Viete mi prosím povedať ako to je? V polovici septembra 2022 som nastúpila na materskú a keďže synovi zle vychádzajú roky, je oktobrovy a budúci rok keby ho v septembri nezobrali do skolky, ako ďalej? Musím sa nahlásiť uz v septembri u zamestnávateľa, že sa vraciam do prace po 3 rokoch, aby ma nevyhodili alebo stačí kým syn dovŕši 3 roky čiže v októbri? Neviem ci by mohol chodiť najskôr len doobeda do skolky v prípade súkromnej, aby sa socializoval medzi deťmi... stačí sa nahlásiť v robote teda v októbri s tým, že budem ešte za 3 roky čerpať dovolenku, čiže nastúpila by som prakticky cca v januári do prace? Ďakujem za odpovede.
@andaluzia12 takže keď mi ostala 10 dní pred materskou, tak len tuto časť čerpám?
v prvom rade je podat prihlasku do MS (ci uz statnej alebo sukromnej).
das vediet pisomne zamestnavatelovi mesiac dopredu, ze sa mas v plane vratit do prace. Kludne mu aj potom zavolaj, ci teda s tebou rata / nerata, aby si sa vedela zariadit.
dovolenku mas narok len za MD, za rodicovsku nemas narok, daj si vypocitat kolko jej mas.
s cerpanim dovolenky este pockaj - kedze nevies ci Ta zoberie / nezoberie naspat. ci bude mat pre teba miesto.
podla toho budes riesit dalej.
@michaelaaa02 Ako je uvedené vyššie, nárok na dovolenku vzniká len počas materskej, počas rodičovskej nevzniká. No po nástupe do práce v októbri Ti vznikne nárok na dovolenku nie iba za dva mesiace, ale ešte cca za +štyri. Nárok na dovolenku sa totiž kráti až po neodpracovaných 100 dňoch (čo je približne 5 mes.) o jednu dvanástinu (a potom za každých celých ďalších 21 dní o jednu dvanástinu). To Ti povedia po nástupe do práce, koľko presne dovolenky máš, keď ukončia rodičovskú.
@caramellka takže keď rátam, pred materskou mi ostalo 10 dní dovolenky za rok 2022... na materskej som bola do polovice mája, takže môžem rátať s alikvotnou časťou cca 4 a pol mesiaca? + alikvotna časť za rok 2025, keď už nastúpim do prace, cize dalsie 2 mesiace + 3 sick day... dostala som sa na cca 25 dní voľna... čiže v októbri syn dovŕši 3 roky a ja v novembri ešte vycerpam dovolenku a v decembri budem musieť nastúpiť... Ešte sa chcem spýtať, keby chodil syn iba na pol dňa do skolky do decembra, od januára by ho zobrali na celý deň, nemám nárok aspoň na skrateny uvazok od zamestnávateľa aspoň na ten mesiac? By mi to pomohlo... ale to asi nie... príp. 1 mesiac neplatené voľno?
@michaelaaa02 Ak máš bežný nárok na dovolenku 25 dní, tak pokiaľ od októbra nastúpiš do práce, tam by Ti mal do konca r. 2025 vzniknúť nárok cca 12 dní, keďže v tom roku sa dovolenka kráti až po 100 neodprac. dňoch o 1/12tinu. Ale treba si to hlavne všetko overiť u vašej mzdárky, koľko dovolenky jej to ukazuje v systéme po nástupe do práce.
Ohľadom skráteného úväzku sa treba dohodnúť so zamestnávateľom, či je to možné alebo nie. Ja som sa napríklad po skončení rodičovskej dovolenky dohodla na skrátenom úväzku na 30hod./týždenne. Tým pádom sa mi samozrejme ale krátila aj dovolenka, nemala som nárok na 25dní ročne, ale 20 (robila som 4 dni v týždni po 7,5 hod. a stredy som mala voľné).
@caramellka Ďakujem za info, vôbec sa v tom nevyznám... hlavne v tych dovolenkach, áno mam 25 dní voľna + 3 sick day do roku, len ja som ratala alikvotnu cast, tak uz viem teda... Neviem ako to bude este teda, ci ho zoberú, už rozmýšľam dopredu 😀 Zatiaľ čo by chodil len na pol dna do skolky, ja by som chcela teda na skrateny uvazok, len aby sa socializoval medzi deťmi... a nie ako partner si predstavuje, že sa budú teraz nonstop starať babky a pôjde na pol roka na prázdniny... potom ak by ho zobrali na celý deň, tak už by som prešla na 8 hodín...
Dovolenku nemáš za 3 roky, ale za obdobie trvania MD, pripadne nejakus starú, ešte spred dieťaťa …