Rodičovský příspěvek a dovolená

majinkodrobcek
4. dec 2016

Dobrý den, ahoj. Prosím o radu. Chci jet s miminkem na delsi dovolenou do Anglie. Pracuje tam pritel. Jsem prihlásená s miminkem v Cr. A máme tu zdravotní poistení. Nemám v plánu se odhlásit.ani zit jine. Budeme mit i cestovní pojisteni. Seberou mi Rodicak? Máte s tím nekdo zkusenosti? Nerada bych problémy. Dekuji
Prípadne znate nekoho kdo musel vracet Rp?

sibalka21
4. dec 2016

@majinkodrobcek Samozrejme ze nie, ved idete len na dovolenku....

majinkodrobcek
autor
4. dec 2016

Áno.. Ale tak na 3mesiace

lenkaemka
4. dec 2016

Kolko dostavate rodičák v čr ak môžem zo zvedavosti?

majinkodrobcek
autor
4. dec 2016

8000kc

lenkaemka
4. dec 2016

@majinkodrobcek tak to je pekne...to je 295€ ...na sk je rodičak 205€

9lf9
4. dec 2016

@lenkaemka v CR je rodicovsky podla zvolenej varianty a pokail sa zvoli ta na 4r tak maju 4tis mesacne takze nieje co zavidiet. @majinkodrobcek no zalezi to hlavne od toho ci v CR ty pracujes/trva ti PP alebo nie a treba samozrejme odchod na 3mes hlasit na urade

lenkaemka
4. dec 2016

@9lf9 ahaa anoo zabudla som 🙂

sasa1310
4. dec 2016

opýtaj sa u vás v cz, vy máte predsa iné zákony ako my na sk

evittam
4. dec 2016

@9lf9 Ahoj, to akože ak by som ja na RD išla na dovolenku napríklad na mesiac-dva tak to musím nahlásiť na UPSVaR? A z akého dôvodu?

9lf9
4. dec 2016

@evittam je to individualne (ak matka na Sk pracuje/trva jej PP ak problme nie je) ale satva sa to ze matka ktora na SR nepracuje/netrva jej PP odide s dietatom dlhodobo von za otcom dietata, ktory pracuje napr. v UK a tym padok z Sr nemaju narok na davky. Lebo ked sa ide dlhsie von treba si aj zdravotku osetrit matky i dietata ak by sa v cudzine stalo ochorenie/uraz, na SR nik nepracuje a ako rodina sa tu ani nedrziavaju...tak sa dobrovolne rozhodli zit ako rodina v danej krajine a maju narok na davky ako vsetky ostatne rodiny ktore v danej krajine ziju...SR nemoze vyplacat davku na dietati, ktoreho ani jeden z rodicov v nej nepracuju a ako dŕodina tu ani neziju.

emilia25
4. dec 2016

Ja tak poberam rodicak tu na sk plus doplatok z cr a mam 3 rocnu variantu.inac u nas ked muz tu na sk bol na urade mesiac tak som vsetko poberala z cr aj pridavkhy.po mesiaci sa to dalo spet no uz som dostala o 50eur menej.ale tiez si myslim ze ked sa ide na dovolenku tak by sa nemalo hlasit iba ak by tam bol prechodny pobyt ale take pripojistenie by som si veru dala keby co si.

evittam
4. dec 2016

@9lf9 Aha, dík za vysvetlenie.😉

katriona1
4. dec 2016

@lenkaemka sice je rodičák v ČR vyšší, ale třeba porodné, které je i tak mnohem nižší něž na SK se dává podle výšky platu a stejně tak i přídavky na děti a ta výška platu musí být hodně nízká, takže třeba sestra a ani nikdo koho poznám nedostala ani porodné ani přídavky, takže když si to všechno rozpočítáš tak to zase tak velká výhra není 🙂

lenkaemka
4. dec 2016

@katriona1 to hej porodne tu je vyše 800€ a to dostane každá a počtom deti sa znižuje. Asi aby si s toho ciganky neurobili zlatu baňu :D

emilia25
5. dec 2016

Ked sme cakali prve tak sme este chvilu byvali v cr vtej dobe to bolo opacne v cr bol vyssi no po novom roku to dali opacne v cr znizovali a v sr zvysovali na tych 800eur.

emilia25
5. dec 2016

A najlepsie sa mi pacilo ked jeden politik v telke sa vyhovaral na tie poplatky u lekara ze v sr to funguje az na to ze fico to davno zrusil.no v cr to funguje veru do teraz.

emilia25
5. dec 2016

@katriona1 uz to zrusili tie pridavky podla veku.pred 3 rokmi to bolo este tak mesiac som vsetko dostavala z cr a pridavky vtedy boli do 6rokov 500cz co teda v sr vychadza vyssie vtomto pripade ale napri.od 7 to uz bolo sami zda 700 ci 800 a od 15 az 1000.tu na sk mame 23 ci ma dieta 5 ci 15.

katriona1
5. dec 2016

@emilia25 nevím kolik je ted částka přídavků, ale je dává se to podle výšky platu a ta je nastavená tak nízko, že to dostane tak ten co pracuje za minimálku nebo co je v hnot. nouzi, takže já ani nepoznám snad nikoho kdo je dostává 🙂 a na SK je to sice jenom 23€, ale za 3 roky na rodičovské je to dohromady 826€ a do 18-ti roků dítě na přídavkách dostane skoro 5 tis. eur a to už je celkem zajímavá částka 🙂 takže v ČR to zase nějaké terno není, co se mi ale líbí je, že se dá vybrat délka rodičovského, to je velká výhoda, sestřenice tak měla na 2 roky, pěkně vybrala celou částku a pak měla hned druhé a to si pak dala už na 3 roky 🙂

emilia25
5. dec 2016

@katriona1 no na tie 2 roky veru dostavat rodicakk 11tisic veru to bolo pekne.mne to tiez nevyslo ta suma inak by som si asi tiez dala.ale tak zas aj tych 2590cz k skk rodicaku je pekna suma.no ako hovorim to bolo pred 3 rokmi s tymi pridavkami.tie zakony sa furt menia len skoda ze ten balicek stale je na rovnakej sume ze ten nezvysuju.ked prisli s tym to balickom tak veru ked som si to preratala tak to ten rodicak znizili.a tie pani na uradoch sa kazde 2 roky menia tak je to tiez zabava to vybavovat.4krat a za kazdym inak.ale tak toto je moj posledny rp z cr aj zo sr vyse deti uz neplanujeme.inac mne v robote predlzeny rp plateny tu na sk mi neuznali.