Rodičovský príspevok a práca na dohodu

janmik
14. dec 2022

Do februára 2023 som na rodičovskom príspevku starám sa o dieťa do troch rokov. Ponúkli mi brigádu na dohodu v lyžiarskom stredisku v trvaní od 25.12. 2022 do 31.03. 2023. Dieťa by bolo v starostlivosti starej mamy. Chcem sa opýtať či sa mi oplatí takto pracovať nakoľko je to len pár hodín mesačne? A či sa prihlasujem/ odhlasujem zo sociálnej a zdravotnej poisťovne. Od marca som plánovala starostlivosť o dieťa do 6 rokov.

lenuska9999
14. dec 2022

@janmik rodičovský príspevok ti patrí do dovŕšenia 3 rokov veku dieťaťa a nezáleží na tom ci pracuješ alebo nie. Zo sociálnej poisťovne si tak ci tak odhlásená. Pri prechode z materskej dovolenky na rodičovskú zamestnávateľ prerusuje sociálne poistenie z titulu odchodu na rodičovskú dovolenku. Čiže sociálnu poisťovňu neriesis. A čo sa týka tvojej brigády, zamestnávateľ ta prihlasuje aj do zdravotnej poisťovne aj do sociálnej. Potom po skončení brigády budeš opäť doma a zamestnávateľ ta odhlasi. Len tam už neviem ako to je so zdravotnou poisťovňou, či si budeš sama platiť odvody, či bude za teba štát keď budeš naďalej doma

janmik
autor
14. dec 2022

@lenuska9999 Pri starostlivosti o dieťa do troch rokov nie som na sociálnej poisťovni dôchodkovo poistená?

janmik
autor
14. dec 2022

lebo na fórach som citala že sa neoplatí pracovať na dohodu lebo zamestnávateľ platí odvody do sociálnej poisťovne z dohody a tie sú menšie ako odvody, ktoré za mamičky na rodičovskej dovolenke platí štát.

behulka
14. dec 2022

@janmik nerozumiem celkom tomu, prečo by sa to nemalo oplatiť. Pôjdeš na brigádu - budeš mať peniaze, odvody za teba platí zamestnávateľ. Ak ostaneš doma, odvody platí štát, no nedostaneš žiadne peniaze.
Po troch rokoch dieťatka, ak chceš aby za teba poistné platil štát, treba sa prihlásiť v zdravotnej. V sociálnej poisťovni si teraz vedená ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov ?
Ak pôjdeš na brigádu, treba sa z poisťovní odhlásiť. Ako to funguju teraz, či niektorá prihlasuje/odhlasuje automaticky zistíš najlepšie priamo u nich.

evina34
14. dec 2022

Ja som tiež pracovala na dohodu popri Rodičovskom príspevku dva roky a tiez sa mi to neoplatilo, lebo hrubý príjem som mala zhruba 300 eur mesačne a z tejto sumy mi boli platené aj odvody zamestnavatelom - pravidelný príjem /štát vtedy za mamičky na RD platil zo sumy sa mi zda 546 eur...myslím tým druhý pilier tam som bola stratova/...Tiez sa ti neoplatí dohoda ak planujete druhé dieťa, lebo ti to totalne pokazí vymeriavaci základ na dalsiu matersku...ak by som otehotnela znova po tých dvoch rokoch, tak by sa mi materská počítala z tých 300 eur v hrubom a nie z mojej mzdy pred RD. Čiže treba si o tom naštudovať.

janmik
autor
14. dec 2022

@evina34 keď som na RP a chcem ísť pracovať na dohodu mám sa ísť odhlásiť do zdravotnej a sociálnej poisťovne?

evina34
14. dec 2022

@janmik ja som sa určite nikde neodhlasovala, zamestnávateľ ma prihlásil všade ako svojho zamestnanca...neviem ako je to teraz, to bolo pred 4 rokmi

janmik
autor
14. dec 2022

@evina34 behulka píše že sa treba z poisťovní odhlásiť.