Ahojte, od 1.9 budem ziadať o rodicovský prispevok po ukonceni materskej s tým že od 10.9 by som ho chcela pozastaviť z dôvodu nástupu manžela na MD. Nematé niekto skúsenosť či to je v poriadku alebo treba najprv počkať na rozhodnutie o schváleni RP a až potom požiadať o pozastavenie. Ďakujem
@qwer171717 no treba požiadať potom o zrušenie RD k uvedenému dátumu, nemusíš čakať na rozhodnutie o schválení, tie už tuším ani nechodia
@marisoul17 dakujem, takze je v poriadku ak po 10 dnoch od poziadania ho hned pozastavim?
@qwer171717 áno
Dobrý den, chcela by som sa spýtať ohladom výmeny rodičov pre rodičovský príspevok. Ja som momentalne na úrade práce a poberám davku v nezamestnanosti do 31.03.2023. Manžel končí na materskej 29.03.2023. Aby vznikol este v marci narok na rodicovsky prispevok je mozne aby v marci požiadal o RP manžel s tým že až mi skončí podpora tak sa vystriedame a budem poberať RP ja? Ide mi o to aby sme neprišli o RP za marec. Ďakujem za rady.
@qwer171717 manžel si môže požiadať ešte o RD za tie dva dni (vyplatený mu bude aj tak za celý mesiac) potom sa môžete vystriedať, keďže nárok na RD je do 3 rokov veku dieťaťa
@marisoul17 super, presne tak som si to myslela. Ako fungune to prestriedanie staci na urade nahlasit len zmenu? Dakujem pekne
@qwer171717 manžel musí na upsvar vyplniť tlačivo žiadosti o RD a potom o ukončenie RD a ty si podávas novú žiadosť o RD
@qwer171717 je to v poriadku rozhodnutie o priznani RP sa nevydava.