Ahojte, chcem s aopytat, ci by mi niekto vedel poradit. Dostala som vypoved z roboty, ked mi syn dovrsil 3 roky. Isla som na podporu, a nezobrali mi ho statnej skolky. Ale, nechcem prist ani o podporu, kedze mam dobru. Zaroven nechcem vsetko vycerpat, lebo co bude, este neviem.
Mozem podat ziadost o rodicovsky prispevok aj v strede septembra? Teda aby som nebola evidovana na RD od 1.9. Ale od 15.9.
Viem, ze z podpory musim vycerpat viac, ako polovicu a tak by mi to vychadzalo na 3,5 mesiaca, aby som mala narok na vyplatenie, 50% ked si najdem robotu.
Takze da sa aj takto v polke mesiaca prejst?
Nie,nemôžete podať žiadosť v strede septembra na predĺženie RD kvôli neprijatiiu,na podanie žiadosti je termín myslím,do konca augusta...
O rodicovsky prispevok nech poziada otec dietata. Bude mu vyplacany ten nizsi, ak nebol na otcovskej. A od oktobra si poziadas o zmenu na seba. Opravte ma ak sa mylim 🙂
Môžeš žiadať aj neskôr. Spätne vyplatia rodičovský do 6 mesiacov. A rozhodnutie o neprijatí nesmie byť staršie ako 12 mesiacov. Takže v pohode môžeš žiadať aj od polovice septembra. Samozrejme, nebudú ti doplácať spätne nič, keďže budeš čerpať inú dávku.
@secret.lucia áno, môžu to urobiť aj tak.
@melanta Super, a ked chcem teda od toho 15. Septembra, treba ist den pred alebo v ten den?
A do kedy chodi ten rodicovsky prispevok? Do augusta?
Mam ist aj na urad prace alebo staci iba na socialku ist?
Dakujem pekne!
@misicka31 To nie je pravda.
@melanta môžem sa opýtať?? Od 1.7 som na Upsvar. Pozerám tu najvyššiu podporu do konca roka. Zároveň mam syna, ktorého nevzali do spadovej škôlky čiže ID septembra by som mala ísť na predĺžený rodicak. Môžem docerpat podporu a potom prejsť na predĺžený rodicak?? Musím aj tak podať do konca augusta žiadosť?? Ďakujem pekne za odpoveď
@peterfeher1975 Príspevok sa poskytuje vždy na jeden školský rok, teda od 1. septembra do 31. augusta. Ak rodič napríklad v mesiaci máj 2024 požiada o prijatie dieťaťa do spádovej materskej školy a v priebehu mesiaca jún 2024 dostane negatívne rozhodnutie, môže si požiadať o predĺžený rodičovský príspevok. Nárok naň mu vzniká od 1. septembra 2024. Žiadosť o rodičovský príspevok môže rodič podať kedykoľvek počas školského roka, spätne sa môže vyplatiť za maximálne 6 mesiacov. Rozhodnutie o neprijatí do spádovej materskej školy nesmie byť staršie ako 12 mesiacov.
https://www.upsvr.gov.sk/media/medialne-spravy/...
Môžeš dočerpať podporu a prejsť potom na RP, žiadne také že musíš podať žiadosť do konca augusta, viď. vyššie. Hore niekto dal mylnú informáciu.
@peterfeher1975 Aj ja som to takto mala v plane, ale napriklad ja to budem robit tak, ze si precerpam viac ako polovicu podpory, tj do septembra, a po skonceni rodicovskeho prispevku opat idem na urad prace bud cerpat este zostavajucu podporu na tie 2 mesiace este, alebo ked sa zamestnam, aj tak mam narok na vyplatenie 50% nej podpory. Len podmienkou je vycerpat teraz viac, ako polovicu.
@misinka0611 a ked sa chcem zaevidovat v strede septembra, tak mozem ist v ten den, alebo den predtym? Teda na 15.9?
Musim ist potom aj na urad prace sa odhlasit?
Preto chcem takto, 15.9., aby som mala vycerpanych 3,5 mesiaca. Pre istotu, ak by som uz isla pracovat, aby mi mohli preplatit tych 50%.
Kebyze idem 1.10. (to uz budem 4 mesiace), tak dobre tomu chapem, za september mi ten prispevok poslu?
Mne vychádza cca 1400e mesačne podpory. Ak sa dá vycerpam radšej všetko než prísť o 50%
A niekde som čítala, že kým budeme poberat podporu tak rodicak sa nemôže ale, že spätne 6mes ho môžu vyplatiť?? Nevyznám sa v tom, len čo čítam po fórach
A mam ist aj na urad prace sa odhlasit alebo staci na socialku?