Rodičovský príspevok mi končí o 3 dni. Na čo mám nárok?

20. máj 2024

ahojte teraz mi konci rodicovsky prispevok, otec spominal ze mam narok na socialnu davku, zivotne minimum cez 400 eur, je to pravda?

pribinak
20. máj 2024

Výživné na dieťa máš? Teda ak je otec zapísaný v rodnom liste

Byvas sama? Alebo s kým? To všetko má vplyv na to akú dávku dostaneš …

Nechystas sa spat do prace?

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
20. máj 2024

@pribinak ano dostavam vyzivne, sme partneri s dietatom, byvame spolu v podnje,nie sme manzelia, on robi z domu a chodi popri tom opatrovat a ja mozem robit len z domu z nemenovanych dovodov

aiv
20. máj 2024

Tak, keď nechceš ist do prace tak tvoj príjem bude 0€

sisa_s
20. máj 2024

Zivotne minimum je suma, pod ktoru ked sa dostanu posudzovane osoby, dostanu hmotnu nudzu...ziadnych 400e nedostanes

zuzinabila
20. máj 2024

Davka v hmotnej nudzi sa posudzuje podla viacerych podmienok,posudzuju sa clenovia domacnosti atd.takze smer Urad prace a spytat sa.nie je na to automaticky narok z dovodu,ze ti skoncil RP

pribinak
20. máj 2024

No obávam sa, že keďže žiješ s partnerom v jednej domácnosti, budete spoločne posudzovaní a nemáš nárok na hmotnú núdzu

egonsk
20. máj 2024

na co mas narok? no predsa na pracu za placu. Napni hrud a hor sa do toho, prace je habadej 😉

domka222
20. máj 2024

To si sa aj skoro zobudila. Ako píšu, budeš posudzovaná s tým, s kým bývaš v spoločnej domácnosti. Bývate spolu a on ti dáva výživné? A čo vieš robiť, keď hľadáš prácu z domu?

jaga18
20. máj 2024

Máš nárok na rodinné prídavky to je až sa nemýlim 60e a keď budeš pracovať, tak aj na daňový bonus na dieťa. Žiadnych 400e. Keď žiješ s partnerom, potrebuješ od neho potvrdenie o príjme. Ale keď on pracuje, nie je šanca na sociálnu dávku.

bublinka1426
20. máj 2024

toto uz nie je vazne myslene :D

a co chces ''zlate holuby do huby ''?

tak partner s ktorym zdielas domacnost, ti este dava aj vyzivne a ma dve prace?
a ty z nemenovanych dovodov nemozes ist normalne pracovat a cakas ze stat ti da HN za 400 euro? a nemas pocit ze mas statu priznat ze mas zdielanu domacnost kde mas partnera co ma dve prace? lebo klamat by si uradom nemala. a ked ma partner dve prace, pochybujem, ze trete biedu.

klamat sa nema. a z akeho dovodu ti plati vyzivne, ked ste partneri?
mala si asi na mysli ze prispieva spolocne na byvanie a stravu a dieta, ze?

jaga18
20. máj 2024

@bublinka1426 no poprieť sa jej to na úrade nepodarí. Bude potrebovať nájomnú zmluvu, na nej pochybujem, že figuruje sama s dieťaťom. Alebo povie, že býva u rodičov a budú ju posudzovať s rodičmi, až má u nich TP. Ono to len tak neo*ebe. To by sa takto mnohým sveta žilo...

melanta
20. máj 2024

Ak môžeš robiť iba z domu, tak pracuj z domu. Predpokladám, že ak chceš robiť z domu, tak pred dieťaťom si nadobudla dostatočné zručnosti na to, aby o teba zamestnávatelia mali záujem v rámci full remote. Ja také pozície občas ponúkam, nie je problém takú prácu nájsť s potrebnými zručnosťami. Ak žiješ s partnerom a ten má príjem, určite nebudeš mať nárok na hmotnú núdzu. Živiť srba a dieťa si povinná zabezpečiť si sama. Úloha štátu skončila.

januska12323
20. máj 2024

Pri akejkoľvek dávke budeš posudzovaná spolu s partnerom a keďže má dve práce určite to prekročíte. Takže máš nárok na prídavky a to je všetko.

