Rodičovský príspevok

6. jan 2024

Ahojte,viete mi niekto poradiť ako to funguje....vo februári mi konci rodičovský príspevok keďže dieťa už bude mat 3 roky ale chcem ostať aj naďalej dome,pretože do škôlky ju nevzali pre nedostatok miesta.Predtym som pracovala a mam zmluvu na neurčito, keďže do prace nenastúpim prepadne mi aj vsetka dovolenka ? Alebo môžu mi dat aj výpoveď?

slavkadi
6. jan 2024

Čerpať starú dovolenku, a potom buď sa dohodnúť so zamestnávateľom na neplatenom voľne alebo na skončení pracovného pomeru. Záleží ako sa dohodnes. Čo ti povedal zamestnávateľ? Chce aby si nastúpila?

autor
6. jan 2024

@slavkadi ešte som sa nebola pýtať v práci

slavkadi
6. jan 2024

Ok, tak sa informuj u zamestnávateľa, a ber v úvahu, že ak ťa nepotrebujú a dostaneš výpoveď napr pre nadbytocnost, máš nárok na odstupné. Ak si ale podas sama výpoveď, nedostanes odstupné.

melanta
6. jan 2024

Mesiac pred skončením rodičovského si povinná oznámiť nástup do práce alebo dať výpoveď či dohodnúť na inom. Keďže si zamestnaná, si povinná vrátiť sa do práce. Ale môžeš požiadať o neplatené voľno, s čím zamestnávateľ nemusí súhlasiť. V takom prípade buď nastúpiš do práce alebo ukončíš pracovný pomer. Ten ukončíš buď dohodou ku konkrétnemu dátumu (s týmto musí zamestnávateľ súhlasiť) alebo dáš výpoveď. Ak dáš výpoveď v januári, výpovedná doba 2 mesiace ti začne plynúť od 1.2. a pracovný pomer skončí 31.3. Takže najvyšší čas začať komunikovať so zamestnávateľom.

domka222
6. jan 2024

Nezabudni,že ak budeš čerpať neplatené voľno, musíš si myslím platiť zdravotnú, čo je cca 90€mesačne

autor
6. jan 2024

@domka222 to fakt? Si budem platiť zdravotnú? Tak to radšej dám výpoveď

domka222
6. jan 2024

Si to pozri,čo treba platiť pri neplatenom voľne

autor
6. jan 2024

@domka222 a ako je to potom z rodičovský budem ho poberať naďalej?

melanta
6. jan 2024

Nie, rodičovský ti končí dňom, kedy dieťa dovŕši 3 roky. Pokiaľ dieťa nie je choré. Ak má dieťa choroby liečené v odborných ambulanciách. Vtedy je možné požiadať o predĺžený platený rodičovský až do 6 rokov.

autor
6. jan 2024

@melanta ale mam potvrdenie zo škôlky že dieťa nevezmú keď ho predlozim na úrade tým požiadam o predĺžený rodičovský nie? Aspoň tak mi to známa povedala, že by som mala naďalej poberať tak ja už neviem ako to funguje

domka222
6. jan 2024

Jasné že nie,budeš doma bez príjmu. Ako píše
@melanta pri dovŕšení 3 rokov zaniká nárok na RD. Áno ale až keby dieťa nezobrali teraz v septembri. Za minulý rok tvoje dieťa nemalo ešte 3 roky

melanta
6. jan 2024

To, čo ti vravela známa platí pri deťoch, ktoré pred septembrom dovŕšili 3 roky a neprijali ich do škôlky. Tvoje dieťa ešte len 3 roky bude mať. Na teba sa toto bude vzťahovať až tento september. Dovtedy sa musíš zariadiť buď návratom do práce, neplateným voľnom alebo výpoveďou. Tie podmienky a všetko toto čo ti tu píšeme je veľmi jednoducho dohľadateľné na nete.

maryetta
6. jan 2024

Nie. Ak si zamestnana tam je to skor o tom ako ti vyhovie zamestnavatel.
Ak dieta dovrsi 3roky nemas narok na nic. To len ak ostavas doma s dietatom co ma nejaku diagnozu(ak to mam takto napisat).
Inac sa mozes hlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov. Ale rodicak dostavat nebudes. Ale bude za teba platena zdravotka. Riesila som to v oktobri.

iv007
6. jan 2024

Obvolala si ostatne skolky v meste? Niekedy sa uvolnia miesta. Pripadne docasne dat do sukromnej alebo platit opatrovatelku a nastupit do prace. Miliony zien pred tebou to takto riesili. Rodicovsky ti zanikne a budes doma zadarmo plus platit zdravotku 91,28€ ?

maryetta
6. jan 2024

@melanta jaaaaj jasne. Este aj toto. Ze ak dieta je narodene do septembra. Teda minuly “skolsky rok”.

iv007
6. jan 2024

@maryetta lenze jej trva pracovny pomer, takze pokial neda vypoved zamestnavatel jej nahlasi neplatene volno a zdravotku si musi hradit sama.

maryetta
6. jan 2024

@iv007 ano. To som pisala vyssie ze poriesit musi prv zamestnavatela.

autor
6. jan 2024

A čo táto novela,hovorí o tom ze rodič môže poberať rodič. Príspevok pri neprijatý do škôlky

melanta
6. jan 2024

Už som ti napísala, že to platí pre deti, ktoré v septembri 2023 neprijali do škôlky a zároveň do 31.8.2023 dovŕšili 3 roky. Tvoje dieťa toto nespĺňa. V tom článku to určite píšu. Toto sa teba bude týkať tento september, ak dieťa nevezmú do spádovej škôlky. Ak to vláda dovtedy nezruší. Takže znova - máš tieto možnosti - dať výpoveď, požiadať o neplatené voľno alebo vrátiť sa do práce a dieťa dať do súkromnej škôlky.

autor
6. jan 2024

@melanta tak pondelok zavolám na úrad a hned sa pôjdem opýtať do prace ako sa dohodneme. Som zvedavá ako to bude.Ake ďakujem za info

ren6
6. jan 2024

Zdravím. Tých 90 eir nie je pravda, v tomto prípade. Pokiaľ dieťa nenavštevuje MŠ, a zároveň čerpáš neplatené voľno, zdravotné platí poisťovňa - z dôvodu opatrovania maloletého dieťaťa. Pokiaľ by dieťa nastúpilo do MŠ, aj keď len na pol dňa, je povinnosť to nahlásiť ZP, a potom si to už platiť. Sama som to tak mala, a bola sa dopredu informovať v ZP.

lilinka88
6. jan 2024

@iv007 nemusí si hradiť sama,aj počas neplatenej o voľna sa na zdravotnej poisťovni môže evidovať ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov.

luliu
6. jan 2024

@domka222 vôbec nie je pravda čo píšeš, nemusí si sama platiť ZP, bude ju za ňu platiť stat, keďže sa stará o dieťa do 6 rokov.... Nechápem takéto rady

domka222
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
domka222
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
6. jan 2024

@luliu no tiež mi bolo čudné že zdravotnú si hradim sama,lebo toto som ešte nepočula

jana005
6. jan 2024

Ak sa nechceš vrátiť do práce, dohodni sa na skončení PP dohodou a môžeš mať aj maximálnu podporu. Teda ak spĺňaš podmienky

lucka_ke
7. jan 2024

lepšie je ísť na úrad práce ako ostať ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, potom si manžel na teba môže uplatniť nezdaniteľnú časť na manželku a dieťa môže byť v škôlke celý deň