.
Takže šup šup za gynekologom,mal ti už vypisať papier na matersku!

smolicka5
autor
10. okt 2011

@martinka1981 a neda sa to vybavit nejak tak ze by som dostavala na obe deticky peniazky naraz??

zuzana76
10. okt 2011

@smolicka5 myslis rodicak na dve deti? nie to sa neda, ale na to starsie dieta mas narok este na prispevok za starostlivost do 3 rokov veku dietata, co cini 40 eur, teda dostanes najskor matersku za mladsie dieta, neskor po skonceni materskej iba rodicovsky - 190 eur plus pridavky na obe deti plus za starsie dieta este tych 40 eur

zuzana76
10. okt 2011

@smolicka5 matersku by si uz mala dostavat, ak si bola zamestnana pred narodenim starsieho dietata aspon 270 dni, respektive DNP - dobrovolne nemocensky poistena tiez 270 dni, ak nie, tak dostavas tusim stale len tych 190 eur

martinka1981
10. okt 2011

@zuzana76 ja ked som sa na UPSVaR pytala či nedostanem niečo na staršie tak mi povedali že nie 😠 😠

zuzana76
10. okt 2011

@martinka1981 tak vies, aj mne tak povedali, potom som isla za znamou, ja som k nej podla priezviska nepatrila a ta mi povedala na co vsetko mam narok, takze aj tetuse na UPSVaR su mnohe neinformovane a ta " moja" ku ktorej som patrila, ked som jej to spomenula,ze na to ma narok, tak len povedala- ze ja som take este neriesila, tak neviem- a potom telefonovala inj kolegyni a ta jej to zrejme tiez povedala, ze taka moznost je, takze tam urcite skoc, mas na to narok, myslim, ze to sa nemenilo, fakt uz neviem, lebo mna sa to tykalo pred rokom.

zuzana76
10. okt 2011
zuzana76
10. okt 2011

b) 41,10 eura, ak starostlivosť o dieťa zabezpečuje iná fyzická osoba (starý rodič...) a nevypláca sa jej rodičovský príspevok alebo rodič, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť a nezabezpečí starostlivosť o dieťa inak

smolicka5
autor
18. okt 2011

@zuzana76 no ja som sa bola vcera pytat a mi povedali ze nemam na nic narok tak vyskusam si vytlacit nejake paragrafy a s tym sa asi pojdem na nimi hadat lebo nie je normalne ze ciganky poberaju peniaze za kazde dieta... aj ked nie vela ale aspon nieco.. a ja nemam narok na nic... ved zo 190e sa neda vyzit

zuzana76
18. okt 2011

@smolicka5 drzim palce a daj potom vediet, inak je tu jedna baba - gapa a ta radi v takychto otazkach, tak jej skus napisat

maznacik007
18. okt 2011

v prvom rade nez zacnes urazat vsetkych naokolo tak si zisti aky je realny pravny narok na davky /podotykam ze je jednotny ci si biela, cierna ci bodkovana/

su dve moznosti bud mas narok na materske.. to znamena ze si pred prvou materskou pracovala a tvoj pracovny pomer stale trva... potom sa ti v 36 tt ukonci RD na syna a ty budes dostavat materske ktore sa bude pocitat z tvojho predpokladaneho prijmu ... resp. z prijmu ktory si mala pred nastupom na prvu matersku... narok na materske ti moze vzniknut aj ak si si platitla DNP min. 270 dni vtedy ma po dobu 6 tyzdnov narok aj na tych 41 EUR na starsieho syna....

druha moznost je ze defacto nezamestnana a neplatila si si DNP a potom to je tak ze budes do porodu poberat tych 190 Eur a po porode tiez az do dovrsenia 3 rokov veku druheho dietata...

rodicovsky pripsevok je urceny rodicovi a nezohladnuje pocet deti do 3 rokov... tak to bolo vzdy ... a ono existuje aj termin planovane rodicovstvo a ked chce niekto poberat viac peniazkov tak si musi pre otehotnenim zacat platit DNP alebo si to naplanovat az po 3 roku veku prveho dietata....
ono taketo veci sa oplati si zvazit dopredu... ci uzivime svoje deti ... este predtym nez sa rozhodneme ich pocat

zakladna otazka ale je ze ci ti narok na materske vznikne vobec... si stale vedena u zamestnavatela resp. platila si si DNP?

zuzana76
18. okt 2011

@maznacik007 samozrejme, ze si musi zistit, ci ma realne narok, ale vidis, ja som narok mala a nebyt toho, ze by som isla do inych dveri, k mojej znamej, ktora bola problemu znala, tak by som o tych 41 eur prisla na tych 6 tyzdnov, takze clovek musi byt dnes dost obozretny, pretoze, dnes nemas istotu, mozes mat podla zakona na nieco narok , ale ked tam sedi nejaky zadubeny, problemu neznaly clovek a ty sa tiez nevyznas, tak nepochodis a vlastne prides o to, co ti podla zakona patri. A netusim, ci sa nieco take da vybavit aj spatne, asi nie.

maznacik007
18. okt 2011

@zuzana76 osobne mam pocit ze tato mamicka nema narok na materske a tak sa jej tych 41 EUR ani tykat nebude...

a to je zakladna otazka na ktoru tu zatial nemame odpoved ci bola pred nastupom na prvu matersku zamestnana a ci jej prac. pomer stale trva
alebo ci si platila DNP do soc. poistovne min. 270 dni...

ale zakladna otazka aj tak bola ci bude poberat RP podla poctu deti ... a to sa teda neda... za ziadnych podmienok... lebo RP je vizazany na rodica a neda sa to ani tak ze s jednym dietatom bude jeden rodic na RD a sdruhy iny.. aj tak je narok len na jeden RP....

zuzana76
18. okt 2011

no ved to som jej napisala na zaciatku