Rodičovský príspevok, koniec dohody a OČR

petranka3
8. sep 2021

Ahojte,

som v zvláštnej situácií. Už tretí deň to riešim s úradmi osobne i telefonicky a zatiaľ som sa k čisto jasnej odpovedi nedostala.
V novembri 2020 mi skončila materská a ja som išla pracovať na polovičný úväzok k svojmu zamestnávateľovi - na dohodu. V čase práce som mala k malej stráženie. Keďže už nemám k malej koho dať a do jasiel ju dať nechcem, v auguste 2021 mi skončila dohoda. Zamestnávateľ povedal, že si mám požiadať o OČR. Išla som na sociálku, v našom meste o tom pani veľa nevedela, ale nakoniec jej kolegyňa povedala, že na to mám nárok a mám si podať žiadosť. Vraj mi bude vyplácaná aj OČR aj rodičovský príspevok, čo mi následne ďalšia pani vyvrátila.
Tak som išla na úrad práce, kde mi pani povedala, že si o to môžem požiadať, nakoľko som bola nemocensky poistená a do troch rokov úrad práce a sociálka vzájomné dávky nekontrolujú. Pre istotu som ešte volala na centrálu sociálnej poisťovne, kde mi bolo povedané, že si o tom môžem požiadať. Či sa to vylučuje s rodičákom však nevedela.

Na nasledujúce otázky som však nedostala odpoveď:

- z ktorého prijmú mi OČR budú počítať? Z dohody alebo z predošlej zmluvy, ktorá ešte stále trvá?
- budem môcť poberať rodičovský príspevok aj OČR?
- bude mať OČR vplyv na moju druhú materskú, za predpokladu, že sa nám ďalšie bábätko podarí do troch rokov?

Ďakujem ak sa ozve niekto, kto bol v podobnej situácií a zažil si to aj v praxi. 🙂

petranka3
autor
8. sep 2021

akt.: mám na mysli pandemickú očr

sasa1310
8. sep 2021

@petranka3 no ak nie si zamestnaná, tak očr mať nemôžeš. a okrem toho pandemická očr bola na deti, ktoré navštevovali školské zariadenie, ktoré počas pandémie boli zatvorené.

petranka3
autor
8. sep 2021

@sasa1310 ak som to podala v ochrannej lehote? A pandemicku OČR môžeš brat aj na deti do 3 rokov ktoré nechce umiestniť do jaslí - to mám potvrdené aj zo sociálky

mogaa
9. sep 2021

@petranka3 to je hlúposť, jasiel sa to netýka....ako môžeš súbežne dostávať RP a pandemickú OČR? dobrá blbosť....

natalienka12
9. sep 2021

@petranka3 Tak ja som pravnik a odpoviem ti na 100%. Kedze tvoje dieta nema este 3 roky, ty sa vratis na RD a poberas rodicovsky prispevok. Mozes subezne aj OCR ak si nastupila v ochrannej lehote, ale len klasicku OCR z dovodu choroby dietata. Na pandemicku OCR narok nemas.

petranka3
autor
9. sep 2021

@natalienka12 ďakujem pekne za odpoved. Toto boli info ktoré som mala od úradov a chcela som si to overiť.

ciernabrigita
9. sep 2021

@natalienka12 súhlasím

jana005
9. sep 2021

@petranka3 ja som tak vedela, že na pandemicku OCR máš nárok, ak dieťa nechodí do škôlky.
Žiadne jasle. Čiže keď dieťa dovŕši tri roky, a nikdy nechodilo do škôlky, tak môžeš poberať pandemicku OCR. Písal o tom Mihal

jaja1308
18. sep 2021

Dobrý deň ja mam niečo podobné ku dňu 31.7.2021 som dostala výpoveď.maly mi dovŕšil 3 roky 13.augusta.vyplateny mi za august bol rodičak a na sociálke mi kázali si poziadat o OČr v ochrannej lehote po výpovedi.domov mi prišlo vyrozumenie že očrku mam schválenú aj suma napísaná na deň ale žiadna ocrka vyplatená mi ešte nedošla.tak neviem ci mi ju ešte vyplatia alebo čo teraz za august?

danusa63
18. sep 2021

@petranka3 máš nárok aj na pandemicku OCR aj na RP ale iba v tom prípade ak máš dieťa do troch rokov, ktoré nikdy nebolo zapísané ani v jasliach ani v škôlke.

danusa63
18. sep 2021
jaja1308
18. sep 2021

@danusa63 no v auguste ešte nebol až teraz od septembra je zahlaseny v škôlke. Takže za august mi očrka prost mala ?

danusa63
18. sep 2021

@jaja1308 myslím si že áno.

jaja1308
18. sep 2021

@danusa63 tak ja skúsim ešte pondelok zasa zavolať na socialku že prečo mi nič neprišlo lebo neviem aké majú vyplatne termíny tam tak som tento týždeň nevolala ale ďakujem za odpoveď

petranka3
autor
19. sep 2021

@danusa63 ďakujem pekne za odpoved, to je presne môj prípad. Tuto info mi potvrdili pred časom aj na sociálke. Tak uvidím či mi príde v októbri OČR naozaj 🙂

petranka3
autor
19. sep 2021

@jaja1308 kedy ste podavali žiadosť a aký dátum ste tam uviedli, viete? 🙂

jaja1308
19. sep 2021

@petranka3 4.8.na pobočke a potom ešte elektronický 17.8.lebo že im to neprišlo a rozhodnutie mi prišlo 27.8.o schválení ocrky za august

petranka3
autor
20. sep 2021

@jaja1308 dávali ste aj to cestné vyhlásenie? Mne neprišlo žiadne potvrdenie ale to niekomu nechodí alebo pod dvoch mesiacoch :D čiže ja uvidím len v októbri či príde či nie, ale malo by

jaja1308
20. sep 2021

@petranka3 dneska som tam volala ze to mam pozastavené lebo som skoro poslala cestné vyhlásenie zevraj mi volali ale nevolal mi nikto tak mi preto nič neprišlo

petranka3
autor
20. sep 2021

@jaja1308 držím Vám palce nech sa to čím skôr vyrieši vo vašu spokojnosť

jaja1308
20. sep 2021

@petranka3 ďakujem no uvidím