Rodičovský príspevok a podpora

bejbynad
9. apr 2024

Ahojte,

konci mi mateřská ted v Aprili 2024 a budu začínat pobírat rodicak na 3 roky.
Zaměstnání jsem ukončila v roku 2023. Žijí na Slovensku, práce byla taky na Slovensku.

Můj dotaz zní :

Mám si vybrat podporu teď nebo až po skončení rodicaku ?
Nevim totiž, jak dlouho tam na mě ta podpora na pracovním úřadě bude čekat. Aby se nestalo ze po skončení rodicaku mi na úřadě řeknou, ze už mi podpora propadla.

Něco se mi totiž vybavuje, ze nárok na podporu je v případě ze jsem pracovala v posledních 2 letech, což by po skončení 3 letem rodicaku nevyšlo.

Mate někdo zkušenosti ? Jak jste postupovaly vy.

Děkuji

3petka
9. apr 2024

@bejbynad ak sa nemýlim tak podporu si môžeš vybrať do 2 rokov od ukončenia zamestnania.

olimuc
9. apr 2024

Nebude ta cakat, treba ju vybrat najneskor do 2 rokov od ukoncenia PP. Prerusit rodicak, napisat na otca dietata a ty na podoru. Po vybrati si ho mozes vratit. Po 3 rokoch nebudes mat narok na nic

lesanka845
9. apr 2024

Ja som bola presvedcena,že podpora sa poberá ,keď človek príde o prácu.A nie,že je to povinnosť,ktorú treba stihnúť.A uvedomujete si,že,keď sa zaeviduhete na úřad práce,budete mať aj povinnosti,budú vás posielať na pohovory.Co ak vám ponúknu prácu ,budete môcť nastúpiť od tak malého dieťaťa.Na úřad by sa mali hlasit ti,čo naozaj môžu aj pracovať,a nie že si potrebujú vybrať podporu.To nie žiadna povinnosť.

luliu
9. apr 2024

Musíš to stihnúť do 2 rokov od skončenia pomeru, popri podpore nemôžeš poberať RP - musíš ho dať na manžela, ktorý však bude čerpať ten nižší, keďže nedostával materskú

tiika
10. apr 2024

Neviete náhodou ako to je, že v rovnakom mesiaci nie je možné poberať zároveň i rodičovský príspevok a podporu v nezamestnanosti.
Našla som iba právny predpis, že to nie je možné za rovnaké dni, no nie cely mesiac. Ako keď rod.príspevok konci napr.3.4., tak nárok vznikne za cely apríl. Prečo teda nie je možné za ostatne dni mat podporu? Kde by som to našla v zákone? Ďakujem.

luliu
10. apr 2024

@tiika no lebo to nie je mozne, tieto 2 dávky nevyplácajú súčasne, podporu ti začnú vyplácať až od 1.5 teda až v júni za máj
Ale samozrejme na UPSVAR budeš registrovaná od 4.4 ale bez vyplácania dávky

tiika
10. apr 2024

@luliu rozumiem a teda opierajú sa o nejaký predpis, tak ma zaujimalo aký, veď určite postupujú v súlade so zákonom. Však jedno je štátna dávka vyplácaná UPSVaR, druhé “náhrada príjmu” zo SP.