mamina7070
20. máj 2024

mas narok len na pridavok na dieta a vyzivne od otca dietata

ak si pred RD pracovala a tvoj pracovny pomer trva tak este na 6 mesiacov podporu

lonely66
20. máj 2024

máš nárok ísť pracovať. dávku v hmotnej núdzi nedostaneš. žiješ s otcom dieťaťa, ktorý zarába. ostatné ti napísali baby vyššie

30majka71
20. máj 2024

@jaga18 no tak to teda neviem ako pedantne sú panie na úrade.... Máme v rodine jednu, žije u rodičov, s priateľom, ten má prácu, ona chodí na brigády, ale iba do ruky. Dostáva hmotnú núdzu. Rodičia sú normálne zamestnaný, dokonca s nimi býva ešte aj syn, ktorý pracuje a priateľ tiež. A predsa dostala dávku...

kikulienkadd
20. máj 2024

Ahoj, máš nárok ostať doma ako matka,ktorá sa stará o dieťa do 6 rokov. Štát za teba bude platiť zdravotné poistenie. Ale dostávať okrem prídavkov na dieťa ako písali ženy vyššie, nebudeš nič. Veď to by potom žiadna žena nechcela pracovať, nie?

zojanka
20. máj 2024

@30majka71 to nieje o tom aké pedantné sú panie na úrade, ale tým že hmotná núdza sa posudzuje úplne inak ako tu písali ženy 🙂 Pokiaľ má žiadateľ určitý vek, ukončenú školu atď.. tak sa už neposudzuje s rodičmi ani keď s nimi žije. A ani frajer sa neposudzuje.

9lf9
20. máj 2024

@30majka71 ved ak nema s priatelom dietat tak su si nic cudzi ludia z pohladu zakona a nie su spolu posudzovani, ak ma nad 25r tak je vylucena z okruhu rodicov a posudzovana je sama a kedze je prijem na ruku tj. na cierno ako ma urad o prijme vediet?

joesvk
20. máj 2024

Choď na úrad práce. Ak si predtým dostatočne dlho pracovala-pol roka budeš dostávať aj podporu. Tak aj nájdeš rýchlejšie prácu-hoci aj prácu z domu.

nikaeli
20. máj 2024

aké výživné dostávaš, keď žiješ s partnerom? či on nie je otcom tvojho dieťaťa? ak môžeš robiť len z domu, tak rob aspoň tak. Vždy lepšie ako nič, či?

30majka71
20. máj 2024

@9lf9 práveže má s ním dieťa

zuzanaete
20. máj 2024

Neplietol si to otec s rodicovskym v pripade, ze dieta nie je prijate do skolky? Aj ked toto sa ta teraz netyka. Mozno od septembra.

birdincage
20. máj 2024

Budúci mesiac ti príde posledný rodičák a potom tvoj príjem bude rovných 0€ pokiaľ nepôjdeš do práce.
Ja som sa v tejto situácii momentálne ocitla (nie dobrovoľne) ale našťastie sa do práce vrátiť môžem keď pôjde moje dieťa do škôlky 🙏🏼😊

9lf9
20. máj 2024

@30majka71 tak potom jedine, ze ma dieta zverene do starostlivosti a urcene vyzivne/ pripadne nie je zapisany v RL alebo on nerobi oficialne lebo inak by poberat nemohla, lebo by im to nevyslo, pripadne ma ciastocny uvazok alebo dohodou s nizkym prijmom.

barus26
20. máj 2024

žasnem čo by ste niektoré ešte nechceli. Jasne, skončí ti rodicak tak automaticky si požiadaš o 400€ a budeš takto žiť celý život. Však načo chodiť do roboty 🤷‍♀️

lalenka33
20. máj 2024

Máš nárok ísť do práce alebo na úrad práce, kde možno dostaneš maximálne dávku v hmotnej núdzi, ktorú si ale budeš musieť neskôr odrobiť . Otec nech sa zobudí, že ti len tak bude niekto platiť životne minimum a ty budeš sedieť doma na riti a partner robiť v 2 robotách a ešte ti aj akože platiť výživné. A ani neskúšaj odrbať úrad a vybaviť si príspevok na bývanie lebo ho budeš vracať.

rusalinka
21. máj 2024

Hej hej my čo chodíme do práce sa ti poskladáme... 400 je málo, aspoň 800 si pýtaj.

callisia
21. máj 2024

Na čo máš nárok? No na PRÁCU predsa. A za ňu máš nárok na VÝPLATU. O tom si ešte nepočula? 🙄