Rodičovsky prispevok ak zijem v cr

sabi410
25. jún 2018

Ahojte baby, chcem sa opýtať ako je to s vyplácaním rodičovského príspevku ak žijem pár mesiacov v českej republike, ale trvaly pobyt mam na slovensku ? poistena som na čr. je potrebne mat aj poistenie na slovensku ? chcem rodit na slovensku ....viete mi poradiť prosím ?

lavender21
25. jún 2018

@sabi410 a kde budeš reálne s bábom žiť? Tam kde sa budete zdržiavať, tá krajina ti vyplatí rodičovský príspevok. My sme sa z ČR presťahovali na Slovensko, dostávam rodičovský príspevok tu, ale keďže mi pracovný pomer v ČR trvá, tak som si podala žiadosť aj v ČR a vyplácajú mi rozdiel do výšky ako je u nich. Je dôležité či ti trvá pracovný pomer v ČR, kde pracuje manžel, to všetko zohľadňujú. Ak budeš žiť s dieťaťom na Slovensku, máš na Slovensku nárok aj na pôrodné, to je jedno kde sa dieťa narodí... Kľudne sa pýtaj, rada poradím...

candii
25. jún 2018

@lavender21 Na príspevok majú nárok už len tie mamičky, ktoré sú aj zdravotne poistené na Slovensku, reálne tu žijú, dieťa má slovenského lekára a slovenský trvalý pobyt.

lavender21
25. jún 2018

@candii žiadala som si v decembri, neviem či sa niečo odvtedy zmenilo... ja mám zdravotné poistenie z ČR, preukaz ktorý mi na základe formulára platí na Slovensku. Manžel má slovenské poistenie, dieťa tiež, žijeme tu, má slovenského doktora, slovenský trvalý pobyt...

kredog
25. jún 2018

môj manžel robil v zahraničí, my sme reálne boli tu. domov mi sociálka poslala tlačivo, ktoré som musela dať potvrdiť u detskej lekárky, u ktorej mám deti. Dokonca musela vypísať aj dátumy kedy sme boli a prečo sme boli u nej, či majú deti všetky preventívne prehliadky a očkovania. Ak by som im to nedala, zrušili by mi rodičovský a musela by som si oň zažiadať v krajine, kde manžel pracuje., hoci tam sa žiaden rodičák nevypláca.