Rodičovský príspevok, keď je dieťa v škôlke

18. mar 2023

Môžem sa opýtať ak dám synčeka do škôlky skôr čiže ako 2.5 ročného na celý deň mám nárok na rodičovský príspevok alebo už nie?? Ďakujem.

pinkgirl
18. mar 2023

RP ti patrí do 3r dieťaťa a je jedno či je doma, v škôlke, jasliach, ty doma či v práci. Do 3 rokov veku dieťaťa máš nárok na poberanie RP.

danielahamar
19. mar 2023

Áno máš

mogaa
19. mar 2023

Počas RD môžeš mať dieťa na celý deň, hoci je veľmi malá pravdepodobnosť že ti 2,5ročné dieťa vezmú do škôlky.....ale ak dovŕši dieťa 3roky a budeš bez práce, nesmieš sa hlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov, lebo dieťa je nahlásené na celý deň.....

autor
19. mar 2023

@mogaa no u nás v dedine je deti malo....a poznám dedinu kam chodí iba 6 deti a prijali by oveľa viac 😉 a berú tam aj malinké detičky. Ale ešte otázočku ak dieťa už po dovŕšení 3 rokov je v škôlke mám nárok na hradenie zdravotnej aj do dôchodku až do dovrsenia 6 rokov...aspoň mne tak povedala na sociálke ale rodicak nepozerám.

danielahamar
19. mar 2023

Pozor, ak sa budeš hlásiť ako osoba starajúca sa o dieta do 6r., dieta nemôže chodiť do skolky ani na 4hodiny. Kedy môže chodiť sú iba tri možnosti, ak si na predĺžením RP zo zdravotných dôvodov a ak pracuješ a ak si sama platíš odvody, toto je oficiálne. Ale ak dieťa škôlka zoberie a nikto ta nenatrie, tak si s tým hlavu nelam. Len s ani kde nechal, že si doma a dieťa v škôlke.

mogaa
19. mar 2023

Oficiálne ak si vedená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov - nesmie byť dieťa v škôlke nahlásené na viac ako 4hodiny....ak ho tam budeš dávať na celý den a prdu ti na to(škôlka hlási deti ktoré tam chodia + je prepojená aj ZP so SP(na ZP budeš nahlásená ako osoba starajúca sa o deťa do 6rokov)tak ťa spätne zrušia ako osobu starajúcu sa o dieťa do 6rokov a budeš si hradiť zdravoku aj spätne....

danielahamar
19. mar 2023

@mogaa odkedy je zmena, že môže aspoň na 4hodky? Voľakedy sa nemohlo

danielahamar
19. mar 2023

@mogaa tak beriem späť, že nemôže, voľakedy nemohlo ani na 4hodky

veronikaszabova
19. mar 2023

@danielahamar kolko je to " volakedy "??
Syn ma skoro 14 rokov a uz vtedy to platilo.

danielahamar
19. mar 2023

@veronikaszabova 17 a 20r

zuzanockamt
19. mar 2023

@mogaa Vôbec to nie je malá pravdepodobnosť, že by vzali 2,5 ročné dieťa. Syn takto nastupoval v septembri, mal presne 2,5 a nebol jediný. Dokonca má aj mladších spolužiakov.

tramtada31
19. mar 2023

@zuzanockamt písala zrejme zo svojej skusenosti. V ba ti nevezmu kľudne aj 4 ročného. Nám nevzali ani 3 ročne dieťa, ktoré má v škôlke surodenca (malo by mat už takéto dieťa prednost)

mogaa
19. mar 2023

@zuzanockamt u nás neberú mladšie deti ako trojročné...nie sú kapacity, jednoducho idú podľa veku detí....kamarátke nevzali dokonca ani 3ročného lebo 3roky mal až 7.9., jednoducho pobrali staršie deti...

autor
19. mar 2023

@danielahamar vieš čo ja som ani nevedela že sa to dá byť doma s dieťaťom do 6 rokov .... Bola som na sociálnej poisťovni reku že dcérka už má 3 a chodí do škôlky a ja som ešte okrem toho poberala opatrovateľsky príspevok tak že si to preklopíme zo starostlivosti o dieťa na poberanie príspevku na opatrovanie tam je tiež hradené zdravotná aj do dôchodku. Ale na sociálke mi povedala že nemusím že do 6 rokov mám nárok na hradenie odvodov a VOBEC sa má nepýtala na to či dieťa chodí alebo nechodí do škôlky alebo že na koľko hodín proste nic...takže som to tak nechala...ale keď píšete takto že Max na 4 hodiny tak som vlastne nemala ani nárok...hneď v apríli sa nám narodil syn ale do apríla som kvázi nemala nárok. Len ide o to že idete sa informovať na sociálku a tam vám takto povedia nikto vás neupozorni a ja by som mala vracať peniaze??? HM nech sa nehnevaju ale hovorí sa nevedomosť neospravedlňuje ale ja som tam bola a práve preto som išla osobne a ONI mi povedali že je to ok že ďalej má vedú ako starostlivosť o dieťa do 6 rokov

tiezjedna
19. mar 2023

nerieš to... kým ťa niekto nenapráši, tak to nikoho nezaujíma. Ani sociálku.

elanor
19. mar 2023

Ano, ale v pripade, ze sa nahlasis na zdravotnej poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6 r. Inak nie. A za dalsie, ak sa tak zahlasis, dieta nesmie byt prijate do skolky na viac ako iba 4 hofiny. Cize aj v skolke musis dat oficialnu ziadost riaditelke o zmenu starostlivost z celodennej na poldennu.

