Rodičovský príspevok + materská

15. nov 2021

Ahojte, mám ročné dievčatko a čakám bábätko. Som stále zamestnaná. Budem poberať na dievčatko naďalej rodičovský a na bábätko materskú?
Pokiaľ nie, dá sa dať niečo na manžela, ideálne aby mohol chodiť stále do práce?
Ďakujem za odpoveď.

martina1201
15. nov 2021

Nemôžeš súbežne poberať materskú a rodičovsky. Manžel môže ísť na materskú ale nejde to automaticky a ak sa nemýlim schváliť mu ju musí zamestnávateľ. A ak sa nemýlim nemôže ďalej pracovať na rovnakom pracovnom mieste ako mal pred odchodom na materskú.....

natalienka12
16. nov 2021

Autorka: manzel moze ist na matersku, ale pracovat musi na inu zmluvu, nie tu, z ktorej berie matersku, ty rodicak subezne poberat nemozes, musis si ho dat odnat. To takto nefunguje, ze beriem davky na tolko deti, kolko mam.

elisse247
16. nov 2021

Ako píšu hore ešte by som dodala že už je možné aby ste boli obaja na materskej čiže manžel do troch rokov života dieťaťa môže poberať na pol roka materskú. To znamená že manžel môže byť na materskej so starším dieťaťom a vy s novonarodeným.

hruska91
16. nov 2021

Môžeš brat súbežne 2 materské (jednu manžel jednu ty každý na iné dieťa) no materská + rodicak (aj keď na iné dieťa alebo iná osoba) a rodicak + rodicak sa nedá brat súbežne

dadulamamula
17. nov 2021

Súbežne poberať materskú a rodičovský nemôže, ale ak máte možnosť ze môže ísť muž na materskú a vychádza mu dobrý priemer môže o to požiadať, s tým, že vy budete vedená na zdravotnej ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov ale aj o to musíte požiadať. Pocas MD by nemal pracovať, v tej práci, odkiaľ čerpá rsp odkiaľ mu vyratali MD.. Čiže môže pracovať inde, takže áno môže, ale nemalo by to dieťa na ktoré poberá MD chodiť do škôlky.
Ešte jedna rada, ak pôjde muž na MD, tebe zanikne príjem.. Ale ak by si chcela mať ešte o jeden mesiac nárok na rd, tak nech muž nastúpi nie (dám príklad) od 1.12. Ale až od 2.12. - tak ti vyplatila ešte cely rodičovský príspevok. MD mu príde až nejak koncom mesiaca.. Oni majú čas na rozhodnutie 60 dní,, takže viem aké nervy sme mali my keď sme čakali na materskú a ona nikde. Takže taka mala rada. Nech sa páči. Ale treba to zvážiť ci sa to oplatí viac.