Ahojte,
som v zvláštnej situácií. Už tretí deň to riešim s úradmi osobne i telefonicky a zatiaľ som sa k čisto jasnej odpovedi nedostala.
V novembri 2020 mi skončila materská a ja som išla pracovať na polovičný úväzok k svojmu zamestnávateľovi - na dohodu. V čase práce som mala k malej stráženie. Keďže už nemám k malej koho dať a do jasiel ju dať nechcem, v auguste 2021 mi skončila dohoda. Zamestnávateľ povedal, že si mám požiadať o OČR. Išla som na sociálku, v našom meste o tom pani veľa nevedela, ale nakoniec jej kolegyňa povedala, že na to mám nárok a mám si podať žiadosť. Vraj mi bude vyplácaná aj OČR aj rodičovský príspevok, čo mi následne ďalšia pani vyvrátila.
Tak som išla na úrad práce, kde mi pani povedala, že si o to môžem požiadať, nakoľko som bola nemocensky poistená a do troch rokov úrad práce a sociálka vzájomné dávky nekontrolujú. Pre istotu som ešte volala na centrálu sociálnej poisťovne, kde mi bolo povedané, že si o tom môžem požiadať. Či sa to vylučuje s rodičákom však nevedela.
Na nasledujúce otázky som však nedostala odpoveď:
- z ktorého prijmú mi OČR budú počítať? Z dohody alebo z predošlej zmluvy, ktorá ešte stále trvá?
- budem môcť poberať rodičovský príspevok aj OČR?
- bude mať OČR vplyv na moju druhú materskú, za predpokladu, že sa nám ďalšie bábätko podarí do troch rokov?
Ďakujem ak sa ozve niekto, kto bol v podobnej situácií a zažil si to aj v praxi. 🙂
@petranka3 Tak ja som pravnik a odpoviem ti na 100%. Kedze tvoje dieta nema este 3 roky, ty sa vratis na RD a poberas rodicovsky prispevok. Mozes subezne aj OCR ak si nastupila v ochrannej lehote, ale len klasicku OCR z dovodu choroby dietata. Na pandemicku OCR narok nemas.
@natalienka12 ďakujem pekne za odpoved. Toto boli info ktoré som mala od úradov a chcela som si to overiť.
@natalienka12 súhlasím
Dobrý deň ja mam niečo podobné ku dňu 31.7.2021 som dostala výpoveď.maly mi dovŕšil 3 roky 13.augusta.vyplateny mi za august bol rodičak a na sociálke mi kázali si poziadat o OČr v ochrannej lehote po výpovedi.domov mi prišlo vyrozumenie že očrku mam schválenú aj suma napísaná na deň ale žiadna ocrka vyplatená mi ešte nedošla.tak neviem ci mi ju ešte vyplatia alebo čo teraz za august?
@petranka3 viac sa dočítas v článku https://uzitocna.pravda.sk/peniaze/clanok/58035...
akt.: mám na mysli pandemickú očr