Chcela by som vas poprosit o radu.
Som na materskej, resp. rodicovskom prispevku. Nastupujem do prace.
Je treba nieco vybavovat na uradoch ohladne toho alebo netreba?
Zatial som sa stihla pytat len na UPSVaR. Tam odo mna nic nechcu, ani len kopiu zmluvy.
je rozdiel ak matka pracuje popri RP alebo jej uz RP skoncil.
@kathy7337 @natali1 tuto to mate 🙂 http://www.praca-na-materskej.sk/index.php/podm...
Odvody
Platenie odvodov počas poberania rodičovského príspevku závisí od formy práce. Ak pracujete na dohodu, z tej sa neplatia odvody a nemusíte nič v sociálnej ani zdravotnej poisťovni nahlasovať.
Ak začnete pracovať ako zamestnanec v pracovnom pomere, zamestnávateľ je povinný vás v sociálnej a zdravotnej poisťovni nahlásiť na platenie poistného. Zároveň máte povinnosť odhlásiť sa v Sociálnej poisťovni ako poistenec štátu z dôchodkového poistenia, a to aj napriek tomu, že vás zamestnávateľ nahlásil ako svojho zamestnanca. Ak by ste sa znovu vrátili na rodičovskú dovolenku, znovu sa prihlásite v Sociálnej poisťovni ako poistenec štátu na dôchodkové poistenie.
V zdravotnej poisťovni ostávate evidovaní ako poistenec štátu až do ukončenia poberania rodičovského príspevku, nezávisle na tom, či pracujete ako zamestnanec, živnostník či dohodár. Ako poistenec štátu sa odhlásite až keď ukončíte poberanie príspevku.
@natali1 netreba vybavovat nic. zamestnavatel to splni za teba. ty si zavolaj iba do zdravotnej poistovne