elanor
19. mar 2023

@tiezjedna velmi dospely a zodpovedny nazor, len co je pravda. A ked ju niekto natre, alebo na nu pridu sami pri nahodnej kontrole, dostane pokutu, plus bude musiet vratit co za nu stat zaplatil, potom pojde od teba pytat? Lebo ved daka sliepka radila na MK strcit hlavu do piesku a tvarit sa, ze priblem neexistuje?

tiezjedna
19. mar 2023

@elanor a ja jej niekde radím, že to tak má urobiť? Tak "chytre" jej poradila úradníčka, môže ísť za ňou😉 Teraz to nezmení, jediné, čo môže urobiť je, že bude dieťa vyberať po 4 hodinách zo škôlky.

elanor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elanor
19. mar 2023

@tiezjedna @tiezjedna a toto podla teba pisal kto? Svaty Peter?
“ tiezjedna Dnes o 14:34

nerieš to... kým ťa niekto nenapráši, tak to nikoho nezaujíma. Ani sociálku.”

autor
19. mar 2023

@elanor dobre kľud ...ide len o to že ja poznám xy mamičiek ktoré sú takto doma lebo nevedia o tom že môžu dať deti do škôlky len na 4 hodiny....proste majú deti v škôlkach cely deň. Podstata je že prečo nás neupozornili na sociálnej poisťovni. Resp. Prečo mi odporúčala nepreklopit to na opatrovateľský ale nechať do 6 rokov....sama úradníčka mi vravela že to nemusím vôbec až potom po 6 roku života mám zavolať alebo sa informovať že čo ďalej. A všetky mamičky podľa mňa tiež nevedia že nemôžu byť doma. Je to smutné no je to realita. Nebudem klamať ale som z toho zhrozená. Synček bude mať teraz 3 roky a pôjdem sa informovať na sociálku a som zvedavá čo mi tam povie znova....

tiezjedna
19. mar 2023

@elanor stále nevidim, kde som jej radila… Písala som “nerieš to”. Pretože už to tak je. S tým nič nenarobí, tak nie je dôvod sa z toho rúcať.

danusa63
19. mar 2023

@autorka Ale na sociálne to oni neriešia. U nich si stále ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov. Dôležitá je zdravotna poisťovňa, mňa tam teta za okienkom 3 krát zopakovala, že dieťa iba 4 hodiny v škôlke môže byť.

tiezjedna
19. mar 2023

@autorka socka naozaj nie je podstatná. Rieši to zdravotná poisťovňa, ktorá za teba počas tejto doby odvádza ZP. Realita je taká, te námatkové kontroly nie sú, tie chodia len vyložene na udanie.

autor
19. mar 2023

@tiezjedna aha inak na ZP by ma ani vôbec nenapadlo ísť ale fakt vôbec....pretože ja ani keď som bola vedená ako opatrovateľka som nič na ZP nepriniesla rovno už som mala hradené....takže tam by ma vôbec nenapadlo ísť ale že absolutne

tiezjedna
19. mar 2023

@autorka u socky to znamena len to, že sa ti tieto roky započítajú do odpracovaných rokov. Lenže ZP za teba reálne hradí povinné zdravotné poistenie a podmieňuje to práve tým, že sa o dieta, v prípade, že zostanes po RD doma a nahlasis sa ako osoba starajúca sa o dieta do 6 rokov, budeš starať ty a že v škôlke nebude viac než 4 hodiny denne.

autor
19. mar 2023

@tiezjedna ale chápeš sa to vzájomne vylučuje ...ide o to že oni sa riadia podľa socky. A Socks povoľuje dať dieťa do škôlky bez obmedzení...takže nechapem ako potom rodičia majú vedieť o tejto povinnosti. Už chápem všetko ale chápem aj to že sa to samo vylučuje...tak potom mali to urobiť tak že sa musíš nahlásiť ako na sociálke tak aj na ZP sama a osobne. A nie že jedno rieši druhé ale rodičia potom si myslia že je to ok. Veď ZP za riadi sockou a Socks povoľuje škôlku tak kde je problém ... No ale samozrejme sme na Slovensku takže sa ani nečudujem že je to takto..musím sa popýtat mamičiek ako to riešia ony 🤣🤣🤣🤣😭😭😭😭 asi ich to nemilo prekvapi

tiezjedna
19. mar 2023

@autorka zdravotná poisťovňa sa sockou určite neriadi, sú to dve nezávisle inštitúcie. Mas pravdu, že by informácie mal podávať príslušný úrad pri vybavovaní RP, aby sa predišlo zbytočným problémom. Na druhej strane neznalosť zákona neomluva..

tiezjedna
19. mar 2023
autor
19. mar 2023

@tiezjedna no ja viem že sa neriadi ale automaticky ak nahlásim na sociálke že mám starostlivosť o dieťa do 6 rokov ZP má takto vedie. Neinformuje sa ďalej že či dieťa navštevuje alebo nenavstevuje škôlku. Takže ani rodič nemá ako vedieť že taká povinnosť mu vzniká. A mali by tak ako aj UPSVaR zasiela pri dosiahnutí 3 rokov dieťaťa list že treba prísť uviesť kto sa stará o dieťa do 8 dni od dovŕšenia 3 rokov tak aj ZP mi mali takto upozorňovať rodičov.